MURID-u odobrena bespovratna sredstva za izgradnju prvog hrvatskog Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, koji će se graditi u Pribislavcu

ŽUPAN POSAVEC: Ovo neće biti samo regionalni centar procjene i dijagnostike, već i edukacijski centar te jedinstveno i objedinjeno mjesto pristupa ranoj intervenciji

Objavljeno: 21.07.2021. zagorjeinternational

Odlična vijest stigla je Međimurskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu, u godini kada obilježavaju velikih deset godina rada. Naime, odobrena su im bespovratna sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID, u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec.
MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. MURID-ova priča započela je prije 10 godina, a danas su prepoznati kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.
Od 2016. godine, jedini su licencirani i ugovoreni pružatelj usluge rane intervencije u Međimurju, a programe i usluge MURID-a koristi preko 100-tinjak korisnika iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. Prošle godine osnovana je i Izvršna radna skupina za izradu Nacionalne strategije razvoja rane intervencije u Republici Hrvatskoj te je u nju, zahvaljujući značajnom znanju i iskustvu, uključena izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko.
MURID je kao organizacija prepoznat kao primjer dobre prakse koji trenutačno provodi projekt “Pilotiranje modela sveobuhvatne, pristupačne i kvalitetne usluge rane intervencije u djetinjstvu u Međimurskoj županiji“ kao implementacijski partner ureda UNICEF-a za Hrvatsku u programu “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Međimurskoj županiji“.
Ukupna vrijednost projekta izgradnje Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu je 19.507.406,44 kuna, od čega je dodijeljeno 14.982.626,78 kuna bespovratnih sredstava, dok će korisnici izdvojiti 4.524.779,66 kuna vlastitih sredstava.

250 korisnika

– Ovim projektom i izgradnjom Centra, sjeverozapadna Hrvatska dobiva jedinstveno intersektorsko mjesto za razvoj sustava i svih komponenti rane intervencije. Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID ne samo da će biti regionalni centar procjene i dijagnostike, već će biti i centar integriranih programa rane intervencije, edukacijski centar za stručnjake u području rane intervencije u djetinjstvu te jedinstveno i objedinjeno mjesto pristupa ranoj intervenciji –  istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.
S dosadašnjih 350 kvadratnih metara, prostor MURID-a povećat će se na 1600 kvadratnih metara, koliko će biti površina Centra koji će se graditi u Pribislavcu. Unutar Centra bit će smješteno 55 funkcionalnih organizacijskih jedinica koje će moći koristiti 250 korisnika u individualnim i 100 korisnika u grupnim programima.
Uz ovaj Centar, koji će biti prvi u Hrvatskoj, župan Posavec podsjetio je da se u Međimurju planira graditi i Centar za osobe s invaliditetom u Podturnu, Centar za pomoć u zajednici u Čakovcu, za koji je Međimurska županija dala zgradu u svom vlasništvu, a pored brojnih projekata na području socijalne skrbi, poput projekata UNICEF-a, Međimurska županija financira pomoćnike u vrtićima i nastavi, osigurava besplatnu prehranu i prijevoz za učenike te je Županija, zajedno sa Županijskom bolnicom Čakovec, pravi prijatelj djece kroz razna ulaganja i programe, dodao je Posavec.

Sustav usluga

Kroz aktivnosti Centra, provodit će se integrirani programi rane intervencije u djetinjstvu u Međimurskoj županiji i regiji, s naglaskom na sustav individualiziranih i djelotvornih usluga te će biti mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja te nevladinog sektora s ciljem da se smanje lutanja roditelja i stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija.
– Dijagnostičke procese provodit će različiti stručnjaci s odgovarajućim obrazovanjem, kompetencijama i iskustvom, a Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID integrirat će takve stručnjake iz svih sektora i županija sjeverozapadne Hrvatske – dodala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač, na koju se nadovezala direktorica Pucko, dodavši da će pored svih spomenutih područja djelovanja, MURID biti i mjesto za edukaciju i profesionalni razvoj svih dionika rane intervencije u djetinjstvu u Hrvatskoj i zemljama u regiji.
Izgradnjom Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u blizini grada Čakovca, nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu i sportskih terena NK POLET Pribislavec, stvara se velik potencijal i za razvoj zajednice.
– Velika mi je čast što je za projekt ove vrste odabran upravo Pribislavec te sam uvjeren da ćemo uz MURID pomoći socijalno rizičnoj djeci i njihovim roditeljima da se lakše pripreme za redovni predškolski i školski program. Ovim projektom gradimo mjesto koje će biti od izuzetne pomoći roditeljima visokorizične djece s područja Međimurja i šire, ali i mjesto nove energije u razvoju Pribislavca, mjesto buduće sinergije mnogih projekata, od izgradnje UNICEF-ovog resursnog centra, nove sportske dvorane, iskorištavanja sportskih terena pa do izgradnje generacijskog parka – zaključio je načelnik Pribislavca Matija Ladić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter