Uz brojne radove koji su u tijeku, gradonačelnica Zlatara pohvalila se još jednim projektom koji će se prijaviti na Mjeru 7.4.1.:

OVAKO ĆE IZGLEDATI NOVO ZLATARSKO SAJMIŠTE: “Želimo stvoriti sredinu ugodnu za život, što uključuje i svakodnevni rad zelene tržnice”

Objavljeno: 10.07.2021. Jelena Jazbec

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek na Facebooku se pohvalila prikazom izgleda buduće tržnice koja se planira urediti na prostoru bivšeg sajmišta. Troškovnik je u izradi, a projekt će se prijaviti na Mjeru 7.4.1. Podsjetimo, natječaj je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, u okviru Programa ruralnog razvoja za Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.
Sufinanciraju se projekti izgradnje ili rekonstrukcije te opremanja tržnica, dječjih vrtića, vatrogasnih i društvenih domova te sportskih građevina, pri čemu minimalne potpore iznose 15.000 eura, dok se maksimalni iznos kreće do milijun eura, s time da se sufinancira do 80, 90 ili 100 posto vrijednosti projekta, ovisno u koju su skupinu prema stupnju razvijenosti razvrstane jedinice lokalne samouprave.

Vatrogasni dom

– Radi se o prostoru bivšeg sajmišta, u cijelom Zagorju je poznat “Tork v Zlataru”. Naime, gradu želimo vratiti stari sjaj, da zaista bude gradsko središte ovog dijela županije. Sretni smo što nam se doseljavaju mladi ljudi i zato im zauzvrat želimo ponuditi razne sadržaje koji čine sredinu ugodnu za život. To je, između ostaloga, i svakodnevni rad zelene tržnice kako bi naši OPG-ovci mogli plasirati svoje proizvode, ali isto tako kako bi naši građani, ne samo Zlatara, nego i susjednih općina, mogli nabavljati svježe namirnice domaćeg podrijetla. U sklopu projekta, na tom bi se prostoru uredili sanitarni čvorovi, dok bi preostali, vanjski dio, kao i do sada, bio namijenjen održavanju spomenutog “Torka v Zlataru”, dakle, sajma koji se održava svakog utorka – otkriva gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, pa ističe da se posebno vodilo računa o tome da se sajmište uredi na način da to bude spoj tradicije, dakle, autohtonih materijala, ali s novijim, moderniziranijim pristupom.
Prođe li projekt na natječaju, Zlatar bi novouređenu tržnicu mogao dobiti već za godinu dana.

– Ako ne, morat ćemo pronaći neko drugo rješenje ili krenuti u faznu gradnju. No, mi se nadamo i vjerujemo u uspješnost prijave, da ćemo uspjeti osigurati sredstva preko Europske unije – ističe gradonačelnica.
Na spomenuti natječaj prijavit će se i projekt izgradnje vatrogasnog doma, čiji je prijavitelj DVD Zlatar.

– Već smo prije nekoliko godina, zajedno s Vatrogasnom zajednicom i DVD-om Zlatar radili na projektnoj dokumentaciji za izgradnju novog vatrogasnog doma u Zlataru, koji je jako važan jer grad Zlatar obuhvaća najveće područje u Krapinsko – zagorskoj županiji, a uz to, ovdje se nalazi planina Ivančica, gdje uvijek postoji opasnost od požara. Stoga bi nam novi vatrogasni dom mnogo značio jer bismo time imali bržu, veću i bolju kontrolu nad mogućim požarima, ne samo na području našeg grada, već i šire.

Aktualni radovi

Od aktualnih radova, gradonačelnica ističe kako je u tijeku sanacija klizišta Sambolići u Gornjoj Selnici, vrijedna 1.015.746 kuna.

– To je treće veliko klizište na području grada, no, zbog kiša se pojavilo i novo, u Vinogradskoj ulici, stoga smo krenuli u izradu projektne dokumentacije, kako bi bilo spremno za prijavu na sljedeći natječaj Hrvatskih voda – otkrila nam je Auguštan Pentek.
Gradi se i reciklažno dvorište te završava novi most između Gornje i Donje Batine.

– Zahvaljujem građanima na strpljenju proteklih mjeseci, zaista su trebali napraviti dosta kilometara vozeći se okolnim putem, budući da nije bilo pomoćnog mosta – kaže gradonačelnica.
Podsjeća i da je u posao uveden izvođač radova na izgradnji nogostupa u Varaždinskoj ulici, koji Grad gradi zajedno sa Županijskom upravom za ceste. Radovi bi trebali početi za nekoliko dana.

– Priprema se još jedan projekt za izgradnju mosta u Hlebovom Selu, a još uvijek nije završena javna nabava za postavljanje javne rasvjete u ulicama i naseljima koji je još nemaju. Bilo je nekih žalbi, možda ćemo morati ponoviti postupak javne nabave, iako se nadam da to neće biti potrebno. Raspisana je i javna nabava za radove na našoj festivalskoj dvorani, odnosno, na Sokolani, za što nam je Ministarstvo kulture ove godine odobrilo 500 tisuća kuna – ističe gradonačelnica Auguštan – Pentek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba