Od 2027. godine životinje na farmama diljem EU-a više se neće uzgajati u kavezima

“Svi zajedno plakali smo od ganuća – ovo je golema pobjeda i veliki korak u našoj borbi za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja”

Objavljeno: 04.07.2021. zagorjeinternational

Europska komisija obavezala se do 2027. godine na postupno ukidanje kaveza u uzgoju životinja na farmama diljem Europske unije. Povijesnu pobjedu slavi 170 europskih udruga za prava životinja, među kojima su i hrvatski “Prijatelji životinja“ i “Udruga Pobjede“.

-Predstavnica naše udruge sudjelovala je na sastanku organizacije “Eurogroup for Animals“, čiji smo članovi, i pratila s njima izravan prijenos tiskovne konferencije Europske komisije koja je odgovorila pozitivno na prijedlog Europskog parlamenta za zabranu kaveznog uzgoja životinja s farma. Svi zajedno plakali smo od ganuća. Ovo je golema pobjeda za životinje i veliki korak u našoj borbi za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja – kažu Prijatelji životinja.
Ova odluka Europske komisije rezultat je napora europske građanske inicijative “Okončajmo doba kaveza” koju je u rujnu 2018. godine pokrenula organizacija “Compassion In World Farming“, a Udruga Pobjede prikupljala je potpise hrvatskih građana za zabranu držanja životinja u farmskom uzgoju u kavezima. S prikupljenih čak 1,4 milijuna potpisa u godinu dana, ovo je postala prva uspješna građanska inicijativa za dobrobit životinja u Europskoj uniji.

Potez Europske komisije pozdravili su brojni političari, među njima i europarlamentarci i dugogodišnji zagovornici prava životinja Francisco Guerreiro i Tilly Metz.

Do kraja 2023. godine

Europska komisija najavila je da namjerava iznijeti zakonodavni prijedlog do kraja 2023. godine za postupno ukidanje i konačnu zabranu upotrebe kaveza za sve životinjske vrste i kategorije navedene u inicijativi, koji će Europski parlament i Vijeće EU-a morati usvojiti kako bi postao zakon. Obavezala se i da će za zemlje koje nisu
članice EU-a razmotriti uvođenje pravila ili standarda za uvezene
proizvode koji su ekvivalentni EU-u.

Reineke Hameleers, izvršna direktorica organizacije Eurogroup for Animals, izrazila je oduševljenje nevjerojatnim rezultatom europske građanske inicijative.

 – Obaveza Europske komisije da zabrani kaveze diljem Europe imat će golem utjecaj na milijune životinja. Želimo zahvaliti svim 1,4 milijuna građana EU-a i stotinama organizacija koje su se borile za ovaj povijesni trenutak – kazala je Hameleers.

 Olga Kikou, direktorica organizacije “Compassion in World Farming“, dodala je da će i dalje budno paziti da europske institucije ispune ono što su obećale.
-Industrijski uzgoj životinja najveći je uzrok okrutnosti prema živim bićima na planetu. Prestanak upotrebe kaveza ogroman je korak prema okončanju industrijskog uzgoja – zaključila je Kikou.
-Zahvaljujemo svima koji su svojim potpisima i dijeljenjem informacija pridonijeli ovom velikom uspjehu. Postupno ukidanje kaveznog uzgoja itekako će činiti razliku za više od 300 milijuna kokoši, svinja, teladi, zečeva, patki, gusaka i drugih životinja koje trpe pakao uzgoja radi hrane – izjavili su ponosni aktivisti osječke Udruge Pobjede.

Više od 90 posto

Prijatelji životinja navode da se u Europskoj uniji, između ostalog, više od 90 posto kunića uzgaja u kavezima, dok podaci iz 2019. godine potvrđuju da se u kavezima drži polovica kokoši koje se iskorištavaju za proizvodnju jaja.

-Stravično je što se u industrijskom uzgoju živa osjećajna bića drže cijele svoje kratke živote u skučenim kavezima
u kojima se ne mogu niti okrenuti, a zatim brutalno skončaju u klaonici. Pozivamo sve da pridonesu sprječavanju njihovih patnji prelaskom na biljnu prehranu – poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter