Županijski stožer objavio dobru vijest da se zatvara COVID odjel u Krapinskim Toplicama, ali ih brine nedovoljna zainteresiranost Zagoraca za cijepljenje

“Tek smo na 29 posto procijepljenih. Prijavite se svojim liječnicima, bit ćete cijepljeni u najkraćem roku – možete i birati cjepivo”

Objavljeno: 28.05.2021. JJ

Na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije objavljene su dobre vijesti – zbog pada broja novozaraženih koronavirusom posljednjih tjedana, zatvara se COVID odjela u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.
Objavila je to ravnateljica bolnice Željka Žnidarić, istaknuvši kako je kroz njihovu bolnicu tijekom trećeg vala bolesti COVID-19 prošlo 55 pacijenata. Jedna je osoba preminula, a otpuštanjem i posljednjeg pacijenta, idući tjedan započinje čišćenje i pripremanje odjela za prijem pacijenata na ortopedsku rehabilitaciju.


O aktualnim brojkama na području KZŽ govorila je Jasna Petek, koja trenutno obavlja funkciju načelnice Stožera.

Bez preminulih

– Dobra je vijest da je broj novooboljelih na 100 tisuća stanovnika u proteklih sedam dana 37, prošlog je petka iznosio 110, a prije dva tjedna 163. Pada i broj hospitaliziranih pacijenata, pa tako trenutno u Općoj bolnici Zabok imamo 21 pozitivnog pacijenta, od čega je petero na respiratoru. Prije dva tjedna na bolničkom je liječenju bilo 57 osoba, a prošlog tjedna 32. Ovaj smo tjedan imali prosječno 27 hospitaliziranih pacijenata, a prošlog je tjedna prosjek bio 44. U proteklom tjednu nismo imali niti preminulih COVID pozitivnih osoba, dok ih je tjedan prije bilo devet. Dobra je vijest i da je postotak pozitivnih testova uzetih u Općoj bolnici Zabok protekli tjedan pao ispod 10 posto, odnosno, iznosi devet posto – rekla je Petek.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan otkrio je da su do sada prvom dozom cijepljena 36.372 građana, 15.498 građana drugom dozom, što znači da je utrošeno ukupno 51.800 doza. Rekao je i kako je trenutno daleko više cjepiva nego zainteresiranih.
– Tek smo na 29 posto procijepljenih, molimo sve da se prijave svojim liječnicima, bit će u najkraćem mogućem roku procijepljeni, imamo svih vrsta cjepiva, može se birati – poručio je Jadan.

Nemaju prijavljenih

Krapinsko – zagorski Željko Kolar otkrio je da je trenutno koronavirusom zaraženo 15 zagorskih učenika, od čega 11 u osnovnim i četiri u srednjim školama te samo jedan zaraženi djelatnik i jedan djelatnik u samoizolaciji. Dodao je i da na snazi ostaje odluka da svi učenici osnovnih i srednjih škola idu u školu do kraja školske godine po modelu A.
Istaknuo je kako se epidemiološka situacija na području županije popravlja, ali nije dobro da imamo na raspolaganju puno veći broj cjepiva nego prijavljenih za cijepljenje.
– Neki liječnici opće prakse nemaju ni jednog prijavljenog za cijepljenje za sljedeći tjedan. Niz je ordinacija koje imaju prijavljene samo one koji će dobiti drugu dozu, a da nemamo ni jednog novoprijavljenog. Prošli tjedan bili smo drugi ili treći u Hrvatskoj po postotku procijepljenosti, a ovaj tjedan smo već između šestog i sedmog mjesta. Ako želimo da ove ublažene mjere ostanu na snazi, da se s 15. lipnja ukinu, neka nam se ne dogodi da zbog loše procijepljenosti budemo u lošijoj poziciji nego ostali dijelovi Hrvatske – rekao je Kolar, pa zahvalio gospodarstvenicima, istaknuvši kako idući tjedan počinje cijepljenje po tvornicama i proizvodnim pogonima.
– Imat ćemo mobilne ekipe koje će dolaziti u prostore tvornica i cijepiti ljude. Tko god se danas javi svome liječniku za cijepljenje, bit će sigurno cijepljen idući tjedan – rekao je župan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba