U Loboru obilježen početak radova na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar

GRAĐANI, NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM: “Od danas, pa u iduće dvije godine područje 14 gradova i općina bit će veliko gradilište, ali malo prašine i blata mala su cijena za poboljšanje kvalitete života u Zagorju”

Objavljeno: 17.06.2021. Valentina Cigula

U četvrtak je u Loboru održana press konferencija povodom početka realizacije Ugovora o javnoj nabavi radova za projekt izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar, u okviru EU projekta izgradnje sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar.
Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić rekao je kako će se iz centra Lobora sva otpadna voda preko Zlatara dovesti do Zlatar Bistrice, gdje će se izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Zlatar Bistrica.
– Aglomeracija Zabok – Zlatar svoj projekt provodi već dvije godine, ukupno će se izgraditi oko 170 kilometara kolektora, 60 crpnih stanica, 53 preljevne građevine i dva uređaja za pročišćivanje voda, jedan u Zlatar Bistrici, za 15.000 stanovnika i jedan u gradu Oroslavju, za 37.000 stanovnika. Predviđeno je izgraditi oko 6000 priprema za kućne priključke na koje će se građani u obuhvatu aglomeracije Zabok – Zlatar moći spojiti. Predviđamo da će se tu moći spojiti oko 10.000 kućanstava. S time bi priključenost snage aglomeracije Zabok povećali s 50 posto na nekih 88 posto, a aglomeracije Zlatar s nekih 30 posto na do 79 posto. Praćenjem dosadašnjih radova, te projekcije se i ostvaruju – rekao je Mihovilić, pa dodao da su radovi na izgradnji druge faze aglomeracije Zabok počeli prije godinu i pol.
– Već smo napravili jednu rekonstrukciju postojećih cjevovoda od 13,5 kilometara, tako da radovi traju, ali pravi početak velike izgradnje kreće praktički od danas, u sljedeće dvije godine na području 14 jedinica lokalne samouprave – od aglomeracije Zabok to su grad Zabok, općine Bekovčina, Sveti Križ Začretje, Mače, Veliko Trgovišće, gradovi Oroslavje i Donja Stubica, općine Stubičke Toplice i Gornja Stubica, a od aglomeracije Zlatar, tu su grad Zlatar i općine Lobor, Konjščina, Zlatar Bistrica i općina Marija Bistrica – kazao je Mihovilić, pa nastavio o financiranju samog projekta.

Osigurana sredstva

– Očekujemo gradilišta od danas pa kroz nekoliko mjeseci praktički u svim općinama, tako da ćemo biti jedno veliko gradilište u sljedeće dvije godine. Sredstva su osigurana u cijelosti. Predviđena vrijednost projekta je oko 480 milijuna kuna. Vidjet ćemo na kraju s koliko ćemo završiti, ali 70 posto tih sredstava su sredstva EU fondova, 12,5 posto sredstava financira Vlada RH, 12,5 posto Hrvatske vode i nešto ispod sedam posto Zagorski vodovod. Sredstva smo osigurali s kreditom, jedinice lokalne samouprave ne sudjeluju u sufinanciranju ovog projekta, već ga provodi Zagorski vodovod. Tim projektom bitno će se poboljšati komunalna infrastruktura u većem dijelu naše županije, a prvenstveno će se osigurati da se otkloni mogućnost zagađenja podzemnih voda i površinskih voda u našem okruženju. Prvenstveno se time štiti rijeka Krapina i njezini pritoci. Sa završetkom projekta i početkom rada uređaja, sva otpadna voda iz svih većih urbanih mjesta, dovest će se na pročišćivač – pojasnio je Mihovilić.
Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek istaknula je zadovoljstvo što je realizacija projekta započela.
– Veselimo se ovom dugoočekivanom projektu. Grad Zlatar, kao i navedene općine, u sljedećim mjesecima bit će gradilište, ali sigurno ono što naši građani žele, jest da riješimo odvodnju na našem području – istaknula je Auguštan Pentek.


Načelnica Lobora Ljubica Jembrih rekla je kako su dugo čekali početak ovog velikog projekta koji će itekako doprinijeti Loboru u svim segmentima te da je izrazito ponosna što su radovi započeli upravo u Loboru.
– U Loboru će se napraviti nešto više od šest kilometara cjevovoda za zbrinjavanje otpadnih voda. Vrijednost projekta je približno oko 14 milijuna kuna. To će doprinijeti kvaliteti života kod nas. Pozivam sve mještane na suradnju i strpljenje. Lobor će postati još veće gradilište nego što je bilo do sada, bit će nam raskopane prometnice, ali svi se moramo veseliti cilju, realizaciji projekta gdje ćemo dobiti našu dugoočekivanu i željenu odvodnju – kazala je Jembrih.

60 projekta

Zamjenik direktora Hrvatskih voda Damir Vukmirić rekao je kako je uvjeren u uspješno dovršenje jednog od 60 odabranih projekta kojim su u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija dobili odgovornost putem onoga što je Vlada osigurala za Republiku Hrvatsku.


– Ponosno želim istaknuti kako smo do sada, kada govorimo o Hrvatskim vodama, odgovorili na sve izazove, probleme koji takav veliki projekt i svi ostali, nose sa sobom i da u takvom rješavanju problema uvijek nailazimo na više ili manje razumijevanja s razine jedinica lokalne samouprave. Potencirao bih da smo se na određen način jedno vrijeme pomalo izgubili u nerazumijevanju onoga što je standard, kako i zašto, pod kojim kondicijama da, u kojim rokovima, kojom kvalitetom i cijenama dovedemo projekt do kraja. Tih godinu dana ne znači da je u ludo bačeno vrijeme jer je rok dovršetka ovog projekta 31. prosinca 2023. godine. Pozivam sve aktere, a ujedno i čestitam čelništvu Zagorskog vodovoda, što je uspjelo nadvladati možda i otpore nerazumijevanja, neznanja u vlastitim redovima i staviti se u funkciju onoga što je važno, a to je uspjeh projekta. Struka konačno preuzima uzde ovog projekta, radi se o eminentnim međunarodno priznatim tvrtkama, tvrtka CGP iz Slovenije, Riko iz Slovenije, Hren Niskogradnja iz Hrvatske, dakle, govorimo o tvrtkama koje imaju bogato iskustvo oko projekta o kojima govorimo, pa vjerujem da ćemo svjedočiti nečemu što će biti u ugovorenim okvirima svih elemenata cijena, rokova i kvalitete. Hrvatske vode će apsolutno biti na dispoziciji kako projektu, tako i jedinicama lokalne samouprave i samom Zagorskom vodovodu. Projekti ovog tipa su nezahvalni. Srećom pa smo izašli iz izbornih procesa, ali svi moramo razumjeti da je ovo nadpolitički, da je ovo apsolutno u korist i interes nacije Republike Hrvatske. Građani moraju razumjeti da će nešto prašine i blata na jesen biti za njihovu dobrobit i njihove djece, u smislu podizanja kvalitete života i stvaranja pretpostavki za gospodarski rast – poručio je Vukmirić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba