"Tigrovi" u Đurmancu obilježili 30. godišnjicu pogibije svoga ratnog kolege Željka Pavića – Kalca, prvog Zagorca poginulog u Domovinskom ratu

“Ti su mladići, ‘Tigrovi’ iz svih krajeva Hrvatske, sa srcem krenuli u obranu domovine. U napadu koji se dogodio u Erdutu u noći s 24. na 25. srpnja, poginula su šestorica, a 18 ih je teško ranjeno”

Objavljeno: 26.07.2021. zagorjeinternational

Udruga ratnih veterana 1. Gardijske brigade “Tigrovi” Krapinsko – zagorske županije u Đurmancu je obilježila 30. godišnjicu pogibije prvog poginulog hrvatskog branitelja iz KZŽ, “Tigra” Željka Pavića – Kalca, koji je poginuo 25. srpnja 1991. u Erdutu.
Nakon prigodnog događanja kraj spomenika Željku Paviću, upaljene su svijeće na mjesnom groblju u Đurmancu. Željko Pavić – Kalc nesebično je dao svoj život za oslobođenje Lijepe naše na ratištu u istočnoj Slavoniji, kao pripadnik policije u sastavu ZNG MUP-a RH 1. A brigade 2. bojne iz Rakitja.

Pomagali stanovništvu

– Pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a, “Tigrovi iz Rakitja”, bili su momci iz cijele Hrvatske. Imali su samo 20 i nešto godina i sa srcem su krenuli u obranu domovine. “Tigrovi” su došli u pomoć obrani tamošnjem stanovništvu, zbog blokade ceste od strane srpskih pobunjenika kod Bijelog Brda, kako bi uspostavili red i mir. Njih stotinjak bilo je smješteno u odmaralištu Vodovoda Osijek, uz prometnicu Dalj – Erdut. Bez ikakva upozorenja, pripadnici bivše JNA su u noći s 24. na 25. srpnja 1991. iz srpskog mjesta Bogojevo izveli topničko – raketni napad, prilikom kojeg su poginula šestorica “Tigrova”, a osamnaest ih je teško ranjeno. Poginuli su Mile Čulina, Anto Grgić, Miroslav Gržan, Josip Knežević, Mirko Rožman i Željko Pavić. Ranjenici su prebačeni prvo do Aljmaša, a potom u osječku bolnicu. Budući da je odmaralište bilo razoreno, pripadnici 1. Gardijske brigade dislocirani su u novi prostor. Podsjetit ću da se taj zločin JNA dogodio samo nekoliko dana prije masakra policajaca u daljskoj policijskoj postaji, 1. kolovoza 1991., nakon čega je uslijedilo i progonstvo naroda iz Dalja, Erduta i Aljmaša – ističe bojnik Željko Herceg, koji je bio glavni organizator događanja u Đurmancu, a ujedno i izaslanik krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara.

Sportske igre

U Đurmancu su održane i sportske igre ratnih veterana, koji su se natjecali u visećoj kuglani, streljaštvu, kuhanju kotlovine, pikadu i beli. Događanje je organizirano pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Krapinsko – zagorske županije i Općine Đurmanec, a nazočili su članovi obitelji Željka Pavića, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Nevenka Benić, saborski zastupnik Žarko Tušek, načelnik Đurmanca Damir Belošević, jedan od ratnih zapovjednika “Tigrova”, general Zdravko Andabak te predstavnici udruga ratnih veterana.

Također, članovi 1. gardijske brigade “Tigrovi” su i u Erdutu, na mjestu tragedije, zapalili svijeće i položili vijenac u znak sjećanja, da se nikada ne zaborave oni koji su život dali za domovinu, ističe bojnik Herceg.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba