Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok proslavila 60. obljetnicu postojanja

“Kreativnost je naša stvarnost i doprinos budućnosti!”

Objavljeno: 29.05.2021. zagorjeinternational

– Šezdeset godina postojanja  jedne institucije je događaj koji zaslužuje poštovanje i slavimo ga s ponosom – objašnjava Božica Šarić, ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koja je u petak u skromnijem, ali ne u manje svečanom izdanju, proslavila ovu obljetnicu.

Sedam stepenica

Nakon  60 godina utemeljenja i sedam stepenica u razvoju škole, snaga pojedinaca i kolektiva te njihova kreativnost nema granica, ne određuju je ni mjesto ni vrijeme, već su to snažne osobe, njihova sposobnost, maštovitost i stručnost u određenoj djelatnosti. Upravo je to glavna poveznica one davne 1960./1961.  i današnje 2020./2021. godine. 

– Zavirite u stare kutije i ormare, možda baš vi ili netko iz vaše obitelji čuva uspomenu na 1961. godinu kada je otpočelo stvaranje Srednje tehničke tekstilne škole. Naziv škole  često se mijenjao zbog obrazovnih i tržišnih potreba ili pak zbog školskih reformi koje su se događale u određenim povijesnim trenucima – dodaje ravnateljica.

Šudigo Zabok danas je pozicionirana kao  moderna škola koja obrazuje učenike za likovnu umjetnost i dizajn, dizajn odjeće, grafički i industrijski dizajn, glazbenike srednje škole, medijske tehničare, grafičke tehničare te WEB  dizajnere.

Brojna priznanja

Sedam je učenika u zadnjih deset godina osvojilo prva mjesta u državi u području vizualnih umjetnosti i dizajna te primili Oskara znanja kojeg dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanjeTo su Božica Breber, Petra Hac, Samanta Petruša, Marija Gebert, Klaudija Petrinić, Josipa Brgles te Eva Novak. U području glazbene umjetnosti,  iznjedrena su  tri oskarovca – Stjepana Horvata, Hrvoja Graha i Roberta Hrena.

-Ponosni smo također da je naš Školski list Tabula nova tiskano i digitalno izdanje, primjer dobro oblikovanog školskog lista koji je višestruko pozivan na Državnu smotru Lidrana. Naša vizija je biti vodeća umjetničko-strukovna škola u regiji koja razvija kreativnost i umjetničke potencijale, poduzetništvo i digitalne kompetencije. Cilj je, pružiti učenicima kvalitetno i moderno obrazovanje obogaćeno inovativnim pristupima, metodama i oblicima rada, usmjereno na razvoj kreativnih i talentiranih pojedinaca. Naše kulturno nasljeđe nastojimo i dalje zadržati, ali smo otvoreni za sve alternativne umjetničke izričaje i inovativne kulturne scene pod motom naše škole “Kreativnost je naša stvarnost i doprinos budućnosti!”ističe ravnateljica.

Obilježavanju ovog velikog rođendana prisustvovali su i brojni uzvanici, bivši profesori i ravnatelj škole, a čestitke su uputili Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka, dožupanica Jasna Petek te župan Željko Kolar, koji je otvorio izložbu učeničkih radova, mahom najboljih na državnim natjecanjima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba