DVOSTRUKO SLAVLJE OPG-a MICAK: Jučer su osvojili zlato na Sajmu vina, a danas pripremili pobjedničke štrukle 12. “Štruklijade“

VINO SA ŠTRUKLIMA – TO JE ZAČIN ŽIVOTA: “Pobjedničke štrukle napravile su kumice Katica i Štefica, a tajna je – razvući tijesto i odmah peći. One igre sa smrzavanjem, to ne ide“

Objavljeno: 31.07.2021. Jelena Jazbec

– Vino sa štruklima, to je začin života – kaže Mladen Micak, vlasnik OPG-a Micak, uspješan u proizvodnji i jednog i drugog.

O tome najbolje svjedoči činjenica da su na jučerašnjem 53. Sajmu vina, Chardonnay i Darmol Vinarije Micak osvojili zlato, a na današnjoj 12. Štruklijadi upravo štrukli OPG-a Micak, točnije, kleti “Zagorski dvori“, bili pobjednički.

Pa kako mu je to uspjelo?

– Nešto prepoznatljivo u našem Zagorju su štrukli i tko god dođe u Mariju Bistricu, traži zagorske štrukle, ne traži zagorsko vino. Još puno moramo učiti o vinima, makar smo i s njima zadovoljni. Štrukli i vino su savršena kombinacija, pogotovo slani štrukli s domaćim sirom. Moram priznati da smo mi danas u prodaji imali samo 200 – 300 štrukli, zato što se oni moraju razvući i odmah peći, one igre sa smrzavanjem, to jednostavno ne ide – kaže Micak, a otkrio je i tko to pravi štrukle na njegovom OPG-u.  

– Kumica Katica i Štefica su napravile pobjedničke štrukle. One su ujedno i naše kuharice, ali siguran sam da svaka moja susjeda u Humu Bistričkom gdje živim može napraviti takve štrukle – ističe pobjednik današnje “Štruklijade“.

Na drugom mjestu bio je Vuglec breg, a na trećem Srednja škola Zabok.

Presudile nijanse

– Samo treba biti domaći sir i razvučeno tijesto. Presudile su nijanse, ja sam osobno probao sve najbolje plasirane štrukle i mogao je pobijediti svatko od njih. To su nijanse gdje presudi možda trenutna toplina, slanoća, okus. Isto kao i kod ocjenjivanja vina. Jučer smo probali sva vina i puno njih moglo je biti možda i bolje plasirano od mojeg. Za kraj bih citirao Ernesta Hemingwayja, koji je, kada su ga pitali što bi učinio drugačije u životu, rekao da mu je žao samo što nije popio još malo više vina. A vino sa štruklima, to je začin života, ta snaga koju svakodnevno trebaš. S vinom se rađaš, radiš i umireš – zaključio je Micak.

Štrukle su ocjenjivali Branko Čukelj, Božica Brkan i Dražen Đurišević.

– Mi gledamo nijanse, štrukelj okrećemo dva – tri puta, je li pečen ispod, kakvi su slojevi u sredini, je li dovoljno file, je li tijesto predebelo, i na kraju sam taj okus, je li dovoljno slano, je li možda kiselo po siru. Mi štrukle na stol dobijemo pod brojem, ne znamo čiji su, a pobjednički štrukli odmah su mi na prvu dobro izgledali. Kada sam ih kušao, bili su sočni, dobro pečeni ispod, imali su koricu, i sve je to donijelo ovaj odličan rezultat – otkrio je Čukelj, predsjednik ocjenjivačkog suda, pa otkrio da se slaže s Micakom da svaka smrznuta namirnica gubi na kvaliteti, stoga je bolje razvući tijesto i odmah peći.

Kaže i da su pravi zagorski štrukli oni s domaćim sirom i vrhnjem, dok se sve ostalo samo modifikacije tog izvornog recepta.

– Mi poznajemo razne vrste štrukla, primjerice, s preljevom od gljiva, voća i slično, ali štrukli s domaćim sirom tipični su zagorski štrukli. Ja sam rodom iz Laza, mama je uvijek spremala štrukle na taj način i gdje god sam išao po Zagorju, tako su se spremali – ističe Čukelj.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je najbolje plasiranima i izrazio zadovoljstvo manifestacijama na Bedekovčanskim jezerima.

Glazbeni program

– Zagorski štrukli jedan su od naših zaštićenih proizvoda. Kada dolaze strani turisti i pitaju za zagorske štrukle, ja ima kažem da je recept vrlo jednostavan – moraju doći u Zagorje, ako žele jesti najbolje štrukle u Hrvatskoj. Ovdje je danas bilo osam tisuća pečenih štrukli, okupio se jedan prekrasan broj ljudi na Bajerima, a uz sav popratni program koji smo pripremili za naše posjetitelje, mislim da možemo biti zadovoljni. Bio je to malo drugačiji koncept manifestacija od prijašnjih godina, ali smo donijeli odluku da ćemo sljedeće godine to ponoviti, da ćemo napraviti jedan produženi vikend naših županijskih manifestacija i sljedećih godinu – dvije nećemo više seliti “Štruklijadu“ po Zagorju, nego ćemo je stacionirati ovdje na Bajere i promovirati ovaj prekrasan projekt koji je pripremila Općina Bedekovčina, vezan uz revitalizaciju Bedekovčanskih jezera. Time bismo Bajerima dali jednu novu turističku i gospodarsku dimenziju, što oni i zaslužuju – biti čvrsta točka na karti kontinentalnog turizma u Republici Hrvatskoj – zaključio je Kolar. U glazbenom programu “Štruklijade“ nastupili su Črleni lajbeki i Cure iz centra, a sutra se na Bedekovčanskim jezerima održava i treće manifestacija ovog vikenda – festival “Igrajte nam, muzikaši“.

Video s 12. “Štruklijade” pogledajte ovdje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba