Varaždinska županija nagradila zlatnog i srebrnog učenika s prestižnog svjetskog informatičkog natjecanja ACSL ALI-star 2021.

“Lijep je osjećaj to osvojiti, ali uvijek postoje jača natjecanja i konkurencija i to je motivacija za nastaviti raditi”

Objavljeno: 15.07.2021. zagorjeinternational

Zlatna medalja Emanuela Tukača, s osvojenih maksimalnim brojem bodova i srebro Brune Kosmačina, s prestižnog natjecanja na kojem sudjeluju najbolji mladi informatičari svijeta, bili su povod prijemu u Županijskoj palači, gdje su osvajači medalja prigodno nagrađeni. Učenici Prve Gimnazije, ujedno i polaznici Centra izvrsnosti, sudjelovali su na “All Star American Computer Science League – ACSL”, natjecanju iz informatike, gdje su, u konkurenciji više od 1000 učenika i 500 škola iz SAD-a, Kanade, Europe i Azije, postigli ovaj uistinu veliki uspjeh.

Ovogodišnji osvajač zlata, Emanuel Tukač i prošle je godine sudjelovao na natjecanju te bio vrlo blizu medalje.

Uspjesi nadahnjuju

– Lijep je osjećaj to osvojiti, ali uvijek postoje jača natjecanja i to je motivacija za nastaviti raditi. Uspjeh ima malo i veze sa srećom jer se svi sudionici dosta pripremaju za natjecanje, no motivacija je biti bolji. Trenutno se spremam za srednjoeuropsku matematičku Olimpijadu u kolovozu, a još se natječem u području fizike, matematike i njemačkog jezika – rekao je.

 Osvajač srebra Bruno Kosmačin istaknuo je kako mu je najveća motivacija podrška roditelja i učitelja.

– Uz to, motivira i usporedba napretka s drugim učenicima, pratite kako napredujete i kada prestignete nekoga, a i same nagrade. Lijepo je dobiti nagradu za nešto što voliš raditi. Pripremao sam se od počeka godine, a na natjecanja hodam od sedmog razreda, što je odlična priprema – kazao je Bruno koji se u budućnosti planira baviti programiranjem.

 Mentor učenicima prof. Bojan Banić kazao je kako ga za mentoriranje najviše nadahnjuju uspjesi učenika.

– Dečke vodi želja za usporedbom s ostalim učenicima, poseban je izazov kad je riječ o svjetskoj konkurenciji, a i nagrade pojedinih organizacija su dosta dobre. Ovakvi rezultati će im puno značiti kod upisa na Fakultet, ali najvažnije da ih to zanima i da to vole i žele raditi – rekao je.

 Ravnateljica Prve Gimnazije Janja Banić kazala je kako njihovi učenici na ovom natjecanju sudjeluju od 2008. godine, a zadnje dvije godine on-line pri čemu su i prošle godine osvojili šest medalja: tri srebrne i tri brončane. Zahvalila se i sponzorima koji su ih podržavali prilikom prethodnih odlazaka u Ameriku te izrazila nadu da će se iduće godine natjecanje ponovo održati uživo. Veseli ju osvajanje prve zlatne medalje, ali i 100-postotna uspješnost prilikom rješavanja testa. Pojasnila je i kako su se učenici natjecali isključivo individualno tako da se prvi dio natjecanja sastojao od tri sata programiranja, a drugi od rješavanja čak 20 problemskih zadataka u vremenskom roku od jednog sata.

Impresivni rezultati

Prigodna priznanja, ruksak s promotivnim materijalima i novčane nagrade, a riječ je o 5000 kuna za osvojenu zlatnu medalju te 3000 kuna za osvojenu srebrnu medalju, informatičarima su uručili varaždinski župan Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

Stričak je istaknuo da će Županija i dalje nastaviti s ulaganjem u obrazovni sustav, no da su važni ljudi koji dalju iskorak i nadogradnju.

– To je ono što čini razliku i sretni smo što imamo zbilja sjajne učenike, profesore i mentore. Ovi rezultati su zbilja impresivni i lako je biti župan uz ovakve genijalce. Želim vam puno uspjeha u daljnjem školovanju te vjerujem da će vam znanje koje ste stekli biti poluga za daljnje napredovanje u životu – poručio je župan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba