Općina Bednja provodi program edukativnih radionica s ciljem očuvanja bednjanskog govora

“Bednjanski govor ubraja se među najkompliciranije zbog bogatstva vokala i zanimljivih glasovnih promjena. Važno nam je očuvati ga među mlađim generacijama“

Objavljeno: 03.08.2021. zagorjeinternational

Općina Bednja provodi program edukativnih radionica, za koje im je Ministarstvo kulture u sklopu natječaja za zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara dodijelilo 20.000 kuna.
S obzirom na to da je izvorni bednjanski govor sve ugroženiji, a današnji se govor razlikuje od prijašnjeg, cilj programa je očuvanje bednjanskog govora, pa se edukativnim radionicama za djecu koje se održavaju od svibnja ove godine, nastoji poticati ih na očuvanje tradicionalnog govora, pisanje stihova i sastavaka na bednjanskom, kao i na njegovo očuvanje u dramskim i folklornim sekcijama. Trajat će sve do rujna, a radionice su namijenjene djeci od četvrte do dvanaeste godine.

– Bednjanski se govor ubraja među najkompliciranije govore kajkavskog narječja zbog bogatstva vokala i zanimljivih glasovnih promjena. Važno nam je očuvati ga među mlađim generacijama jer on predstavlja važan dio nematerijalne kulturne baštine našeg kraja. Kroz niz glazbenih, kulinarskih, istraživačkih te dramskih i literarnih radionica, nastojimo zainteresirati naše najmlađe mještane za stvaranje na izvornom bednjanskom i tako očuvati naš govor. Osim toga, kroz radionice ih potičemo i na promišljanje o važnosti očuvanja naše kulture, baštine i tradicije. Djeca su naša budućnost i na njima svijet ostaje. Stoga je važno da ona njeguju našu kulturu i baštinu i nastave ih širiti među budućim generacijama – ističe načelnik Bednje Damir Poljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba