"HIGIJENA JE TEMELJNO LJUDSKO PRAVO"

Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj koji će učenicama slabijeg imovinskog statusa financirati higijenske uloške

Objavljeno: 18.07.2021. zagorjeinternational

Varaždin je prvi hrvatski grad koji će učenicima slabijeg imovinskog statusa u svim osnovnim školama kojima je Grad osnivač, financirati higijenske uloške, pišu Varaždinske vijesti.

Naime, ovu je inicijativu podržalo Gradsko vijeće prihvaćanjem amandmana na izglasani rebalans proračuna, a s provedbom projekta planira se započeti s početkom nastavne godine 2021./2022. Ideju o osiguravanju besplatnih uložaka predložio je najmlađi gradski vijećnik  Lovro Lukavečki, istaknuvši da menstrualni proizvodi ne smiju biti luksuz te da učenice ne smiju biti prisiljene propuštati nastavu zato što si ne mogu priuštiti higijenske uloške na kojima moraju štedjeti.

Njegovu su inicijativu podržali i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković.

– Grad Varaždin će sa 40.000 kuna poduprijeti nabavku higijenskih uložaka za socijalno ugrožene učenice u osnovnim školama. Osobno mi je žao da ovakve odluke uopće moramo donositi, ali nažalost siromaštvo je prisutno, a higijena je temeljno ljudsko pravo. Drago mi je što je ovaj amandman predložio naš najmlađi vijećnik Lovro Lukavečki te se nadam kako će i druge sredine prihvatiti ovu inicijativu i omogućiti djevojčicama i djevojkama slabijih financijskih mogućnosti ove osnovne higijenske potrepštine – rekao je Bosilj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba