Međimurje je prva županija u RH koja ima svoj sustav "hop on – hop off" autobusnog prijevoza

Zahvaljujući autobusu u pokretu, turistima će biti olakšano upoznavanje i razgledavanje najatraktivnijih turističkih destinacija

Objavljeno: 31.07.2021. zagorjeinternational

Međimurje je prva županija u Hrvatskoj koja ima svoj sustav “hop on – hop off” autobusnog prijevoza. Zahvaljujući autobusu u pokretu, turistima će biti olakšano upoznavanje i razgledavanje najatraktivnijih turističkih destinacija, kojih u Međimurju zaista ne nedostaje.

“Hop on – hop off” autobus dobro je poznati sustav turističkog transporta i razgledavanja u razvijenim svjetskim urbanim destinacijama. Na jednostavan, brz i siguran način turisti mogu upoznati novu destinaciju i sami odabrati atrakcije na kružnoj ruti autobusa koje žele detaljnije razgledati. S ciljem povećanja mobilnosti turista i povećanja turističke potrošnje, Turistička zajednica Međimurske županije inicirala je projekt “Hop on – hop off bus Međimurje u pokretu“, a u realizaciju projekta uključili su se glavni partneri Terme Sveti Martin i Rudi Express d.o.o.

Sustav “hop on – hop off” autobusa u Međimurju dio je šireg projekta Turističke zajednice Međimurske županije poznatog kao Eko muzej “Međimurje malo” koji objedinjuje kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu Međimurja, kao i bogatstvo koje pruža njihova enogastronomska scena.

– Hop on – hop off imaju gotovo svi veliki gradovi, no ovakvog sustava prijevoza izvan velikih gradova, posebice u regijama ili županijama, gotovo da i nema. Međimurje je po tome ponovno jedinstveno i prvo u ovom dijelu Europe te je ovaj projekt dobar primjer upravljanja destinacijom i stvaranja novog turističkog klastera – pojasnio je Rudi Grula,  direktor Turističke zajednice Međimurske županije, koja kao glavni inicijator samog projekta daje podršku u promociji te kreativnim idejama omogućuje realizaciju dugoročnog projekta, kao dijela  Master plana razvoja turizma u Međimurskoj županiji.

Ruta “Hop on – Hop off bus Međimurje u pokretu“ će za početak voziti po gornjem dijelu Međimurja i povezivat će 12 lokaliteta, atrakcija i ugostiteljskih ponuda: Terme Sveti Martin, Skelarsku hižu s  mlinom na Muri i interpretacijskim centrom “Jeden den v življeju mlinara Franca Žalara” u Žabniku, centar grada Mursko Središće sa šetnicom uz Muru i ugostiteljskom ponudom, Centar za posjetitelje Med dvemi vodami javne ustanove Međimurska priroda u Križovcu, Eko muzej “Međimurje malo” u Palači međimurskog turizma u Čakovcu, novootvoreni muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja u sklopu Starog grada Čakovec, izletište i restoran Međimurski dvori Lopatinec, Vinariju Cmrečnjak u Svetom Urbanu i centar Štrigove s crkvom sv. Jeronima. Jedan od glavnih partnera na projektu, Rudi Expressa d.o.o. ove godine obilježava punih 30 godina rada, a direktor tvrtke Damir Varga istaknuo je da mu je drago što je ovaj projekt započeo baš na njihovu jubilarnu obljetnicu te da će svojim bogatim voznim parkom i dugogodišnjom tradicijom osigurati ugodan, zanimljiv i siguran prijevoz kojim će pridonijeti još jačem razvoju turizma u Međimurju.

Partner na projektu su i Terme Sveti Martin, čiji je direktor Igor Nekić izrazio zadovoljstvo realizacijom ovog projekta.

– Iz tvornice ideja međimurskog turizma, Turističke zajednice Međimurske županije, došla je ova odlična ideja u koju smo se odmah uključili. Naši gosti u Termama dobivaju vrhunsku priliku da bezbrižno obiđu naše najbolje destinacije te smo ponovno pokazali da je Međimurje predvodnik kontinentalnog turizma i da dobro znamo što trebamo raditi da bi privukli goste – rekao je Nekić.

Pozitivan stav, kreativnost i želja za podizanjem kvalitete destinacijske ponude na još viši nivou zajednička je vizija triju glavnih partnera na razvijanju projekta, a u tome imaju veliku podršku Međimurske županije.

– Ovaj projekt je potvrda da je Međimurje destinacija koja daje više s dugoročnim planom razvoja turizma i zdrave organizacijske kulture destinacije te da je u stanju kao prva regija u Hrvatskoj organizirati i kvalitetno pružati ovako kompleksnu  turističku uslugu – kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Projekt „Hop on – hop off bus Međimurje u pokretu“ prigodno je predstavljen prvog dana najveće turističke manifestacije u županiji – Porcijunkulova. “

– Dobra suradnja Županije i Grada nastavlja se i ovim projektom te mi je drago što će građani Čakovca imati priliku na jednostavniji i brži način razgledati turističke sadržaje i ljepote Međimurja – poručila je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Sam prijevoz moći će koristiti svi oni koji žele posjetiti neku od navedenih atrakcija ili npr. iz Čakovca žele na kupanje u Terme Sv. Martin, kao i svi drugi turistički dionici koji posjeduju smještajne kapacitete, a žele osigurati dodatan sadržaj svojim gostima. Vrata suradnje s budućim zainteresiranim partnerima su otvorena te se očekuje da će se u narednom periodu partneri priključivati i samim time bogatiti ponudu na samoj ruti turističkog busa. 

Plan za jesen je daljnji razvoj i osmišljavanje izleta, a u suradnji s Regionalnim turističkim centrom ruta će se širiti i na donji dio Međimurja te još nekoliko ruta koje će biti povremene, a vežu se uz određene manifestacije i događanja. U subotu, 31. srpnja, vožnja autobusom bit će besplatna za sve građane uz predočenje letka projekta, a redovna cijena dnevne karte iznosi 49 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter