OPĆINA I ŽUPA LOBOR SUTRA SLAVE SVOJ DAN: Tim povodom, razgovarali smo s načelnicom Ljubicom Jembrih, koja je dobila povjerenje građana za drugi mandat na čelu općine

ŽELIMO ZADRŽATI MLADE NA NAŠIM BREGIMA: “Lobor će uskoro dobiti vrtić i kulturni centar, a otkupit ćemo i zemljište za uređenje sportskog centra”

Objavljeno: 25.07.2021. Jelena Jazbec

Općina i Župa Lobor, uz spomendan sv. Joakima i Ane, sutra slave svoj dan. Tim povodom, načelnica Ljubica Jembrih, koja je na lokalnim izborima u svibnju dobila povjerenje za novi četverogodišnji mandat na čelu općine, otkrila nam je koji su projekti obilježili proteklih 365 dana, ali i kako vidi razvoj Lobora u naredne četiri godine.  

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije u proteklih godinu dana?

Radi se puno i možemo reći da je Lobor jedno veliko gradilište. Uredili smo i asfaltirali kompletno parkiralište kod mjesnog groblja Lobor, asfaltiramo nerazvrstane ceste, saniramo klizišta, uređujemo autobusna stajališta i dječja igrališta, proširujemo javnu rasvjetu, uređujemo odvodne kanale i makadamske puteve, ulažemo u djecu i mlade, kao i u školstvo. Svakako bih izdvojila dva kapitalna projekta, a to su izgradnja dječjeg vrtića te rekonstrukcija i uređenje općinske zgrade u kulturni centar. Izgradnjom dječjeg vrtića pružamo roditeljima jednu sigurnost, a našim najmlađim mještanima cjeloviti razvoj. Naime, naši mladi roditelji moraju imati dobro plaćen posao, a mi u Općini moramo im osigurati sve ostale uvjete kako bi mogli i željeli nastaviti živjeti u našim malim ruralnim naseljima. Izgradnja Dječjeg vrtića “Ivančica” pri samom je završetku. Vrtić je vrijedan gotovo 10 milijuna kuna, a u svoj će prostor moći primiti 80-ero djece. Imat će jednu jasličku i tri vrtićke skupine. Moram istaknuti da smo jako zadovoljni interesom roditelja i vjerujem da ćemo kapacitet vrtića popuniti. Prema pravilniku, sva djeca s područja naše općine imat će apsolutnu prednost pri upisu, a ako bude mjesta, po istom pravilniku, vrtić može primati i djecu iz drugih općina i gradovima. Što se tiče uređenja općinske zgrade, naša će općina napokon dobiti adekvatan multimedijski kulturni centar, koji će se koristiti u svrhu provedbe aktivnosti u kulturi, podizanja kulturne svijesti te očuvanja kulturne i povijesne baštine kraja. Prostorije Općine koje su dosad bile u prizemlju, preselit će se na kat. Osim što će se obnovom zgrade omogućiti kvalitetniji uvjeti za rad Općine, stvorit će se i prostor namijenjen za korištenje od strane mještana, a stavljen je i naglasak na razvoj kulturnog turizma kroz prezentaciju povijesno – kulturnih vrijednosti. Naime, dio prostora namijenjen je za stalni postav izložbe povijesnih umjetnina kojima područje općine Lobor obiluje. Multifunkcionalni prostor služit će za održavanje izvannastavnih aktivnosti učenika i djelatnika Osnovne škole Franje Horvata Kiša te ostalih obrazovnih ustanova na području Krapinsko – zagorske županije. Na taj će se način podizati svijest o kulturnoj baštini, a što će uvelike podići kvalitetu života lokalnog stanovništva te stvoriti dobre temelje za daljnji razvoj kulturnog turizma i očuvanja lokalnih vrijednosti. Prostor će služiti i našim udrugama, jer će ondje moći održavati razne manifestacije, programe i događanja i time podići standard života u općini u kulturnom, turističkom i poduzetničkom smislu.

Kako napreduje asfaltiranje vaših prometnica, što često ističete kao prioritet?
Općina Lobor ima  površinu od 44,20 četvornih kilometara, a u registru imamo 90 kilometara nerazvrstanih cesta. Kada se radi godišnji plan asfaltiranja, prioritet su one ceste gdje se nalaze kuće za stanovanje, a u obzir se uzima i kvaliteta postojećih cesta. Provođenjem dobre politike Vlade Republike Hrvatske i programa koji su nam na raspolaganju, naše sumještane oslobodili smo sufinanciranja rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, a dok ne riješimo sve probleme s cestama, one nam ostaju kao prioritet komunalnih akcija. Do sada je asfaltirano deset kilometara nerazvrstanih cesta, a sanirali smo i četiri klizišta, dva na Štrekici u Starom Golubovcu, jedno u Petrovoj Gori te jedno ispod mrtvačnice u Loboru. Rješavali smo odvodnju u Petrovoj Gori, Velika Petrovagorskoj, Vojnovcu, Zagrebačkoj ulici i Vinipotoku, a u ovoj godini završavamo još pet dionica u Završju, Ulici Augusta Šenoe i Petrovoj Gori.

Kakvi su planovi za buduće razdoblje – što biste još voljeli ostvariti u Loboru?

Ove godine završavamo sve započete projekte i pripremamo projektnu dokumentaciju za nove. Naime, 2021. godina mora biti godina projektiranja i pripreme za novu financijsku omotnicu. Moramo završiti s otkupom zemljišta za nogometno igralište, odnosno, naš Loborski sportski centar. To je jedan od prioritetnih projekata koji mora biti spreman za novu financijsku omotnicu. U isto vrijeme intenzivno radimo i na poboljšanju uvjeta u Cukovcu. Sportska kuća napokon je dobila struju, sada se uređuju elektroinstalacije u samoj zgradi, a radi se i na postavljanju rasvjete na glavnom i pomoćnom igralištu. U tijeku je i javna nabava za projekt uređenja poučne staze, gdje je obuhvaćena i rekonstrukcija sportske kuće u Cukovcu. Naravno da sve to iziskuje veliko financijsko ulaganje, ali ulaganje u sport i naše mlade, ujedno je ulaganje u budućnost i to nas čini sretnima. U sljedeće četiri godine želimo stvoriti uvjete da Lobor postane mjesto ugodno za život i rad jer to je jedini način da zadržimo život na našim prekrasnim bregima.

Što biste poručili svojim sumještanima povodom Dana općine?
U novom mandatu, imamo mnogo planova za razvoj našeg mjesta. Prioritet su ljudi, naše Loborke i Loborci te njihove potrebe. Čestitam svim mještanima općine Lobor i župljanima Župe Sveta Ane Dan općine i Dan župe te ih sve pozivam na suradnju za dobrobit sviju nas te za razvoj još ljepšeg i za život ugodnijeg Lobora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba