VELIKI PREGLED ZA OSMAŠE KOJI JOŠ NISU UPISALI SREDNJU ŠKOLU: Samo je jedna zagorska SŠ uspjela popuniti svoje strukovne programe - evo gdje se još možete upisati

NAJMANJI INTERES ZA ZIDARE, KONOBARE I PRODAVAČE: U zagorskim srednjim školama još 114 slobodnih mjesta

Objavljeno: 15.07.2021. zagorjeinternational

Osmi je razred ove školske godine završilo 1178 učenika. U deset zagorskih srednjih škola bila su slobodna 1332 mjesta za upis, a upisalo se ukupno 1137 učenika, otkrila je na press konferenciji održanoj ispred Srednje škole Krapina zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

– S obzirom na broj mjesta i broj upisanih učenica i učenika, možemo reći da smo 85 posto kapaciteta popunili, točnije, ostaje slobodno još 114 mjesta. Bio je ovo prvi upisni ljetni rok koji je trajao od 25. lipnja do 7. srpnja, a slijedi nam i onaj jesenski, od 21. do 26. kolovoza. Gledajući generalno usmjerenja i programe koje su upisivali naši učenici, možemo reći da je i dalje veliki interes bio za strukovno obrazovanje, i to u svim srednjim školama, tako da smo u onim deficitarnim zanimanjima, a to su autolimar, autolakirer, zidar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, strojobravar, keramičar, stolar, konobar, kuhar, tesar, soboslikar, elektroinstalater i vozač motornih vozila, upisali 133 učenika i to je na razini školske godine koju upravo završavamo. Znatno je smanjen interes za zidara, ali smo ipak upisali troje učenika, i generalno je slabiji interes, već drugu ili treću godinu, za prodavača i konobara. To su zanimanja za koja postoji veliki interes na tržištu rada, ali je interes djece smanjen – istaknula je Petek.

Srednja škola Krapina ove je godine planirala upis u 12 razrednih odjela, ukupno 14 programa. Popunjeno je 94 posto kapaciteta, upisalo se 270 učenika, s time da je najveći interes bio za zanimanje CNC operater, za koje su upisana dva razredna odjela, a popunjena su već u ljetnom roku. Slijede zanimanja tehničar za računalstvo i tehničar za mehatroniku, gdje je također popunjen kapacitet, baš kao i gimnazijski programi.

Kako je otkrio ravnatelj SŠ Krapina i voditelj aktiva ravnatelja KZŽ Ivica Rozijan, gimnazijski programi se u njegovoj školi u ljetnom roku gotovo u potpunosti popunjavaju još od 1907. godine. Ostalo je slobodno još svega nekoliko mjesta u općoj, prirodoslovno – matematičkoj i jezičnoj gimnaziji te nekoliko mjesta u trogodišnjim obrtničkim programima.

Županijska stipendija

Ravnateljica Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok Bibijana Šlogar rekla je da su zadovoljni upisima.

– Prirodoslovno – matematičko odjeljenje je kod nas vrlo popularno, pa zbog toga upisujemo više učenika, 26, a toliko ih je i upisano. Što se tiče općeg odjeljenja, planiran je upis 48 učenika, za dva razreda, i oni su također popunjeni. Jedno je odjeljenje smanjeno za jednog učenika radi upisa učenika s teškoćama u razvoju. Jezično je odjeljenje jedino koje će se još moći upisati na jesenskom roku, radi se o još dva slobodna mjesta – otkrila je Šlogar.
Srednja škola Bedekovčina planirala je upis deset razrednih odjeljenja, u čemu su i uspjeli, otkrila je ravnateljica Vera Hrvoj.

– Popunili smo 80 posto našeg kapaciteta. Što se tiče slobodnih mjesta kojima ćemo raspolagati na jesenskom roku, to je, u četverogodišnjem programu, zanimanje agrotehničar, a što se tiče trogodišnjih programa, zidar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, cvjećar, keramičar – oblagač, poljoprivredni gospodarstvenik, plinoinstalater i soboslikar/ličilac/dekorater. Pozivam učenike da posjete stranice Srednje škole Bedekovčina, pregledaju informacije o slobodnim mjestima te da nam se jave i upišu jedno od ovih zanimanja – poručila je Hrvoj.
Pedagoginja u SŠ Konjščina Snježana Pluščec otkrila je da su imali 116 planiranih upisnih mjesta, a upisalo se 97 učenika. Još je šest slobodnih mjesta za autoelektričare, dva za elektroinstalatere, dva za strojobravare, tri za vodoinstalatere i šest za vozače motornih vozila.

– Željela bih naglasiti da smo sada već drugu godinu upisivali vozače motornih vozila, koji su deficitarno zanimanje i stipendira ih Krapinsko – zagorska županija. Završetkom obrazovanja, učenici dobivaju C i D kategoriju i KOD 95, što je jako bitno. Pozivamo učenike da se upišu u Srednju školu Konjščina i da to bude njihova škola – poručila je Pluščec.
Podatke u upisima u SŠ Oroslavje iznijela je ravnateljica Natalija Mučnjak.

– Izuzetno smo zadovoljni upisima jer smo planirali sto upisnih mjesta u strukovnim programima – strojarski računalni tehničar, CNC operater, frizer, kozmetičar, stolar, vodoinstalater i strojobravar. Sva mjesta su popunjena u ljetnom roku. Međutim, ostalo nam je još šest slobodnih mjesta u općoj gimnaziji – istaknula je Mučnjak.
Od 124 planirana upisna mjesta u Srednjoj školi Pregrada, upisalo se 113 učenika u šest programa, s time da za program konobar nije bilo dovoljno zainteresiranih, pa se taj program iduće školske godine neće provoditi, otkrila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

– Za jesenski rok ostalo je slobodno sedam mjesta u prirodoslovnoj gimnaziji i četiri mjesta za program kuhara. U pregradskom Učeničkom domu sva su mjesta popunjena. Bilo je planirano 31 upisno mjesto, ali je bilo zainteresirano 38 učenika pa su svi ostvarili pravo upisa, te će od jeseni ondje biti smještena ukupno 132 učenika – rekla je Smičić Slovenec, koja je iznijela i podatke za SŠ Zabok.

– U SŠ Zabok planiran je upis za 180 učenika u sedam obrazovnih programa. S obzirom na to da su planirana dva razredna odjela, jedan razredni odjel prodavača i jedan konobara, a za oba programa je bio premali interes, pristupilo se izmjeni plana upisa u jedan razredni odjel, dakle, smanjenje za jedan razredni odjel, koji će biti kombinacija programa prodavača i programa konobara. Za jesenski rok ostalo je slobodno 17 upisnih mjesta, od čega za program kuhara sedam, za program konobara pet i za program prodavača pet upisnih mjesta. Na ljetnom roku upisano je ukupno 139 učenika – rekla je županijska pročelnica.
Zamjenik ravnateljice SŠ Zlatar Mladen Pavetić otkrio je da su upisali ukupno 88 učenika u smjerove opća gimnazija, tehničar za logistiku i špediciju, tehničar za računalstvo i upravni referent.

Ostala su nam slobodna još četiri mjesta u općoj gimnaziji, pa pozivam učenice i učenike, odnosno njihove roditelje, da upišu svoju djecu kod nas – poručio je Pavetić.
Zadovoljstvo upisima izrazila je ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Božica Šarić.

Primarna zanimanja

– Popunili smo naše kvote u primarnim zanimanjima, a to su likovna umjetnost i dizajn te sektor grafička tehnologija i audiovizualno oblikovanje, za naša zanimanja medijski tehničar, web dizajner i grafički tehničar pripreme. Tu više nema slobodnih mjesta, a što se tiče srednje glazbene škole, ostalo je pet slobodnih mjesta, budući da se radi o paralelnom programu, vjerujem da će se učenici koji su upisali neki drugi program, na jesenskom roku odlučiti i za srednju glazbenu školu. Za srednju glazbenu školu postoji prijemni ispit, odnosno, provjera glazbene darovitosti, koja će se održati 25. kolovoza. Moram istaknuti i da osjećamo veliko zadovoljstvo što se broj učenika zainteresiranih za naše programe povećava iz godine i nadam se da ćemo opravdati taj interes – rekla je Šarić.

Obratio se i župan Željko Kolar.

– Možemo biti vrlo zadovoljni upisima na ljetnom roku. S postotkom od 85 posto, imamo čvrstu četvorku, a ono što nam nedostaje za peticu, jesu strukovna obrazovanja koja su podbacila. To su konobari, prodavači, pa čak pomalo i kuhari. S druge strane, vrlo smo zadovoljni stolarima, pa je tako u Oroslavju u tom programu popunjeno svih deset mjesta. Očigledno nam je ipak malo nedostajala kampanja koju inače provode Krapinsko – zagorska županija i Zavod za zapošljavanje, zajedno s Gospodarskom i Obrtničkom komorom i našim srednjim školama. Njome se učenicima osmih razreda, ali i njihovim roditeljima, predstavljaju mogućnosti školovanja u našim srednjim školama jer nikada dovoljno informacija. No, vjerujem da ćemo na drugom roku popuniti slobodna mjesta, a iskoristit ćemo i vrijeme da dodatno ispromoviramo ova tri spomenuta strukovna zanimanja – poručio je Kolar.

Petek se osvrnula i na osnovne škole, pa otkrila da će sljedeće školske godine zagorske osnovne škole pohađati 9269 učenika, što je 73 učenika manje nego ove školske godine. Međutim, dobra je vijest da je upisan 1101 prvašić, što je 13 više nego ove školske godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba