UBLAŽAVANJE MJERA: Od idućeg tjedna će se na pametnim telefonima moći instalirati aplikacija koja će momentalno očitati QR kod s digitalne potvrde

OD 1. SRPNJA: Cijepljeni, oni koji su preboljeli i oni s negativnim testom na okupljanjima uz blaže mjere ili bez njih

Objavljeno: 18.06.2021. Alen Brodar

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj tiskovnoj konferenciji objavio je najnovije podatke o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

– U posljednja 24 sata zabilježeno je 113 novih slučajeva, aktivnih je 700. U bolnici je 313 pacijenata, 25 ih je na respiratoru. Preminula su tri pacijenta. Trenutna incidencija je 44,9, najniža je u Istarskoj, a najviša u Međimurskoj županiji. Na ljestvici zemalja smo trenutno na 12. mjestu, u donjoj polovici EU-a. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 2012, što nas stavlja na 21. mjesto. Udio pozitivnih je 2,5 posto – kazao je Krunoslav Capak.

S obzirom na povoljnije trendove, iako još, rečeno je, nije vrijeme za potpuno opuštanje, nakon niza razgovora, pripremljena je odluka o mjerama od 1. srpnja.

– To je još veće otvaranje, ali povezano sa stvaranjem uvjeta za sigurnost ljudi. Osobe koje su cijepljenje ili preboljele ili imaju negativan test imaju mogućnost raditi i biti na okupljanjima bez ili uz manji opseg epidemioloških mjera. Od idućeg tjedna će biti omogućeno da se na pametnim telefonima može instalirati aplikacija koja će momentalno očitati QR kod s digitalne potvrde – kaže Božinović. 

Pojačat će se angažman lokalnih stožera koji će davati suglasnost za manifestacije.

– Ipak ostaje maksimalno sto ljudi na javnom okupljanju, osim ako se radi o okupljanju osoba s Covid potvrdama. Manifestacije i dalje smiju trajati samo do 24 sata, osim ako sve sobe imaju Covid potvrdu i ako im je lokalni stožer dao suglasnost. Što se tiče terasa kafića, uvodimo obvezu služenja gostiju koji sjede. Ostaje mogućnost koja je bila od samog početka izdavanja za van. Međutim, okupljanje treba ograničiti na onaj dio koji pripada ugostiteljskom objektu jer vidimo da se stvaraju gužve koje sigurno ne pridonose epidemiološkoj situaciji – dodao je.

Na svečanostima i obiteljskim okupljanjima u ugostiteljskim objektima, pogotovo svadbama na kojima je više gostiju, uzvanici će morati imati digitalne COVID potvrde. 

– To znači da neće biti ograničenog broja gostiju niti osoblja, niti će se ograničiti vrijeme trajanja- Što se tiče sportskih natjecanja, publika će moći nazočiti utakmicama, ali samo uz digitalne COVID potvrde – rekao je Božinović.

Vili Beroš je pozvao građane na cijepljenje.

– Današnje mjere su prekretnica i vode nas kraju epidemije. Osvrnimo se oko sebe, u Europi svjedočimo događajima koji nas podsjećaju na staro normalno, covid potvrde nam garantiraju sigurnost, konačno vidimo svjetlost na kraju tunela, ali moramo se cijepiti. Uočavamo da se neki naši sugrađani planiraju cijepiti na jesen, to je pogrešno, u ovom trenu se zna da cjepivo šiti najmanje osam mjeseci, dakle sigurni ste barem do proljeća. Radimo i nešto puno značajnije cijepljenjem, onemogućavamo pojavu nove pojave korone na jesen – istaknuo je Beroš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba