Grad Lepoglava dodijelio ukupno 150 tisuća kuna potpore za svojih 18 OPG-ova

“Lakše je kad kupiš nešto što ti je potrebno, a onda za to dobiješ polovicu sredstava natrag”

Objavljeno: 27.05.2021. zagorjeinternational

Nastavljajući ulagati u razvoj poljoprivredne proizvodnje, Grad Lepoglava je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s gradskog područja dodijelio ukupno 150.000 kuna bespovratnih novčanih potpora.
Pravo na potporu ostvarilo je 18 poljoprivrednih gospodarstava, s kojima su u srijedu potpisani ugovori o korištenju potpora, zahvaljujući kojima su ostvarili povrat 50 posto sredstava uloženih u razvoj svojih poljoprivrednih gospodarstava, a najviše do iznosa od 15.000 kuna.

Ruralno područje

– Grad Lepoglava pretežito je ruralno područje. Od 16 naselja, čak njih 14 nalazi se na ruralnom području pogodnom za poljoprivrednu proizvodnju. Svjesni te činjenice, kontinuirano ulažemo u razvoj poljoprivredne proizvodnje. Činimo to u dogovoru s poljoprivrednicima, koji su ovakav oblik pružanja potpore, a riječ je o bespovratnim novčanim potporama, označili kao najbolji način da im se pomogne. Tako smo i ove godine raspisali natječaj na koji se javilo 18 OPG-ova i svi su oni ostvarili pravo na potporu koju su u najvećoj mjeri koristili za kupnju mehanizacije, ali i izgradnju objekata potrebnih za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom – istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Marijan Škvarić.
Da im bespovratne gradske potpore itekako pomažu, potvrdili su i vlasnici OPG-ova.

– Ova sredstva znače nam jako puno. Svake godine koristimo ih za kupnju potrebne nam mehanizacije. Ove godine kupili smo priključno vozilo, odnosno prikolicu s kiperom, za što smo ostvarili potporu od osam tisuća kuna – rekla je Nataša Veić s OPG-a Veić, koji se primarno bavi uzgojem sibirske borovnice, ali i češnjaka, vinove loze, jabuka, šljiva i drugih poljoprivrednih proizvoda.
Zahvaljujući gradskoj potpori, poljoprivredni priključak koji je za svoj traktor kupio mladi poljoprivrednik Marijo Jakopović iz Žarovnice, stajao ga je duplo manje, a znatno će mu pomoći u radu na njegovom OPG-u.

Projektni ured

– Ova pomoć dosta mi znači. Lakše je kad kupiš nešto što ti je potrebno, a onda za to dobiješ polovicu sredstava natrag. U mom slučaju radi se o 5000 kuna dobivenih za kupnju freze – istaknuo je Marijo.
Uz pomoć koju poljoprivrednicima pruža u vidu bespovratnih novčanih potpora, Grad Lepoglava poljoprivrednicima sufinancira i osjemenjivanje krava i krmača, za što je u ovoj godini izdvojeno 50.000 kuna. Kroz rad projektnog ureda, pruža im i besplatnu potporu kod pripreme projekata i prijava za natječaje u poljoprivredi koji se provode na svim drugim razinama.

– Samo u posljednje četiri godine u poticanje poljoprivredne proizvodnje na gradskom području usmjerili smo više od pola milijuna proračunskih sredstava – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba