Dvojica zagorskih obrtnika nagrađena na svečanoj akademiji Hrvatske obrtničke komore

Antunu Blaziniću iz Bedekovčine nagrada “Šegrt Hlapić” za najboljeg mentora, a Željku Šalkoviću iz Radoboja statua “Zlatne ruke s poveljom”

Objavljeno: 06.07.2021. zagorjeinternational

Povodom Dana Hrvatske obrtničke komore, u Zagrebu je održana svečana akademija, u sklopu koje se svake godine najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s HOK-om dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija, dodjeljuju nagrade i priznanja.
Isto tako, u okviru ovog važnog godišnjeg događanja promoviraju se novi majstori. Hrvatska obrtnička komora ponosi se brojkom od njih 1056 njih koji su tijekom ove krizne godine položili majstorske ispite.

Najbolja škola

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, već tradicionalno, na proslavi Dana HOK-a uručuje nagradu “Šegrt Hlapić”, najboljim učenicima, školi i mentoru. Ove je godine nagradu za najbolju školu dobila Gospodarska škola Čakovec, najboljim mentorom proglašen je Antun Blazinić iz Bedekovčine, a nagrada koja je namijenjena učenicima, ove je godine dodijeljena Nikoli Vukanu iz Splita.
Antun Blazinić vlasnik je obrta “Tonček color”. Obrt je otvorio 1985. godine, a bavi se fasadnim, štukaturnim i soboslikarskim radovima, postavljanjem podnih i zidnih obloga, ugradnjom stolarije, gradnjom zgrada i ostalim završnim građevinskim radovima.

Od 2011. godine član je Skupštine Udruženja obrtnika Bedekovčina i u dva mandata član Upravnog odbora. Dobitnik je priznanja Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije za 20, 25, 30 i 35 godina uspješnog poslovanja obrta, kao i srebrne plakete OKKZŽ za 2016. godinu, za značajan doprinos u radu i razvoju OKKZŽ-a.
Posjeduje licenciju za zanimanje soboslikar – ličilac te u svom obrtu pune 34 godine provodi naukovanje 25 naučnika, od kojih je osmero naučnika zasnovalo i radni odnos u njegovu obrtu.
Još jedan Zagorec bio je i među dobitnicima najvećeg priznanja HOK-a, koje se dodjeljuje za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva. Radi se o statui “Zlatne ruke s poveljom”, koja je ove godine, među ostalima, uručena i Željku Šalkoviću, vlasniku obrta PBR Šalković iz Radoboja.

Ovlašteni distributer

Šalković je vlasnik spomenutog obrta od 1990. godine, a bavi se poslovima vezanima uz inox i crnu bravariju, izradom metalnih konstrukcija, metalne i inox galanterije, limarskim i krovopokrivačkim radovima, prodajom i montažom krovnih i zidnih panela, te polikarbonatnih ploča. Prosjek zaposlenih tijekom godina kretao se od 10 do 25 zaposlenika. PBR Šalković ovlašteni je distributer švedske firme Lindab i finske firme Rukki. Željko Šalković dobitnik je Priznanja OKKZŽ za uspješno vođenje obrta za 20 i 25 godina. Član je Skupštine i Nadzornog odbora Udruženja obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj od 2008. godine, a od 2014. godine izabran je za člana Upravnog odbora Udruženja. U OKKZŽ-u član je Odbora za gospodarstvo u dva mandatna razdoblja.

Na svečanoj akademiji prisutnima su se obratili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i izaslanik predsjednika Vlade RH Tomislav Ćorić. Obrtnike su podržali i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, koji su i uručili priznanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba