Na središnjem gradskom groblju u Krapini, povodom obilježavanja Dana državnosti, Dana oružanih snaga RH i Dana hrvatske kopnene vojske, položeni vijenci i upaljene svijeće

MIHOLIĆ: Slava onima kojih danas više nema. Ostala nam je hrvatska država i vrlo respektabilne, moderne, suvremene Oružane snage

Objavljeno: 28.05.2021. Valentina Cigula

Povodom obilježavanja Dana državnosti, Dana oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana hrvatske kopnene vojske, na središnjem gradskom groblju u Krapini položeni su vijenci i upaljene svijeće.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da su se okupili kako bi se prisjetili svih poginulih hrvatskih branitelja, civila koji su stradali u Domovinskom ratu te nestalih hrvatskih branitelja i civila.

Stadion Zagreba

– Prisjećamo se Kranjčevićeve ulice, kada se prije 30 godina na stadionu Nogometnog kluba Zagreb postrojio Zbor narodne garde i to je zapravo početak stvaranja Oružanih snaga Hrvatske vojske. Jednako tako 30. svibnja se prisjećamo i obilježavamo konstituirajuću sjednicu višestranačkog Hrvatskog sabora, nakon provedenih slobodnih višestranačkih izbora u Republici Hrvatskoj. Oba datuma su izuzetno važna za našu povijest i zapravo ta dva događaja su i na neki način trasirala put samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj jer predsjednik Tuđman je prilikom postrojavanja u Kranjčevićevoj ulici otprilike rekao: “Ako nam neće dozvoliti da demokratskim putem izborimo svoju samostalnost i neovisnost, to ćemo morati napraviti mi svi, od prvoga do zadnjega, bez obzira bili u uniformi ili van nje“. Nažalost, nismo našu neovisnost mogli izvojevati mirnim putem, to smo napravili u Domovinskom ratu, prvenstveno zahvaljujući hrvatskim braniteljima. Neka im je vječna slava i hvala – poručio je Kolar.

360 branitelja

Umirovljeni pukovnik Žarko Miholić dodao je kako iz godine u godinu sve više jača svijest o tome kolika je bila vrijednost ljudi koji su se prije 30 godina postrojili u Zagrebu i koji su predstavljali obrambenu moć tadašnjeg stanja nove hrvatske države.
– Njih 360 koje je na prijem i odlikovanje neki dan pozvao predsjednik Republike Hrvatske, oni su koji su od čitavog onog broja sudionika koji su toga dana bili postrojeni u Kranjčevićevoj, danas još uvijek živi. Mislim da ta vrijednost i sve ono što je kasnije stvoreno kroz Domovinski rat, upravo vuče korijene u toj obrambenoj moći, snazi, volji, želji i srcu koju su oni tada iskazali. Njima svako poštenje, slava onima kojih danas više nema. Ostala nam je hrvatska država i vrlo respektabilne, moderne, suvremene Oružane snage – rekao je Miholić.


Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović kazao je kako se trebamo prisjetiti svih onih koji su dali svoje živote za domovinu, pomoliti se za njih, a svim Krapinčankama, Krapinčanima, ali i svim građanima Republike Hrvatske čestitao je Dan državnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba