DJEČJI VRTIĆ “PUŠLEK“ U MARIJI BISTRICI: Nezadovoljni roditelji djece koja su ostala neupisana ogorčeno se pitaju što će biti s njihovom djecom i zašto se kriteriji prilikom upisa u travnju nisu ponovno provjeravali

MAJKA: Kriteriji za upis su nepravedni! NAČELNIK MILIČKI: Rang lista je dostupna svima za uvid, svi je mogu pogledati i vidjeti po kojim je kriterijima napravljena

Objavljeno: 26.06.2021. Valentina Cigula

Za roditelje koji su zaposleni, a nemaju mogućnost da im djecu za vrijeme dok su na poslu pričuvaju roditelji, smještaj u vrtiću je nužan, no vrlo često, događa se da je broj djece koja bi se trebala upisati u hrvatske vrtiće veći nego što to kapacitet vrtića dopušta.

Takva situacija dogodila se upravo u Mariji Bistrici. Naime, početkom travnja ove godine otvoren je novoizgrađeni Dječji vrtić “Pušlek“, dok je zgrada starog vrtića također ostala u funkciji. Majka djeteta koje nije imalo sreću da se s rang liste čekanja za koju je natječaj za pedagošku godinu 2020./2021. bio raspisan u svibnju prošle godine, nakon otvorenja novog vrtića, uspije upisati, iskazala je nezadovoljstvo činjenicom da se sva djeca s liste nisu uspjela upisati, iako su, kako ističe, prilikom otvorenja, pred premijerom Plenkovićem, ravnateljica vrtića Jadranka Pezić i načelnik Josip Milički rekli, kako nijedno dijete u Mariji Bistrici više neće ostati bez mjesta u dječjem vrtiću.

– Imali smo puno djece na čekanju, a sada više ni jedno dijete u Mariji Bistrici neće ostati bez svog mjesta u vrtiću, bez predškolskog odgoja. Na dvije lokacije danas brinemo o ukupno 140 djece i imamo 22-oje zaposlenih. Povećali smo, dakle i zaposlenost i zbog toga smo izrazito sretni. Kod nas djece ima, možemo slobodno reći da u Mariji Bistrici zapravo imamo “baby boom” – kazala je tada Pezić.

Upitali smo načelnika Josipa Miličkog da nam prokomentira navode majke, a načelnik nam je odgovorio:

– Postojeći Dječji vrtić “Pušlek“ izgrađen je prije 40 godina i u njemu je bilo smješteno 80-ero djece, s time da se koristila i jedna učionica Osnovne škole. Po pedagoškom standardu, u starom dječjem vrtiću moglo je boraviti 35-ero djece. Krenuli smo u izgradnju novog dječjeg vrtića te je Europskim sredstvima, iznos projekta bio limitiran na 9.250.000 kuna i u okviru toga izgradili smo novi dječji vrtić bruto površine 1020 kvadratnih metara s pet odvojenih skupina koji može primiti 100-tinjak djece po strogim pedagoškim standardima. Dakle, s novim dječjim vrtićem i starim kojeg smo obnovili preko natječaja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku gdje smo zamijenili krovište, stolariju i uredili prostore, dobili smo kapacitet za oko 135-ero djece. Kada smo krenuli raditi novi vrtić, 2019. godine broj prijavljene djece je bio 35 i ako zbrojimo 80 koje je bilo u vrtiću, to bi de facto bila brojka od 115 djece. Znači, izgradnjom novog i ostavljanjem starog u funkciji, priča bi se podigla na 135-145 djece, što je u tom trenutku i godinama ranije po prijavama zadovoljavalo sve potrebe, daleko više od onih potreba koje su bile, čak bi i u projekcijama ispadalo da će biti 20-ak mjesta višak. Međutim, ove se godine upisalo točno 89-ero djece koje je podnijelo zahtjev i slijedom navedenog 34 djece je ostalo na listi čekanja. Dakle, podigli smo kapacitete stavljanjem dodatnih prostora s otprije godinu i pol, s 80 na 165 mjesta, a po pedagoškom standardu podigli smo tri puta, tristo posto, broj djece koje možemo smjestiti u naše ustanove vrtića – rekao je Milički.

Bez provjere

Ogorčena majka također smatra da su kriteriji za upis bili nepravedni. Naime, ističe kako je nakon razgovora s ravnateljicom Pezić došla do saznanja kako su djeca koja su upisana u travnju, upisana bez provjere kriterija, a majka navodi kako su jedni od osnovnih kriterija za upis zaposlenost roditelja te mjesto prebivališta. Navodi kako je ravnateljica rekla da smatra da nije potrebno tražiti potvrdu o zaposlenju i ostale dokumente s novijim datumom izdavanja zato što su roditelji svu dokumentaciju dostavili još u svibnju prošle godine. Majka se pita zašto to ipak nije potrebno, ako su se okolnosti u tih nekoliko mjeseci, koliko je prošlo od dostavljanja dokumentacije pa do trenutka upisa, mogli drastično promijeniti, tako da je neko dijete ostvarilo značajan broj bodova ako su mu tada nezaposleni roditelji uspjeli pronaći posao i zaposliti se te bi tada ono ipak trebalo imati pravo upisa.

Načelnik Milički vezano za standarde po kojima se djeca doista i upisuju u Dječji vrtić “Pušlek“, odgovorio nam je kako se on apsolutno ne miješa u rad komisije koja vrši odabir i bodovanje djece te da komisiji vjeruje jer je sastavljena od poštenih i časnih ljudi. Također, ističe da je uvjeren kako nema upisivanja djece preko reda.

– Dakle, djeca su se 2020. godine upisala na listu čekanja, a ona djeca koja ostanu na listi, sljedeće godine ulaze u prioritete. Dijete može s godinu dana ući u vrtić. Nema nikakvih muljanja, ni bilo kakvih upisivanja preko reda. Do prije godinu dana, bilo je upisano 80 djece i po pedagoškom standardu, to nije moglo izdržati 35-ero djece, a sad imamo 165 mjesta. Svi koji su upisali djecu zadovoljni su, oni koji ostanu ispod liste, nažalost nezadovoljni su i onda stvaraju pritiske, ulažu žalbe smatrajući da su možda i oštećeni. Rang lista je dostupna svima na uvid te je svi mogu pogledati i vidjeti po kojim je kriterijima napravljena. Problem s mjestima u dječjim vrtićima nije samo problem u Mariji Bistrici, to je generalno problem i županije i Republike Hrvatske, no ne sjedimo prekriženih ruku. Budući da je projekt izgradnje nove zgrade dječjeg vrtića bio uvjetovan s 9.250.000 kuna, stavili smo jedan paviljon, ‘de facto’ spreman za izgradnju i poslali Agenciji za plaćanje preko koje ide mjera 7.4.1. upit u kojem ih molimo da nam objasne da li već sada možemo krenuti s izgradnjom dodatnog paviljona, zato što Europski projekti traže i obveza je monitoringa od pet godina da se ne smije mijenjati namjena objekta koji je izgrađen Europskim sredstvima, a ovdje se ne bi mijenjala namjena, već bi se samo dodatno povećao kapacitet i čim dobijemo odgovor, ako će biti pozitivan, krećemo u raspisivanje natječaja, stavljanje u proračun i sljedeće godine možemo izgraditi još jedno odjeljenje koje može primiti 30-ero djece i s time bismo riješili listu čekanja, no to nije sve. S obzirom na to da je u potresu, oštećena Područna škola u Lazu i definitivno se po nalogu statičara, mora ukloniti i izgraditi nova, dogovorili smo sa Županijom da će kod izgradnje nove Područne škole biti uključena i izgradnja jednog odjeljenja za budući područni vrtić ili područno odjeljenje na Lazu, tako da s ova dva paviljona koja planiramo izgraditi podigli bi kapacitet za najmanje 60-ero djece i došli bi na brojku preko 200-tinjak djece i to bi vjerojatno zadovoljilo sve potrebe. Pokazalo se kroz posljednjih godinu dana, da je strahovito puno djece upisano jasličkog uzrasta, a po pedagoškom standardu, jasličari imaju pet kvadratnih metara, a starije grupe tri tako da su nam oni “oduzeli“ dodatne kvadrate – protumačio je načelnik Milički.

Druge općine

Otac također neupisanog djeteta navodi kako je nakon provedenih upisa u travnju, nekoliko tjedana kasnije otvoren novi natječaj za pedagošku godinu 2021./2022. nakon kojeg je na listi čekanja ostalo 34-ero djece, a osmero rođenih u ovoj godini stavljeno je u posebnu rubriku, te je prilikom upita načelniku kamo s djecom koja nisu upala, dobio odgovor da se snađu po drugim općinama. Načelnik Milički na naš upit za ovu tvrdnju, navodi kako je ona netočna te da nitko nije odgovorio na takav način.

– Nitko nije poslao dopis, neka mi ga pokaže. Nitko nije rekao da se snađu, već je rečeno koliki je kapacitet, promišljamo da izgradimo još jedan paviljon, a s druge strane da se pokušaju, ako je ikako moguće strpjeti dok se ne otvori dodatno mjesto u vrtiću. Što to znači? Ne da se snađu, nego da ih jednostavno ne možemo upisati jer postoji standard i inspekcija, a ta su djeca, nažalost ispod bodovne crte na listi. Napomenuo sam i napominjem, ako roditelji izvan općine pronađu mjesto u vrtiću koje im odgovara, sufinanciramo boravak djece u vrtićima izvan područja Marije Bistrice s 40 posto cijene – zaključio je Milički.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba