UMJESTO SUZA RADOSNICA - OČAJ I NEIZVJESNOST: Dora Greblički - Kos iz Restorana "Villa Zelenjak - Ventek" otkriva s kakvim se poteškoćama nose mladenci, ali i vlasnici sala za svadbe

NEMA ULASKA BEZ COVID POTVRDE: “Vjenčanica i cvijeće pali su u drugi plan – najveći stres je organizirati i platiti testiranje te čekati hoće li svi testovi biti negativni”

Objavljeno: 04.07.2021. Jelena Jazbec

– Stanje u hrvatskom ugostiteljstvu je alarmantno. Dva “lockdowna” su nas definitivno iscrpila. Guši se i kažnjava sektor od kojeg se očekuje prihod i koji je glavni kotač u odvijanju “slavne sezone” – kaže Dora Greblički Kos iz Restorana “Villa Zelenjak – Ventek”, nakon što su s prvim danom srpnja na snagu stupile nove epidemiološke mjere, koje je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio 18. lipnja, a vrijede do 15. srpnja.
Njima je, između ostaloga, propisano da je održavanje privatnih svečanosti i okupljanja svih vrsta, uključujući i svadbene svečanosti, u ugostiteljskim i drugim objektima dopušteno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, ako na svečanosti nije prisutno više od 30 osoba. Iznimno je dopušteno održavanje svadbenih svečanosti s više od 30 osoba, ali uz obveznu dostavu obavijesti o održavanju svadbene svečanosti nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite najkasnije tri dana prije održavanja, pridržavanje posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i, ono najvažnije – ako sve osobe koje će biti prisutne na svadbenoj svečanosti posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu. Naime, organizator svadbene svečanosti obavezan je prije ulaska u prostor gdje se svadbena svečanost održava, provjeriti posjeduju li sve osobe koje će biti prisutne na svadbenoj svečanosti, EU digitalnu COVID potvrdu. Za održavanje svadbenih svečanosti koje su u skladu s navedenim, nije potrebno ishoditi prethodnu suglasnost nadležnog stožera civilne zaštite te ne moraju završiti do 24 sata, stoji odluci Stožera civilne zaštite RH.

Noćna mora

Ali kako to obično biva, provesti teoriju u praksu – čini se kao nemoguća misija, što nam potvrđuje i Dora Greblički Kos, koja, zajedno sa svojom obitelji, ima dugogodišnje iskustvo u organizaciji svadbenih svečanosti, pa čak i vjenčanja u pitoresknom ambijentu koji okružuje restoran.
No, prema njezinim riječima, ono što je nekad bila bajka za brojne mladence s kojima su imali prilike surađivati, pretvorilo se u noćnu moru za parove koji su “sudbonosno da” odlučili izreći u ovo “novo normalno” doba. Umjesto suza radosnica, osmjeha i veselja, tu su suze gorčine, neizvjesnosti i frustracije jer mladenci do zadnjeg dana ne znaju hoće li uopće s kime moći podijeliti najradosniji trenutak u svome životu.
Samim time, pod velikim su pritiskom i vlasnici sala za svadbe jer tek u zadnji čas doznaju koliko će gostiju biti na pojedinoj svečanosti.

– Svaka čast na sredstvima za plaće, ali to se pokazalo nedovoljnim da bi sektor ugostiteljstva prodisao punim plućima nakon što smo mjesecima bili zatvoreni ili ograničeni u poslovanju. To pokazuje činjenica da je dobar dio ugostiteljskih djelatnika promijenio profesiju jer nije uspio izdržati na minimalcu. A najgore je to što sve to nije gotovo i zapravo ne znamo što nas još čeka. Svi smo polagali nade u ljeto, očekujući kako ćemo bar na dva – tri mjeseca biti oslobođeni rigoroznih mjera, ali nismo – ističe Dora Greblički – Kos, pa detaljnije opisuje probleme s kojima se nose organizatori svadbenih i drugih svečanosti.
Naime, kao što je već spomenuto, od 1. srpnja svi uzvanici na svadbama koje okupljaju više od 30 gostiju, moraju imati EU digitalne COVID potvrde.
EU digitalnu COVID potvrdu mogu zatražiti osobe koje su cijepljene protiv bolesti COVID-19, kao i osobe koje su preboljele bolest. Također, EU digitalnu COVID potvrdu o testiranju može zatražiti i osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa. Negativan nalaz brzog antigenskog testa ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa, a potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka. Negativan nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata od trenutka uzimanja brisa, a potvrda se izdaje na razdoblje od 72 sata od uzimanja uzorka. Potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, a može se zatražiti online, putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku, no, neovisno o verziji, potvrda sadržava QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava njezina vjerodostojnost.
Upravo tu, kaže Greblički – Kos, dolazi do najvećih problema.

“Konfuzne i nedorečene”

– To bi značilo da osoba koja želi u subotu na svadbu, mora u petak uzeti slobodan dan da bi se testirala, a zatim digitalnu EU potvrdu preuzeti u sustavu e-Građani. No, mnogo je gostiju koji se tim sustavom ne služe, pa potvrdu mogu preuzeti jedino u HZZO-u. No, što je svadbama i ostalim događanjima u nedjelju? HZZO ne radi u subotu, a brzi antigenski testovi vrijede 48 sati, što bi značilo da se moraju napraviti u subotu i potvrde preuzeti u sustavu e-Građani, služili se vi njime ili ne – ističe naša sugovornica.
Smeta je i, kaže, što su odredbe nacionalnog Stožera civilne zaštite konfuzne i nedorečene.

– Mladenci su očajni zbog predradnji koje moraju provesti da bi gosti mogli prisustvovati večeri, a informacije vezane uz provođenje mjera su šture. Vjenčanica, cvijeće i ostale preokupacije, mladencima su pale u drugi plan – najveći stres je organizirati i platiti testiranje i čekati hoće li testovi biti negativni – kaže Greblički – Kos.
Tu, ističe, dolazi do još jednog apsurda.

– Kakvog ima smisla da se ti isti gosti mogu cijeli dan družiti na okupljanju prije obreda, biti zajedno u crkvi, čestitati si, fotografirati se, a u restoran ne mogu ući bez potvrde? Zar nije suludo da se s inspekcijom prepiremo zbog 35 gostiju na vjenčanju – jer imaju glazbu? Pa to je najuža obitelj! S druge strane, plaže će se puniti strancima, neprohodne ulice ljudima koji se međusobno ne poznaju, a na svadbi obitelj mora imati potvrde da bi sjedili za istim stolom?! Sve to dovelo je do drastično smanjenog broja uzvanika na svadbama, što nam bitno utječe na poslovanje. A da ne govorim o tome koliko se osoba odlučilo proslaviti svadbe, rođendane i ostale fešte u privatnim, nekontroliranim uvjetima, baš zbog takvih mjera koje su trošak i organizatorima i uzvanicima – otkriva Greblički – Kos, pa dodaje i kako nije u redu da se ugostitelje tereti kao odgovorne ako gost dođe na svadbu bez testa.

– Zar smo mi ti koji će tjerati goste iz svojih restorana jer nemaju potvrdu? To je suludo! Mi ne možemo biti odgovorni za 100 ili više osoba u jednoj večeri. Apeliramo na to da se gostima obiteljskih događanja barem omoguće besplatna testiranja. Event industrija nije mali sektor da bi se s njome olako postupalo, a pogotovo ugostiteljstvo, koje je jedno od najugroženijih grana pogođenih korona krizom – zaključuje naša sugovornica.

Mjere pomoći

Za mišljenje smo pitali Ivana Đurkina – Benkotića, predsjednika Ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije i potpredsjednik Ceha ugostitelja HOK-a.

– Stav Obrtničke komore i Ceha ugostitelja jest da nam samo kompletna procijepljenost svih turističkih djelatnika, ali i ostalih građana, može omogućiti da nastavimo normalno raditi. To nam je prioritet. Što se tiče održavanja svadbenih svečanosti, znamo da je za prisustvo nužno imati negativan test na koronavirus, a testiranje se može obaviti svakog dana, i subotom, ali se treba najaviti ranije, pogotovo ako se radi o nekom većem broju osoba. Testiranje, koliko sam ja upoznat, može se obaviti u Crvenom križu Krapina, Zavodu za javno zdravstvo i Općoj bolnici Zabok. Naravno da nam to malo komplicira poslovanje, ali se sve može organizirati. Možda neki naši kolege nisu s time upoznati, ali ja sam od Zavoda za javno zdravstvo dobio informaciju da se testiranje bez problema može obaviti i u subotu, samo se treba najaviti ranije – kaže Đurkin – Benkotić, kojeg smo pitali i kako komentira izjavu premijera Andreja Plenkovića da bi se mogle ukinuti potpore za one turističke djelatnike koji se nisu cijepili.

– Mi tražimo, dokle god nam je u bilo kojem obliku ograničen rad, da nas se prati s određenim mjerama pomoći. I nakon ukidanja svih epidemioloških mjera, mi ćemo se teško oporaviti i nećemo odmah moći funkcionirati i raditi u stopostotnom zamahu jer neki su gosti, nažalost, izgubili naviku odlaska u ugostiteljske objekte i stvari su se jednostavno promijenile. Mi kao Obrtnička komora nismo mjerodavni, možemo jedino apelirati na svoje kolege da se cijepe. Isto tako, mi kao ugostitelji ne možemo snositi odgovornost za to da će svi gosti na svadbenim i drugim svečanostima imati COVID potvrde, sve je to stvar odgovornosti pojedinca – zaključuje Đurkin – Benkotić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba