Ministar Aladrović u Zagrebu županu Kolaru uručio 11,6 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt "Novi početak"

“Ovime ćemo proširiti postojeće kapacitete Doma za žrtve nasilja u obitelji te osigurati još bolje uvjete smještaja i stručne podrške”

Objavljeno: 09.06.2021. zagorjeinternational

U prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ministar ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović je krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru uručio ugovor iz Poziva “Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji“, u sklopu kojeg je Krapinsko – zagorskoj županiji dodijeljeno 11.626.118,74 kuna za realizaciju projekta Novi početak.

Popunjen kapacitet

Dom za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak” počeo je raditi 7. prosinca 2020. godine na privremenoj tajnoj lokaciji. Osnivač ove ustanove je Krapinsko – zagorska županija, koja u ovom trenutku u potpunosti sama i financira njegove troškove rada. Kapacitet Doma je osmero korisnika, zbrinjava odrasle korisnike oba spola i djecu. U ovom trenutku je u Domu zbrinuto šestero korisnika, a u jednom kraćem razdoblju Dom je bio i u potpunosti popunjen.

S ciljem uspostave skloništa na trajnoj adresi i povećanog kapaciteta za smještaj 12-15 korisnika, Krapinsko-zagorska županije je prijavila projekt Novi početak na Javni poziv “Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji” te joj je odobreno 100-postotno financiranje istog iz Europskog socijalnog fonda. Partneri na ovom 11,6 milijuna kuna vrijednom projektu su Centar za socijalnu skrb Krapina i ustanova Dom “Novi početak”. Ugovor o dodjeli sredstava potpisali su župan Kolar, ministar  Aladrović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. Ugovor je županu Kolaru simbolično uručio ministar Aladrović, dok su dodjeli prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

– Ovim projektom ćemo proširiti postojeće kapacitete za žrtve nasilja u obitelji te osigurati još bolje uvjete smještaja i stručne podrške. Također, uspostavit će se savjetovalište u novouređenom prostoru i osigurati mogućnosti edukacije za stručnjake koji rade sa žrtvama nasilja. Planiraju se brojne aktivnosti čiji je cilj senzibiliziranje javnosti o problemu nasilja u obitelji te nasilja općenito i vjerujem da ćemo svi zajedno doći do toga da u društvu postoji samo nulta tolerancija na bilo koju vrstu nasilja – poručio je ovom prilikom župan Željko Kolar.

SOS telefon

Dodjela ugovora je održana u sklopu prezentacije “Jačanje zaštite žrtava obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama o jačanju kaznenopravne politike u sferi zaštite žrtava nasilja u obitelji i strožeg sankcioniranja svakog oblika nasilja”.

Osim skloništa za žrtve nasilja u obitelji kroz Dom “Novi početak“, na području Krapinsko – zagorske županije od 2012. godine djeluje SOS telefon za žrtve nasilja, a od 2017. godine i savjetovalište. Obje usluge organizira udruga CESI, a troškove financira Krapinsko-zagorska županija kroz višegodišnje javne pozive.

Najnovije po kategorijama

“Vjetar u leđa mi je velika podrška zaposlenika, a uvjerena sam da je i Županiji u interesu da SBKT vode kompetentni ljudi, bez obzira na stranačku (ne)pripadnost”

EKSKLUZIVNO - ODLUČILA ISTUPITI: Kandidatkinja za ravnateljicu Spec. bolnice u Krapinskim Toplicama, klinička psihologinja Gordana Kamenečki o procesu izbora

“Vjetar u leđa mi je velika podrška zaposlenika, a uvjerena sam da je i Županiji u interesu da SBKT vode kompetentni ljudi, bez obzira na stranačku (ne)pripadnost”

Objavljeno: 26.11.2022. Alen Brodar

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter