Objavljena pravomoćna presuda

Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna

Objavljeno: 08.06.2021. zagorjeinternational

Ratku Mladiću, ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, potvrđena je doživotna kazna.

Radi se o pravomoćnoj presudi koju je u Haagu objavilo peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Na početku termina za izricanje bilo je tehničkih problema pa je odmah zatražena pauza. Problemi su otklonjeni i krenulo je izricanje. Sutkinja je pitala Mladića čuje li ju što je i on potvrdio.

Usmeni sažetak nije službena presuda, rekla je sutkinja, ona će biti podijeljena pismeno, u povjerljivom i redigiranom izdanju.

– Mladić je bio član JNA i imao je niz položaja u vojsci bivše Jugoslavije. Bio je zapovjednik vojske Republike Srpske. Optužen je za 11 točaka za genocid, zločine protiv čovjelnosti i kršenje običaja pravila ratovanja za zločine počinjene i BiH – rekla je sutkinja.

– Raspravno vijeće oslobodilo ga je od prve točke genocida Muslimana i Hrvata u određenim općinama BiH. Osudilo ga je za genocid, progon, istrebljivanje, deportaciju, nehumano postupanje, ubojstvo, teror, uzimanje talaca – dodala je. 

Podsjetimo, prije četiri godine Mladić je proglašen krivim za najteže zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini, uključujući genocid u Srebrenici, i tada je osuđen na doživotni zatvor. No, na tu su presudu žalbu uložili i tužiteljstvo i obrana.

Najnovije po kategorijama

PRESUDILE NIJANSE: Najbolji novi kolač spravili članovi zbora “Đure Prejca”, tradicionalnu slasticu Desinićke mažoretkinje, a najljepši štand ima OPG Črvek

DEVETI 'DANI JABUKA“ U DESINIĆU: Po prvi put u Turističkom informativnom centru i Rodnoj kući Đure Prejca – uz bogat kulturni program, može se kupiti od jabuka, preko aronije do svih ostalih domaćih proizvoda

PRESUDILE NIJANSE: Najbolji novi kolač spravili članovi zbora “Đure Prejca”, tradicionalnu slasticu Desinićke mažoretkinje, a najljepši štand ima OPG Črvek

Objavljeno: 16.10.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter