ENGLESKA JE OD DANAS UKINULA "COVID MJERE": Građani više ne moraju nositi maske, smiju se okupljati, otvaraju se noćni klubovi...

BORIS JOHNSON: Ako to ne učinimo sada, možemo se upitati, kada ćemo to uopće učiniti? Ovo je pravi trenutak!

Objavljeno: 19.07.2021. zagorjeinternational

U Engleskoj je danas “Dan slobode” – ukinute su gotovo sve restrikcije vezane uz pandemiju koronavirusa. No, to ne znači da su Englezi pobijedili koronavirus – štoviše, bilježe i povećanje broja novih slučajeva.

Ali to ih nije spriječilo da donesu nove odredbe prema kojima više nema ograničenja broja osoba na okupljanjima, pa tako ni na vjenčanjima i sprovodima, koncertima, kazalištima, sportskim događajima, ukinuta je nužna socijalna distanca od jednog metra, osim u bolnicama i još nekim mjestima, nošenje maski više nije propisano zakonom, ali je preporuka Vlade da se one i dalje nose na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i u zatvorenim prostorima, noćni klubovi se mogu otvoriti, više nije dopušteno isključivo posluživanje gostiju koji sjede za stolovima u pubovima i restoranima, nema ograničenja na bogoslužjima, ukidaju se ograničenja vezana uz posjete domovima za starije i nemoćne, nakon 16. kolovoza ukinut će se i većina restrikcija u školama, a od toga datuma osobe koje su cijepljene svim potrebnim dozama, neće više morati u samoizolaciju nakon kontakta s COVID pozitivnom osobom.

Ipak, i dalje se preporučuje da se ljudi, kada je god to moguće, okupljaju na otvorenom prostoru, a obrtima, poduzećima, posebno noćnim klubovima preporučuje se da na ulazu traže COVID potvrde od posjetitelja, iako to nije propisano zakonom. Ljude koji rade od kuće, potiče se da se postepeno vraćaju na posao.

Britanski premijer Boris Johnson ipak je pozvao u nedjelju stanovništvo na oprez.

– Molim vas budite oprezni i prijeđimo sutra u sljedeću etapu popuštanja mjera, uz potpuni oprez, potrebno poštivanje drugih i rizika koje bolest i dalje predstavlja – napisao je na Twitteru i istaknuo veliku zaraznost delta varijante koronavirusa, koja je odgovorna za veliki skok broja slučajeva u Engleskoj posljednjih tjedana. 

Naime, Velika Britanija je u nedjelju imala 48.161 novi slučaj koronavirusa i 25 umrlih unutar 28 dana od pozitivnog testa.

No, Johnson velike nade polaže u cjepivo, s obzirom na to da je 87 posto britanske odrasle populacije dobilo barem jednu dozu cjepiva, a više od 68 posto dvije.

– Ako to ne učinimo sada, možemo se upitati, kada ćemo to uopće učiniti? Ovo je pravi trenutak, ali moramo biti oprezni. Moramo biti svjesni da je nažalost virus i dalje tu – napisao je Johnson na Twitteru, pojašnjavajući zašto se ide u ukidanje mjera, čiji je cilj ubrzati ekonomski oporavak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba