KOORDINACIJA U GORNJOJ STUBICI: Diljem Zagorja započinju radovi na 190 milijuna kuna vrijednoj prvoj fazi projekta Aglomeracije Zabok – Zlatar, u Gornjoj Stubici radit će se 320 metara kolektorske mreže uz cestu od crkve do vrtića

HRVATSKE VODE: Cjelokupni projekt daleko nadilazi sve što je na ovim prostorima ikad bilo i odgovornost svih je prevelika da ga na bilo koji način dovedemo u pitanje

Objavljeno: 14.07.2021. Alen Brodar

– Danas započinju radovi ukupno vrijedni gotovo 190 milijuna kuna, a radi se o prvoj fazi Aglomeracije Zabok, dok se druga faza provodi već dvije godine te smo na oko 60 posto odrađenog. U Aglomeraciji Zabok još ćemo izgraditi uređaj za pročišćavanje vrijednosti od oko 100 milijuna kuna, koji će sve vode iz Gornje Stubice dovesti do Oroslavja i Slatine, gdje će se pročistiti, tako da ćemo bitno popraviti stanje nadzemnih i podzemnih voda, tako zaštititi okoliš te ćemo sve vode koje trenutno ispuštamo u rijeke, direktno prerađene i pročišćene vraćati u rijeku Krapinu – najavio je projekt u Gornjoj Stubici direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, povodom čega je održana i konferencija za medije, na kojoj su uz Mihovilića bili i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

Četiri grada i 10 općina

Mihovilić je kazao da će radovi na izgradnji kolektorske mreže, kao što je najavljeno već ranije u Loboru, tijekom ljeta krenuti u svim gradovima i općinama. Podsjetimo, projekt obuhvaća područje gradova Zabok, Oroslavje, Donja Stubica, Zlatar te općina Bedekovčina, Veliko Trgovišće, Sv. Križ Začretje, Mače, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, Zlatar Bistrica, Marija Bistrica, Konjščina i Lobor.

U Gornjoj Stubici najavljeni su radovi na 320 metara kolektorske mreže.

– Nismo slučajno došli baš ovdje, jer riječ je o cesti koja spaja našu župnu crkvu s dječjim vrtićem, koja će biti u zoni zahvata vezanoj uz projekt Aglomeracije Zabok. Na koordinaciji smo dogovorili početak izgradnje projekta Aglomeracije na području Gornje Stubice, a ukupno je u zoni zahvata 320 metara kolektora, što je investicija vrijedna 6,3 milijuna kuna – kazao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić i zahvalio svima što je ova koordinacija održana upravo u njegovoj općini, jednoj od još devet zagorskih općina i četiri grada čija će područja biti obuhvaćena ovim kapitalnim projektom, inače ukupno vrijednim gotovo 600 milijuna kuna.
Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić istaknuo je zadovoljstvo što se između naručitelja, nadzora, izvođača i jedinica lokalne samouprave na ovom području koordiniraju aktivnosti.

Nema alibija

– Lijepa je vijest da će se djeca na jesen moći jednom od završenih cesta u sklopu projekta uputiti u dječji vrtić. Također, evidentno je da intenzitet razgovora, dogovora i suradnje nadilazi problematiku koju susrećemo na ovom projektu, što je bitno istaknuti. Aktivnosti koje sam osobno pokrenuo u dogovoru s predsjednikom Uprave Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, je da se svakog mjeseca nalazimo na terenu, pa mogućnosti svaki puta u drugoj općini ili gradu koji su u projektu Aglomeracije Zabok – Zlatar sudjeluju, ne bi li nagomilane probleme riješili i to evidentno daje rezultate. Vidljivo je to i po ozračjima na samim sastancima i po međusobnom poštivanju koje prije, budimo iskreni, nismo imali. Projekt daleko nadilazi sve što je na ovim prostorima ikad bilo i odgovornost svih je prevelika da ga na bilo koji način dovedemo u pitanje. Mi ne želimo preuzeti alibi za zonu naše odgovornosti, ali isto tako, odgovorno to tvrdim, nikom drugom takav alibi ne ostavljamo jer je projekt preozbiljan. Već sada mogu najaviti da ćemo sljedeći sastanak na ovu temu imati između 16. i 20. kolovoza na području općine Marija Bistrica. Ako se stvore pretpostavke, što sa završenima, a što s novootvorenim radovima, a sve s ciljem da javnosti damo ohrabrujuću i afirmativnu poruku da projekt napreduje kako smo zamislili i kako ga po regulama EU-a moramo napraviti, ovo će mještanima ovih prostora doći kao nagrada, kako bi stekli novi civilizacijski iskorak, ali i kako bi se stvorile pretpostavke za gospodarski rast ovog prelijepog dijela Lijepe Naše. Hrvatske vode tu u potpunosti stoje na raspolaganju i stavljaju se u funkciju uspješnog završetka projekta na najvišoj mogućoj razini, u ugovornim rokovima, prema dogovorenim cijenama i s neupitnom kvalitetom izvedenih radova, a sve na tragu politike Vlade premijera Plenkovića, koja nam je omogućila povlačenje tolikog novca iz EU-a. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli ovom projektu i pozivam sve koji pretpostavljaju da nam mogu pomoći, da nam se priključe – zaključio je Vukmirić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba