Slabljenje nacionalne ekonomije

Od početka pandemije, 19 posto Hrvata se moralo zadužiti kako bi podmirilo osnovne životne troškove

Objavljeno: 24.07.2021. zagorjeinternational

COVID-19 financijsko istraživanje koje je u europskim državama provela tvrtka EOS Matrix, pokazalo je da je od početka pandemije, svaki peti ispitanik u Hrvatskoj bio prisiljen zadužiti se, a isto tako, svaki peti nije mogao platiti nastala dugovanja, piše Novac.hr.

Hrvati su novac najčešće morali posuđivati kako bi podmirili svakodnevne potrebe – njih 69 posto za financiranje tekućih troškova života, zatim njih 30 posto za troškove stanovanja, te za zdravlje njih 23 posto.

– Iz stavova građana o zaduživanju, možemo zaključiti da će ova kriza imati dugotrajniji učinak na financijsku situaciju građana i slabljenje nacionalne ekonomije – rekla je direktorica tvrtke EOS Matrix Barbara Cerinski.

Istraživanje je pokazalo da je najviše Hrvata odustalo od ulaganja u renovaciju – njih 45 posto, zatim od kupnje namještaja njih 31 posto, od odvajanja novca za godišnji odmor njih 25 posto, od izdataka za zdravlje 14 posto i od izdataka za obrazovanje njih 11 posto.

U Hrvatskoj se zadužilo 19 posto potrošača, dok je to u Njemačkoj učinilo 12 posto građana, u Španjolskoj 15 posto, Rumunjskoj 28 posto, a u Bugarskoj 32 posto potrošača.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba