U Novom Marofu svečano obilježena 30. obljetnica osnutka 5. bojne 1. A brigade “Tigrovi“

“Prva brigada jedina je postrojba koja je bila na ratištu od istočne Slavonije do krajnjega juga i, nažalost, ostavili smo grobove na svim tim mjestima”

Objavljeno: 28.05.2021. zagorjeinternational

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka 5. bojne 1. A brigade “Tigrovi“, Dana oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana državnosti, u Novom Marofu je otvorena izložbu o ratnom putu “Tigrova“, u holu Kulturnog centra “Ivan Rabuzin“, te je prikazan dokumentarni film “Gavran 101“, u realizaciji Udruge veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”.
Film “Gavran 101“ govori o zapovjedniku Damiru Tomljanoviću Gavranu, a radi se o prvoj od ukupno pet projekcija filmova u okviru projekta “Nemirni Umirovljenici”, u sklopu potprograma “Kino Marof za seniore”, koju organiziraju Udruga umirovljenika Novi Marof i Pučko otvoreno učilište Novi Marof.
Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač pozdravio je sve okupljene.

Edukacija i obrazovanje

– Drago mi je što ovaj jubilej obilježavate na način koji često spominjem i ističem, a to su edukacije, obrazovanje, podsjećanje svih nas koji se sjećamo tih vremena i svih onih koji slušaju o slavnim vremenima obrane domovine. Ovo je značajan način obilježavanja i ne kaže se bez razloga da slika govori više od tisuću riječi, a film još više od toga, film je tisuću slika. Prijenos iskustava i sjećanja između branitelja od iznimnog je značaja, ali treba raditi iskorake, za građanstvo priređivati ovakve izložbe, puštati filmove – dodao je Jenkač, čestitavši okupljenima 30. obljetnicu osnutka postrojbe te Dan oružanih snaga i Dan državnosti.
Predsjednik Udruge ratnih veterana 1. GBR. “Tigrovi“ Ilija Vučemilović Šimunović složio se s gradonačelnikom Jenkačem, istaknuvši kako izložene slike govore same za sebe.

Cilj udruge

– Iako ovaj prostor nije bio neposredno izložen ratnim stradanjima, veliki broj momaka, dragovoljaca s ovog prostora, odazvao se kad je domovini bilo najteže, kad je na početku bila izložena velikosrpskoj agresiji. Nažalost, veliki broj je dao živote – istaknuo je Vučemilović Šimunović, napomenuvši da kroz ovakve priče i događanja trebamo baštiniti Domovinski rat i ne dozvoliti da se zaboravi.
– Branitelji su dali najviše, kad je bilo najteže nisu dvojili ni kalkulirali, jednostavno su podnijeli najveću žrtvu. Danas dijelimo sudbinu sa svojim narodom. Prva brigada jedina je postrojba koja je bila na ratištu od istočne Slavonije do krajnjega juga i, nažalost, ostavili smo grobove na svim tim mjestima. Zato je smisao i cilj udruge upravo promicanje vrijednosti Domovinskog rata i briga o našim momcima koji su u teškom socijalnom i zdravstvenom stanju – zaključio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter