STRATEŠKI PROJEKT ŽUPANIJE: Predstavljena 65 milijuna kuna vrijedna revitalizacija Bedekovčanskih jezera

NOVA OAZA ZAGORJA: Pet tematskih cjelina oko jezera i Centar za posjetitelje, okruženi s gotovo tri kilometra osvijetljenih biciklističko – pješačkih staza

Objavljeno: 31.05.2021. Alen Brodar

U Bedekovčini je predstavljen 65 milijuna kuna vrijedan projekt revitalizacije Bedekovčanskih jezera te projekt biciklističke staze oko jezera. Istaknuto je kako je Općina riješila vlasništvo nad stazama oko jezera, na restoranu, ishodila građevinsku dozvolu za izgradnju biciklističkih staza i lokacijsku dozvolu za izgradnju centra za posjetitelje i trga. Te je aktivnosti i važnost projekta prepoznala i Krapinsko – zagorska županija te je projekt revitalizacije ove godine uvrstila pet najznačajnijih projekata na svom području koje žele realizirati u sljedećih sedam godina.

– Projekt zelena oaza stavljen je ravnopravno uz bok dogradnje Specijalne bolnice Krapinske Toplice, bolnice Stubičke Toplice, ZEZ –a u Stubičkom Golubovcu i Crne Kraljice u Krapinu. Imamo nekoliko načina, izvora financiranja, no ono ključno je da ulazi u razvojni sporazum i imat će poseban tretman. Financirat će se ili kroz Mehanizam za oporavak i otpornost u 100-postotnom iznosu ili preko EU natječaja s 85 posto ili preko domaće komponente, no realizirat će se i ponuditi jednu novu vrstu usluge – rekao je župan Kolar.

Održivi turizam

Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša rekla je kako se revitalizacija Bedekovčanskih jezera percipira kao jedna nova oaza Zagorja.

– Krapinsko – zagorska županija u ovom novom programskom razdoblju EU-a, koje traje do 2027. godine, podržava i pokreće projekte koji se prvenstveno baziraju na zelenom i održivom turizmu. U tom smislu želimo aktivirati sve naše prirodne i kulturne resurse koji mogu ponuditi ono što jedan novi turist koji se pojavljuje na tržištu treba i želi. Naša su istraživanja na tržištu pokazala da takvi turiste žele učiti o povijesti, lokalnoj baštini i sljubiti se s tom destinacijom. Projekt je značajan i za produljene boravka turista te za brendiranje županije kao sigurne destinacije za aktivan i miran odmor u prirodi, kao i za lokalno stanovništvo i generiranje dodatnih sadržaja – rekla je Matuša.

Pročelnica za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar napomenula je kako Krapinsko – zagorska županija prati globalne trendove te da je turizam na otvorenom trenutno najveći trend razvoj turističke ponude nečije destinacije.

Što se biciklističkih staza tiče, projektantica Lada Klačar iz tvrtke Hršak & Hršak rekla je da će se graditi 2750 metara biciklističke staze oko jezera.

– Staza će biti osvijetljena javnom rasvjetom, širine 2,5 metra, a jedna manja dionica će biti 1,5 metar – rekla je Klačar.

Opeka kao hommage

Projekt revitalizacije Bedekovčanskih jezera predstavio je projektant Tin Hršak.

– S obzirom na ogromnu površinu zahvata, a radi se 21,5 hektru, bilo je potrebno predvidjeti projekt koji će se moći realizirati kroz različite faze. Cilj bilo je jasno formiranje identiteta prostora jer Bajeri danas predstavljaju identitet općine, popularno su okupljalište stanovnika i provlačena rekreativnim ribičima, ona su zapravo produkt industrije. Sama jezera nastala su iskopavanjem gline potrebne za opeku i crijep. Zato je opeka kao materijal izabrana kao hommage nastanku jezera i budući nositelj identiteta i prepoznatljivosti prostora uz Jezera. Osmišljeno je idejno rješenje za 17.500 metara kvadratnih, a predviđeno je pet jasnih tematski definiranih cjelina. Preduvjet je bilo uređenje svih biciklističkih i pješačkih staza. Cijeli kompleks jezera trebala bi biti pješačka površina namijenjena prvenstveno pješacima i biciklistima, pa se predviđa nešto veće parkiralište za automobile i autobuse. Kao najvažniji dio projekta je prostor trga koji nedostaje Bedekovčini, s Centrom za posjetitelje, koji bi činili jedinstvenu cjelinu i koncipirani su na način da omogućavaju organizacije raznih manifestacija, sajmova, predstava, koncerata – zaključio je Hršak.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter