NAJVEĆE ULAGANJE U KULTURNU BAŠTINU U POVIJESTI MEĐIMURJA: Premijer Andrej Plenković u Čakovcu otvorio "Riznicu Međimurja"

ŽUPAN POSAVEC: Ovaj projekt međimurska je ideja, koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke

Objavljeno: 14.07.2021. zagorjeinternational

Nakon što je prošlog petka manifestacijom “Noć Riznice Međimurja” za građane otvoren muzej nematerijalne baštine, kojeg je tijekom vikenda besplatno razgledalo više od 1000 posjetitelja, završnom konferencijom projekta “Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine”, i službeno je otvoren ovaj vrhunski turistički sadržaj Međimurja.

– Stavljamo točku na “i” velikog, višegodišnjeg projekta, a kulturna baština našeg međimurskog kraja ovim danom dobiva obnovljeni najveći profani spomenik i vrhunsku atrakciju usred samog centra grada Čakovca. Na ovaj spomenik, na koji svi naši Međimurci mogu biti ponosni, može biti ponosna i čitava Hrvatska jer se kompleks Starog grada Zrinskih nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara te na Listi kulturnih dobara od nacionalnog značenja za Republiku Hrvatsku – kazala je Maša Hrustek – Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, koji od 1954. godine djeluje u Starom gradu Čakovec.
Muzej zavičajnog tipa nalazi se unutar centralne palače, no sada je dobio novu muzejsku jedinicu Riznicu Međimurja koja se prostire na dodatnih 2400 četvornih metara.

Povijesne okolnosti

U opremanju novog stalnog postava maksimalno su iskorištene mogućnosti novih tehnologija, poput 3D mapping tehnologije, hologramskog prikaza, multimedijskih ekrana i prikaza, 4D tehnologije doživljaja vibracija, zvukova i svjetlosnih efekata, a razrađena je i specijalizirana aplikacija za pametne telefone s uslugama vođenja i interpretacije. Posjetitelji mogu vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, repliku dravske šajke (čamca), autorsku kiparsku izvedbu dekonstruirane legende o čakovečkom zmaju Pozoju, svjetleće stablo svijeta, hiperrealistične skulpture vojnika i zatvorenika u prirodnoj ljudskoj veličini, tradicijsku međimursku pokladnu masku “pikač”, hologram Nikole Zrinskog Sigetskog, zatvorenike u tamnicama, tajni labirint i poučne animacije.

– Stari grad Zrinskih, najvrjedniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, obnovljen je zahvaljujući najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u povijesti Međimurja. Ipak, ono što je još važnije, jest da je ovaj projekt međimurska ideja, koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke. Jedan je u nizu projekta koji je potvrdio uspješnost privlačenja europskih fondova u Međimurju, a posebno veseli što su na projektu radili mnogi domaći izvođači koji su implementirali brojne inovativnosti po kojima je naš muzej jedinstven u Hrvatskoj i šire – naglasio je međimurski župan Matija Posavec, pritom dodajući da je Riznica Međimurja otvorena u godini u kojoj se obilježava 350. obljetnica tragične smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu, deseta obljetnica Spomendana, 455. obljetnica Sigetske bitke, 20. obljetnica Zrinske garde, 400. obljetnica rođenja Nikole VII. Zrinskog.

– Povijesne su to okolnosti koje su oblikovale Međimurje kakvo danas imamo i zato ih moramo prenositi na mlađe generacije, a ovaj muzej će upravo to i omogućiti. S ponosom otvaramo vrata “horvatskog cvetnjaka” svim turistima, no tu ne stajemo, nego imamo spremno mnogo ideja i projekata koje želimo provesti, kroz koje želimo jačati našu županiju i identitet te time jačati i Hrvatsku – poručio je župan Posavec.
Završnoj konferenciji projekta nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a čast da službeno otvori Riznicu Međimurja, pripala je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji je uputio čestitke na uspješnoj realizaciji projekta.

– Riznica Međimurja simbioza je povijesti, kulture, turizma, baštine i tradicije te vjerujem da završetak projekta predstavlja veliki trenutak zadovoljstva za sve uključene aktere. Stari grad Čakovec biser je europske obrambene arhitekture i zaštićena kulturna baština, a njegovim stavljanjem u funkciju, obogaćena je kulturna i turistička ponuda kontinentalne Hrvatske – poručio je premijer Plenković.

40,8 mil. kuna

Muzej Riznica Međimurja nastao je u sklopu projekta “Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine”. Ukupna vrijednost projekta je 40,8 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoja, a ostatak iznosa sufinancirala je Međimurska županija, kao vodeći partner projekta. Sama obnova i opremanje fortifikacije trajala je gotovo četiri godine, tijekom kojih je projekt naišao na mnoge izazove, koje su uspješno premostili.
Novi turistički proizvod zasigurno će pridonijeti razvoju turizma grada Čakovca i Međimurske županije, a gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini dodala je da će revitalizacijom Perivoja Zrinskih, Stari grad Čakovec konačno moći zasjati punim sjajem. Tijekom izvođenja radova ugrađeno je više od dvije tisuće kubnih metara opeke, 352 pilota koji drže temelje fortifikacije, 86 kilometara kablova, a otkrivene su i četiri nove prostorije. Sve je to pratio projektni tim od 15-ak članova, koji su održali više od stotinjak koordinacijskih sastanaka investitora, izvođača i nadzornih inženjera, istaknula je ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović.

– Projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovca u Muzej nematerijalne baštine jedan je od najvećih projekata sufinanciranih iz EU fondova, a sam natječaj bio je jedan od najkompleksnijih koje smo tada imali prilike prijavljivati, no timski smo uspješno savladali i taj zadatak – otkrila je Polanec Marinović.
Neposredno prije završne konferencije, održan je radni sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, župana Matije Posavca i gradonačelnice Čakovca Ljerke Cividini. Predsjednik Vlade Plenković obišao je i radove na rekonstrukciji i dogradnji Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu u Tehničkoj školi Čakovec, projekt vrijedan gotovo 60 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba