"NASUŠNO NAM FALI LIJEČNIKA SPECIJALISTA": Na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine Zoran Gregurović upitao je ravnateljicu Doma zdravlja KZŽ kako se planira riješiti taj problem u Krapini, ali i u ostatku KZŽ

DR. DOGAN: Oftalmolog El Sabeh nastavlja raditi do daljnjeg, odabrali smo i kandidata za fizijatra, ali generalno imamo problem – mladi liječnici ne žele raditi u Domovima zdravlja

Objavljeno: 17.07.2021. zagorjeinternational

Na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine KZŽ, drugoj u novom sazivu, na točki u sklopu koje su svoja financijska izvješća podnijeli ravnatelji zagorskih zdravstvenih ustanova, koja, kao što smo već pisali, nisu dobra, ponovno se povuklo pitanje koje je zbog velikih dugova bolnica prošlo ‘ispod medijskih radara’, a radi se zapravo o “rak rani” zagorskog, pa i hrvatskog zdravstvenog sustava – nedostatku liječnika specijalista, pogotovo u ambulantama Doma zdravlja.
Pitanje je ravnateljici Doma zdravlja KZŽ Nadi Dogan postavio županijski vijećnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović (HDZ), koji gotovo uvijek na sjednici Županijske skupštine povlači tu temu, s obzirom na činjenicu da prema krapinskom Domu zdravlja gravitira više od 30.000 stanovnika Krapinsko – zagorske županije, a svako malo se susreću s odlaskom nekog specijaliste iz ovog ili onog razloga, no ponajviše zbog njihove starosti i odlaska u mirovinu.

Vrijedi ih zadržati

– Već sam mnogo puta na sjednicama Županijske skupštine isticao problem specijalistike, odnosno manjak liječnika specijalista, a počeo se javljati i ozbiljan problem s liječnicima obiteljske medicine. Neki liječnici su pred mirovinom, neki su već otišli, nažalost, neki su i preminuli i imamo ambulante koje nisu popunjene liječnicima. Konkretno, zadnji problem koji se pojavio je problem oftalmološke ambulante. Smatram da je svaki pregled koji se može obaviti u sklopu ambulanti Doma zdravlja itekako vrijedan ljudima i bilo bi dobro da se to zadrži. Zanima me kako se misli riješiti taj problem, odnosno kako se misle popuniti ambulante koje su ostale ispražnjene, ne samo u Krapini, već, vjerujem, i u drugim dijelovima Krapinsko – zagorske županije. Postoji li kakav plan da dobijemo mlade liječnike specijaliste – upitao je Gregurović.


Dr. Dogan odgovorila mu je da konkretno u Krapini postoji manjak liječnika obiteljske medicine jer su dvije mlade liječnice, dr. Sandra Bočkaj i dr. Klara Klanjčić Bočina na specijalizaciji. A onda je istaknula što je zapravo problem:

– Mi smo šest puta raspisali natječaj, nažalost nitko se nije javio. Trudimo se na sve načine, pa i preko poznanstava, zvali smo čak i one koji još studiraju. Osnova je da će se u rješavanje tog problema treba uključiti i Ministarstvo zdravstva, ne samo mi kao vodstvo Doma zdravlja i Krapinsko – zagorska županija, jer činjenica je da mladi liječnici ne žele raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mi smo razgovarali s Ministarstvom, s obzirom na to da je vrlo teško organizirati rad, jer kolege moraju ići na godišnje odmore, pogotovo jer svi naši liječnici obiteljske medicine, kako ‘domski’, tako i oni privatni koji su u zakupu, cijepe. Sada smo dobili i naputak ministra da to rade svaki dan, što je vrlo teško. Osim toga, treba i pozvati i naručiti te pacijente, tako da smo tražili da se liječnici obiteljske medicine vrate na mjesec – dva u svoje ordinacije. Čekamo odgovor – objasnila je dr. Dogan.

Vatrogasna mjera

Kazala je i da su što se tiče, oftalmologa u Krapini, napravili smo sve što su mogli.
– Raspisali smo natječaj, no nitko se nije javio. Pregovarali smo i s jednom kolegicom koja je na kraju ipak odustala, jer je mladom liječniku zanimljivije raditi na oftalmološkom odjelu u bolnici nego u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tako smo dobili rješenje da kolega dr. El Sabeh, koji je bio privatni, može još neko vrijeme raditi kao zaposlenik Doma zdravlja. To je jedna ‘vatrogasna mjera’, no za drugu u ovom času ne znam što bih rekla. Što se tiče internističke ambulante, kolegica je sada na godišnjem i odlazi u mirovinu. Natječaj je raspisan, javila se jedna kolegica, no nismo postigli dogovor, pa smo u pregovorima sa Specijalnom bolnicom Krapinske Toplice da, kao što smo organizirali fizikalnu medicinu, organiziramo i internističku ambulantu. Mogu reći, s obzirom na to da ste pitali za specijalistiku, i da smo tri puta raspisali natječaj što se tiče specijalizacije iz fizikalne medicine i prije dva tjedna izabrali smo kandidata. Još je pred nama medicina rada, koja je vrlo interesantna jer je nema, a onda i ostale specijalističke grane, međutim one našim mladim liječnicima jednostavno nisu interesantne – zaključila je Dogan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba