Krapinsko-zagorska županija dodijelila 263.320 kuna za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca

ŽUPAN KOLAR: Za iduću godinu planiramo projekt koji bi se odnosio na izlazak naših zagorskih mlinaca na tržište Europske unije gdje još nismo prisutni

Objavljeno: 22.07.2021. Valentina Cigula

U prostorima tvrtke Zebrano u Brestovcu Orehovičkom, u četvrtak je održano potpisivanje ugovora o dodjeli županijskih potpora za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca. Krapinsko – zagorska županija dodijelila je ukupno 263.320 kuna za četvero certificiranih proizvođača – za Centar Škudar iz Novog Golubovca 80.000 kuna, Kogutex tjestenine iz Konjščine 80.000 kuna, Zebrano iz Bedekovčine 73.320 kuna te Obrt i ugostiteljstvo Zelenjak Ventek 30.000 kuna.
– Podijelili smo ovu potporu u dvije grupe, jedna je bila za kupnju i izgradnju gospodarskih objekata, skladištenje i kupnju strojeva, a druga za marketinške aktivnosti, edukaciju i stručno osposobljavanje. Intenzitet potpore koji su mogli ostvariti naši korisnici, također smo podijelili u dvije grupe, pa su proizvođači koji nude do 10 tona proizvodnje godišnje, mogli ostvariti potporu u iznosu od 20.000 do 30.000 kuna, a proizvođači koji imaju količine veće od 10 tona na godišnjoj razini, mogli su ostvariti potporu od 60.000 do 80.000 kuna – pojasnila je županijska pročelnica Sanja Mihovilić.

Europski parlament

Župan Željko Kolar je pohvalio proizvođače mlinaca i njihove proizvode te istaknuo da svaki proizvođač koji je certificiran, može planirati da će iduće četiri godine u kontinuitetu ići natječaj i da će Županija osiguravati bespovratna sredstva.
– Za iduću godinu planiramo projekt koji bi se odnosio na izlazak naših zagorskih mlinaca na tržište Europske unije, gdje još nismo prisutni. Imat ćemo u Europskom parlamentu jednu promociju zaštićenih zagorskih proizvoda, tako da će se svi europarlamentarci moći vidjeti s čime sve Zagorje raspolaže. Planirali smo to već ove godine, no, nažalost, u tome nas je spriječila korona. Tri su zastupnika s kojima sam u kontaktu, koji su već napravili prve korake koji su potrebni da bi organizirali jedno takvo događanje – rekao je Kolar.

Direktor tvrtke Zebrano Dragutin Gulija rekao je da imaju sreću što žive u županiji koja prepoznaje njih trud.
– Prati nas u svim našim nastojanjima da ono čime se bavimo, bude što kvalitetnije i bolje, a osobito naši tradicionalni proizvodi kao što su zagorski mlinci, gdje je uloženo puno truda, ali i financija – kazao je Gulija.

Dora Greblički Kos iz Obrta za ugostiteljstvo i turizam Zelenjak Ventek istaknula je da njen objekt dugi niz godina spravlja zagorska jela, što im je i bio poticaj da se prijave za certificiranje proizvodnje zagorskih mlinaca.
– Cilj nam je unutar ugostiteljskog objekta otvoriti prostor za prezentacije i radionice izrade zagorskih mlinaca i svakako nam je drago da Županija prepoznaje vrijednost zagorskih tradicionalnih jela i što smo dobili ovaj poticaj kao prvi ugostiteljski objekt koji će na svojem jelovniku imati certificirane zagorske mlince – rekla je Greblički Kos.

50 tona

Direktor Centra Škudar Danijel Škudar dodao je da prošla godina bila zaista zahtjevna i teška za odraditi.
– Kao tvrtka, uspjeli smo proizvesti 50 tona mlinaca u protekloj godini, a nešto manje od 40 tona je prodana količina. Zadovoljni smo postignutim rezultatima, s obzirom na trenutnu nezavidnu situaciju na tržištu. Najiskrenije zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji, a želim zahvaliti  i svim našim vjernim kupcima i potrošačima. Vrijedi biti pošten prema svojim kupcima, a naposljetku i prema samome sebi jer se na kraju taj trud isplati, a sve drugo ne vrijedi – poručio je Škudar.

Direktor tvrtke Kogutex tjestenine Tomislav Gorički rekao je da su zagorski mlinci specifičan proizvod koji se radi isključivo ručnim postupkom te da na tržištu ima dovoljno mjesta da se proizvodnja još više proširi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba