Udruga umirovljenika Zlatar hodočastila Majci Božjoj Gorskoj

Proslavili svetu misu, a onda se družili uz “okrjepu i zalogajček“

Objavljeno: 20.07.2021. zagorjeinternational

Pedesetak članica i članova Udruge umirovljenika Zlatar, u kojoj su organizirani umirovljenici s područja grada Zlatara i susjednih općina Mače i Lobor, u ponedjeljak je hodočastilo Majci Božjoj Gorskoj, na obroncima Ivanščice, iznad Lobora.

Misno slavlje predvodio je loborski župnik, vlč. Tomica Božiček, uz asistenciju vlč. Matije Knoka, podrijetlom iz obližnje Velike Petrovagorske. U znak zahvalnosti, hodočasnici su mu darovali veliko licitarsko srce s posvetom.

Ovo hodočašće, koje će postati tradicionalno,  bilo je u planu i prošle godine, u sklopu tradicionalne loborske manifestacije “Janine“, ali zbog pandemije nije održano. Nakon svete mise, na prostoru svetišta organizirano je druženje umirovljenika iz Lobora, Mača, Zlatara, Belca, Repnog, Batine, uz “okrjepu i zalogajček“. U ime spriječene loborske načelnice Ljubice Jembrih, hodočasnike je pozdravila pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lobor, Ivanka Martinuš. U realizaciji hodočašća pomogla je Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko – zagorske županije. Svetište Majke Božje Gorske najstarije je marijansko svetište u sjevernoj Hrvatskoj, u kojem su još 2002. godine počela arheološka istraživanja. Na ovoj lokaciji, primjerice, pronađen je pleter, jedini u sjevernoj Hrvatskoj, inače karakterističan za dalmatinsko podneblje. Ovim područjem prolazila je rimska cesta koja je spajala Sisciu (Sisak) s Petovijom (Ptuj) u susjednoj Sloveniji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba