U Klanjcu održana uvodna konferencija projekta "Žene za Zagorje 2" - 56 gerontodomaćica brine o 336 korisnika na području 13 zagorskih općina i gradova

“Osim pružanja pomoći potrebitima, ove će žene proći edukaciju za slastičarke i tako postati još konkurentnije na tržištu rada!”

Objavljeno: 05.07.2021. zagorjeinternational

U Velikoj dvorani Grada Klanjca održana je uvodna konferencija projekta “Žene za Zagorje 2”, vrijednog 4,9 milijuna kuna. Voditeljica projekta Monika Maranić istaknula je da su dosadašnja iskustva vrlo pozitivna.

– Od 1. travnja zaposleno je 56 žena na području djelovanja gradskih društava Crvenog križa Krapine, Pregrade i Klanjca. Ukupno brinemo o 336 korisnika na području 13 zagorskih jedinica lokalne samouprave, a projekt će trajati 16 mjeseci, do 22. lipnja 2022. godine. Osim zapošljavanja žena, njih 22 od 56 obavezne su završiti osposobljavanje. Proveli smo anketu između tri zanimanja – slastičar, cvjećar te ekoproizvođač, a izabrano je obrazovanje za slastičarke te se s time planira započeti sredinom kolovoza – otkrila je Maranić.
Zadovoljstvo s obje faze projekta izrazio je i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Nositelj projekta

– Prvenstveno jer je projektom obuhvaćeno naše stanovništvo kojem je pomoć najpotrebnija, to su većinom staračka samačka domaćinstva, ali i zato što su time zaposlene žene koje su jako teško dolazile do radnih mjesta i godinama su bile u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Treće i ne manje važno, je što kroz obje verzije projekta dio tih žena prolazi obuku za određeno zanimanje, koje će moći upisati u radnu knjižicu te će biti konkurentne na tržištu rada i moći će se zaposliti. Samo se nadam da će država osigurati nastavak tog projekta, jer je odlično prihvaćen i među stanovništvom i među djelatnicima, a ne bi bilo dobro ukidati nešto na što ste navikli ljude da sada imaju – rekao je Brlek.

Davor Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina, koje je nositelj projekta, rekao je da se, uz zapošljavanje, posebna vrijednost projekta očituje i u činjenici da će žene završiti formalnu edukaciju.

– Žene će steći dodatno znanje i obrazovanje, ta edukacija će im se upisati u elektronsku radnu knjižicu te će biti konkurentnije na tržištu rada. Inače, te žene, osim psihološke pomoći, odnosno, razgovora s korisnicima, obavljaju i kućanske poslove, od pranja, peglanja, pospremanja, do donošenja drva. Korisnici su vrlo zadovoljni i uslugama i našim gerontodomaćicama, znaju ih zvati telefonom i jedva čekaju da im dođu za dva – tri dana jer njima je stvarno važan taj razgovor, socijalni kontakt kojeg osobe treće životne dobi danas imaju malo – rekao je Šimunović.
Na trudu je svim djelatnicima Crvenog križa zahvalio Sergej Augustin Erdelja iz Centra za socijalnu skrb KZŽ:

Porast interesa

– Program “Zaželi” je pokazao da postoji, nažalost, rupa između onoga što mi kao Centar možemo pružiti s obzirom na neka zakonska ograničenja i na stvarne potrebe na terenu. No, upravo je ovaj program ta nekakva premosnica koja pruža pomoć osobama koje zbog nekih kriterija ne ulaze u našu kvotu, a pomoć im je itekako potrebna. Time se ostvaruje i intencija našeg Ministarstva da se adekvatno pomaže starijem stanovništvu, da ostanu živjeti u svojim kućama – kazao je Erdelja.
Uvodnoj konferenciji je nazočio i Goran Vukmanić, predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina, partnera na projektu, koji je istaknuo veliki porast interesa u odnosu na prvu fazu.

– Na području Krapinsko – zagorske županije trenutno je deset prijavitelja, dok su 2017. godine, kada je krenula prva faza projekta, bilo svega tri prijavitelja. Broj od deset prijavitelja u drugoj fazi govori nam da je projekt izuzetno dobro prihvaćen i da je izuzetno kvalitetan i vrijedan – zaključio je Vukmanić. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba