HVIDRA Zabok u Svetom Križu Začretju organizirala obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti - predsjednik udruge Rajko Bartolin prisjetio se ratnih dana:

“Od ministra Šuška dobio sam zadaću formirati Domobransku bojnu u Zaboku. Postao sam zapovjednik Domobranske pukovnije, a u ‘Oluji’ smo dignuti kao pričuva Zbornog područja Zagreb”

Objavljeno: 04.08.2021. Jelena Jazbec

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske – HVIDRA Zabok u Svetom Križu Začretju organizira obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice Vojno – redarstvene operacije “Oluja”.
U jutarnjim satima kraj centralnog križa na svetokriškom groblju upaljene su svijeće za poginule i preminule hrvatske branitelje, a nakon toga uslijedila je sveta misa u župnoj crkvi.

– HVIDRA Zabok svake godine, već tradicionalno, obilježava ovaj važan datum, jer nam je cilj širiti istinu o Domovinskom ratu te odati dužno poštovanje onima koji su poginuli u ratu te našim preminulim članovima, ali i svim hrvatskim braniteljima – rekao nam je Rajko Bartolin, predsjednik udruge i pukovnik HV-a u miru, koji se prisjetio svojih ratnih dana.

– Ja sam dragovoljac Domovinskog rata koji je bio imenovan za zapovjednika još od Narodne zaštite za posebnu postrojbu koja se pod mojim zapovjedništvom obučavala osam dana na kiši, dok se prikupljalo oružje. Prošli smo svu protuoklopnu, inženjerijsku i taktičku obuku, spremali smo se za Vukovar, koji je, nažalost, u međuvremenu pao, i onda smo sudjelovali u zapadnoj Slavoniji, s ostalim postrojbama, uglavnom policijskim, antiterorističkim, u oslobađanju Lovske, Bujavice, Dereze i Lipika. Tu su bile dvije istaknute postrojbe s područja Zagorja, a ja sam bio zapovjednik Delte. Nakon tih operacija, bio sam u sastavu 103. brigade, kao posebni vod u Karlovcu, a nakon toga sam od ministra Gojka Šuška dobio zadaću da formiram domobransku bojnu u Zaboku, od nule do pune borbene gotovosti, što smo i učinili, s obukom i vojnom prisegom, nazočila su i trojica generala, načelnik stožera, pomoćnik ministra. 1994. godine postao sam zapovjednik Domobranske pukovnije. Tijekom akcije “Oluja”, dignuti smo kao pričuva Zbornog područja Zagreb jer su nastali problemi na lijevom boku i dogodile su se pogibije u 2. gardijskoj brigadi i 37. sisačkoj brigadi. U samom izvršenju bila je jedna satnija na izvlačenju borbenih oružja – rekao nam je Bartolin.
Nakon svete mise, članovi udruge podijelit će zahvalnice svojim podupirateljima, a u 12.15 sati započinje turnir u belotu, šahu i pikadu, koji će završiti oko 16 sati, proglašenjem pobjednika i ručkom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba