Predsjednik ZAKUU-a KZŽ Boris Roman Blažinić

“Duga pauza ostavila je posljedice, stoga voditelji sada moraju ponovno pokrenuti naše udruge. Možda ćemo u zadnjem kvartalu godine moći održati smotre i manifestacije na klasičan način“

Objavljeno: 26.06.2021. Valentina Cigula

Pandemija uzrokovana koronavirusom promijenila je našu svakodnevicu, a kultura i umjetnost područja su koja su mnogo pretrpjela zbog nemogućnosti održavanja manifestacija i smotri. Zajednica amaterskih kulturno – umjetničkih udruga Krapinsko – zagorske županije 2020. je godine uspjela realizirati Smotru kazališnih amatera i 24. Smotru dječjeg folklora, održanu u veljači prošle godine.
Kako kaže predsjednik ZAKUU-a KZŽ Boris Roman Blažinić, bila je to najveća smotra u 26 godina postojanja Zajednice u novim uvjetima, na kojoj je sudjelovalo preko 600 izvođača.

Inertan sustav

Budući da je, nakon stanke rada gotovo svih KUD-ova koja je trajala više od godinu dana, Nacionalni stožer civilne zaštite sada neke mjere ipak ublažio, upitali smo Blažinića hoće li ZAKUU krenuti u realizaciju manifestacija i smotri te kakve su upute dali zagorskim KUD-ovima.
– Upravni odbor Zajednice amaterskih kulturno – umjetničkih udruga još je u travnju predvidio da bi moglo doći do poboljšanja situacije, odnosno, manje restriktivnih mjera za suzbijanje bolesti COVID-19. Održali smo sjednicu Upravnog odbora online i, uzimajući u obzir da nismo točno znali do kada će trajati strože mjere, a s obzirom na to da se nije radilo preko godinu dana, predvidjeli da bi u narednom periodu, kada mjere budu blaže, članice ZAKUU-a počnu s radom. Sustav je možda ne svojevoljno inertan, jer je toliko duga pauza uvjetovala da se možda smanjio broj članova, stoga treba odrediti stručne voditelje koji će pokrenuti glumačke družine, dirigente malih vokalnih sastava, zborova, folklora. Poslali smo dopise svim našim članicama da, uzimajući sve ovo u obzir, do 31. kolovoza pripreme video uratke u trajanju od tri do četiri minute, dakle jednu glazbenu točku, dostave je na adresu zajednice i tada ćemo te video uratke poslati na prosudbeni postupak komisijama te će oni donijeti sud o dostignutoj kvaliteti. Ukoliko će biti mogućnosti, Upravni odbor može donijeti odluku da se neke smotre održe uživo, a pretpostavka je da bi to zasad mogla biti dramska djelatnost. Kako će to biti za ostale, u ovom trenutku ne možemo znati. Također, moramo dobiti povratne informacije od samih KUD-ova – ističe Blažinić, koji je ipak optimističan.

Ljetni nastupi

– Ako situacija bude još bolja nego sada, možda ćemo u onom zadnjem kvartalu godine moći održati smotre i manifestacije na klasičan način, ali to će biti procjena u realnom vremenu – pojasnio nam je Blažinić, koji nam je otkrio i da su probe već polako počele jer neke udruge imaju ugovorene nastupe, no, s obzirom na to da je ljeto i sezona godišnjih odmora, ozbiljan rad može se očekivati od jeseni, naravno, ukoliko to dopusti epidemiološka situacija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba