Prvi podaci sustava eVisitor: Hrvatska je u srpnju ostvarila 3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja

“Možemo biti optimistični, ali i oprezni i odgovorni jer time održavamo status najsigurnije destinacije na Mediteranu“

Objavljeno: 01.08.2021. zagorjeinternational

Prema prvim podacima sustava eVisitor, u srpnju ove godine,  Hrvatska je ostvarila  3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, odnosno 47 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine, pri čemu su strani turisti ostvarili 21,6 milijuna noćenja, a domaći 3,3 milijuna noćenja, piše Poslovni.hr.

U usporedbi s rezultatima 2019. godine, u srpnju ove godine ostvareno je 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja ostvarenih u srpnju 2019. godine, a najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, zatim Zadarskoj, Šibensko-kninskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Najviše noćenja u srpnju, ako se gledaju rezultati destinacija, ostvareno je u Rovinju, Viru i Poreču, dok gledano prema tržištu, najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije, a prema vrsti smještaja, najviše se noćilo u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima.

-Dosadašnji rezultati u 2021. godini pokazatelj su kako unatoč pandemiji, uz dobru pripremu i suradnju svih dionika u turizmu, ali i šire, Hrvatska može biti sigurna i uspješna turistička destinacija. Trendovi su veoma dobri i odlična su najava za kolovoz i posezonu. Naime, u posljednjem tjednu srpnja ostvarili smo rezultate koji su 90 posto onih koji smo imali u srpnju rekordne 2019. godine. U samom srpnju ove godine s nekih tržišta kao što su Poljska i Češka ostvarujemo rezultate čak i bolje nego li u srpnju 2019. godine. To nam daje za pravo da budemo optimistični, ali i oprezni i odgovorni, pridržavamo se epidemioloških mjera te time održavamo status najsigurnije destinacije na Mediteranu– kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.  

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je da su iznimno dobri rezultati i trendovi turističkog prometa u srpnju, ali i dosadašnjem dijelu godine, posljedica vrlo dobre pripreme sezone od strane cjelokupnog turističkog sektora, ali i činjenice da je Hrvatska najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu.

-U odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutno se nalazimo na oko 63 posto rezultata, a najave za kolovoz, ali i rujan su također vrlo dobre. Međutim, daljnji će tijekovi i rezultati ponajviše ovisiti o nama samima i epidemiološkoj situaciji u zemlji pa i ovom prilikom pozivamo sve na daljnje odgovorno ponašanje i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi osigurali nesmetano odvijanje turističkog prometa u tjednima koji su pred nama-istaknuo je Staničić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba