SRAMOTA HZZO-a – ODBILI PO TREĆI PUT: Dinamikom kojom odobravaju ove skupe, ali učinkovite lijekove, cjepivo protiv korone bilo bi odobreno negdje oko 2030. godine. Možda

Za lijek koji već desetak godina vani spašava živote oboljelima od cistične fibroze, zatražili dodatno mišljenje o njegovoj učinkovitosti

Objavljeno: 08.07.2021. zagorjeinternational

Kako piše 24 sata, HZZO je po treći put vijećalo o stavljanju modularnih lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, s kojim se oboljeli od cistične fibroze u cijeloj Europi liječe već desetak godina, na svoju listu. Ponovno traže dodatnu dokumentaciju, ovog puta “procjenu zdravstvenih tehnologija”. Drugim riječima – odugovlače s odlukom. Dakle, po treći put su odbili lijek, nije eksperimentalan i za koji postoji sva moguća dokumentacija i dokazi o iznimnoj učinkovitosti, staviti na svoju listu skupih lijekova kako bi ga oboljeli mogli početi uzimati i tako dočekati starost, a patnje si smanjiti na minimum.

Mladić nedavno umro

Podsjetimo, cistična fibroza je rijetka genetska bolest koja najčešće razara pluća i probavu, ali i druge vitalne organe. Jako je progresivna te se uz desetke lijekova dnevno, stanje može samo donekle držati pod kontrolom, nikako se ne može popraviti. Prije malo više od tjedan dana, umro je mladić star 31 godinu koji je bolovao od cistične fibroze. Pogodilo je to sve oboljele od ove bolesti jer oni se međusobno više manje svi znaju, druže i imaju svoju udrugu. Zato su, potreseni i u strahu, ovog puta još napetije čekali odluku o spasonosnom lijeku.

Zaključeno je kako je potrebno zatražiti i dodatno mišljenje nadležnog tijela koje se bavi procjenom zdravstvene tehnologije, a koje će pribaviti i analizirati podatke o dosadašnjoj primjeni i učinkovitosti ovih lijekova, poručili su iz HZZO-a. Dodali su i da s obzirom na kompleksnost prijedloga i u očekivanju mišljenja nadležnog tijela za procjenu zdravstvene tehnologije, te novosti vezanih za registracijski status lijekova, intenzivno rade na pronalaženju rješenja.

O svemu su se očitali i iz Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze.

– Udruga još nije dobila službeno očitovanje od HZZO, tako da je ovo što piše u medijima nama prvi glas vezano za isto. Ako je tome tako kako se piše, onda bismo istaknuli kako nam je jasno da postoje propisane procedure u vezi ovog pitanja, no isto tako postoje i mnogobrojne studije koje su dostupne i Povjerenstvu o primjeni i učinkovitosti ovih lijekova kako u samoj EU tako i van nje pa nismo sigurni koliko je doista potrebno to što se sada traži od strane HZZO-a – rekla je Nataša Šimunović, dopredsjednica udruge i majka djeteta oboljelog od cistične fibroze.

Dodala je da je jedna od vodećih klinika u Americi, Cleveland Clinic, svrstala lijek Kaftrio na 4. mjesto medicinskih inovacija za 2021. godinu.

– Ogorčena sam. Zbog njihove ljetne stanke, nova sjednica je tek 7. rujna. Pa to je smiješno. Oni doslovno tvrde da moraju dodatno proučiti jesu li Američka i Europska agencija za lijekove dobro proučile učinkovitost tih lijekova kojima se pacijenti liječe. To bi nam bila doslovno nova prilika za život. Taj bi lijek sve promijenio. Nikad nećemo odustati od njega – rekla je Lana Malogorski iz Jesenja, koja ima bolesnu djevojčicu Marlu, o kojoj smo već nekoliko puta pisali.

Marla ima probleme s probavom, gubi na težini, a slabo joj funkcionira i jetra u zadnje vrijeme. Marla bi mogla uzimati lijek Orkambi, koji mogu koristiti i djeca od druge godine života.

Naime, lijekovi Kaftrio, Kalydeco i Orkambi djeluju na uzrok bolesti, odnosno ispravljaju pogrešku nastalu na proteinu, čime on postaje funkcionalan. Iako ne može oboljelima donijeti potpuno izlječenje, Nataša Šimunović iz Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze, tvrdi da lijekovi zaustavljaju progresiju bolesti i propadanje organa.

U Sloveniji odobreno

Slovenija ima 120 oboljelih, a lijekovi su tamo već odobreni. Zbog svega, neki hrvatski pacijenti razmišljaju da se presele u Sloveniju, neki su već otišli u Njemačku. Problem je u tome što se zdravstveno osiguranje tamo ne može dobiti odmah, potrebno je neko vrijeme koje si pacijenti ne mogu dozvoliti, odnosno morali bi riskirati život. Strani mediji koji prate oboljele od cistične fibroze, a koji se liječe ovim naprednim lijekovima, izvještavaju da su se ljudima potpuno preokrenuli životi. Na bolje, naravno.

Iz 24 sata su od ministra zdravstva Vilija Beroša tražili objašnjenje zašto se ne mogu dobiti nikakve konkretne informacije od njegovog Ministarstva, kao ni od HZZO-a, o tome zašto se lijekovi za cističnu fibrozu ne mogu staviti na listu. Ministar nije objasnio zašto je to toliko komplicirana procedura i kada će dodatna procjena konačno biti gotova

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba