Ministar Darko Horvat tijekom posjeta Varaždinskoj županiji sa županom razgovarao o budućim infrastrukturnim projektima

“Prioritet je obilaznica općine Nedelišće i ‘eksport’ cargo prometa s prostora Čakovca i Međimurske županije prema autocesti”

Objavljeno: 04.08.2021. zagorjeinternational

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u utorak je bio u prvom radnom posjetu Varaždinskoj županiji, gdje je sa županom Anđelkom Stričakom i njegovim suradnicima održao sastanak o raspolaganju državnom imovinom u korist Županije te njenih gradova i općina, ali i budućim infrastrukturnim projektima, primarno ulaganjima u cestovnu infrastrukturu sjeverozapadne Hrvatske.

– Fokus je bio na nekoliko predmeta vezanih uz raspolaganje državnom imovinom, a definirani su prioriteti, što će biti stavljeno u funkciju, a što dodijeljeno Županiji i općinama kako bi i imovinsko – pravno bili spremni za aplikacije za sredstva koje nose Nacionalni plan oporavka i otpornosti te Višegodišnji financijski okvir EU-a. Na regionalnoj razini, ključni prioritet je obilaznica općine Nedelišće te “eksport” cargo prometa s prostora grada Čakovca i Međimurske županije prema autocesti. Definiranje trase same obilaznice je u završnoj fazi te polako idemo prema projektiranju, a nakon toga i prema ugovaranju izgradnje tog prometnog pravca. Prioritetna tema je i definiranje Podravske magistrale, kao jednog od ključnih prometnih pravaca Varaždina prema Osijeku – rekao je ministar Horvat.

Druga tema je posredno vezana uz Varaždinsku županiju.

– Radi se o novom mostu, odnosno obilaznici Murskog Središća te spajanju s obilaznicom grada Čakovca jednog dana, a time će, uz obilaznicu Nedelišća, doći do “eksporta” svog cargo prometa mimo naseljenih mjesta do autoceste, što je ključni cilj – istaknuo je Horvat.

Župan Anđelko Stričak rekao je kako se veseli dobroj suradnji oko raspolaganja državnom imovinom, nekretninama i zemljištima na području Varaždinske županije, što je važno za buduće investicije koje se planiraju realizirati putem EU fondova.

– Zemljište oko dvorca Šaulovec, primjerice, glasi na Republiku Hrvatsku, a sigurno bismo dodatnim sadržajima mogli oplemeniti buduće sjedište naših centara izvrsnosti. Uz dvorac Opeku, treba urediti i arboretum koji nije u našem vlasništvu, dok na području gradova i općina postoji niz potreba koje se tek trebaju rješavati po prioritetima. Razgovarali smo o bivšem Domu željezničara, projektu Varteksa koji se dobro razvija, česticama u Svetom Đurđu na području kod osnovne škole kao mogućeg autobusnog stajališta, lokaciji vatrogasnog doma DVD-a Ščepanje u Brezničkom Humu, a i Općina Petrijanec ima slične zahtjeve. Tu je i niz zapuštenih ribnjaka u Maruševcu, Grad Varaždinske Toplice ima inicijativu da se na državnom zemljištu gradi stambeni kompleks, dok bi se 14 parcela u poduzetničkoj zoni Gornji Kneginec, koje trenutno glase na RH, mogle okrupniti za potrebe izgradnje Regionalnog centra civilne zašite – naveo je župan Stričak.

Razgovaralo se i o projektima na području četiri sjeverne županije, pri čemu je kao prioritet istaknuta cestovna infrastruktura, odnosno, izgradnja brzih cesta.

– Nadam se kako bi već krajem ove godine Hrvatske ceste mogle raspisati natječaj za izgradnju prve dionice brze ceste od Varaždina do Tužnog, potom prema Ivancu, Lepoglavi i Krapini, a potom slijedi dio prema Čakovcu i spoj na obilaznicu Nedelišća. Tu je još i Podravska magistrala, koja bi išla od slovenske granice do Osijeka. To su sve investicije i projekti važni za naše građane i cijeli sjever Hrvatske, pod okriljem mogućeg Saveza za sjever  – pojasnio je župan.

Sastanku su prisustvovali i državna tajnica Sanja Bošnjak, Milan Rezo, ravnatelj Uprave za prostorno uređenje i dozvole državnog značaja te zamjenica župana Silvija Zagorec s pročelnicama Renatom Skoko i Slađanom Miočić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba