Pizza & pjenušac - idealni subotnji ručak!

U Restoranu Rosetinu održana jedinstvena eno – gastro radionica – sudionici kušali čak pet vrsta pizze i sedam pjenušaca renomiranih zagorskih vinarija

Objavljeno: 25.05.2021. zagorjeinternational

U Restoranu Rosetina u Vrankovcu prošle je subote točno u podne održana pomalo neuobičajena eno – gastro radionica projekta “Abeceda finih zalogaja na slovo P: pizza & pjenušac”, kao jedan od promotivnih pjenušavih događaja Salona pjenušavih vina Zagreb, na kojem predstavljeni ponajbolji pjenušci Hrvatskog zagorja.
Radionicu je vodila prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, uz Ines Logožar, vlasnicu “Rosetine”, restorana unutar trgovačkog centra Fashion Outlet Roses.
Spoj “pizza & pjenušac” pokazao je sudionicima radionice da je za vrhunski užitak potrebno samo malo kreativnosti i volje, a nakon radionice polaznici su se i sami mogli okušati u pjenušavim kombinacijama s pizzom. Na jelovniku je bilo pet sljedova i sedam pjenušaca renomiranih zagorskih vinarija Vuglec, Petrač i Bolfan.
Nakon aperitivnog pjenušca Vuglec extra brut (cuvée više sorti – chardonnay, belina, kraljevina, graševina, rajnski rizlingi i silvanac) i predstavljanja ponude “Rosetine”, prvi slijed ponudio je najpoznatiju talijansku pizzu Margheritu uz novi ružičasti pjenušac Vinarije Petrač BregH. Tom je prigodom i spomenuta priča o nastanku pizze Margherite. U drugom slijedu, uz Zagorsku pizzu (rajčica, mozzarella, špek, ružmarin, ulje s češnjakom), spojen je odležani pjenušac Vinarije Vuglec – Baronial brut (na bazi Chardonnayja s dodatkom graševine, zelenog silvanca i zagorskih belina). Treći slijed bila je pizza s četiri vrste sira, Quattro formaggi (rajčica, Mozzarella, parmezan, gorgonzola, gouda, maslinovo ulje, bosiljak), uz puni, zaokruženi i kremozni pjenušac Centurion Gold Bolfan, blanc de blancs.
Četvrti slijed podsjetio je na more – klasična “morska” pizza Frutti di mare (rajčica, mozzarella, plodovi mora, maslinovo ulje s češnjakom) spojena je s Petračevim bijelim pjenušcem BregH blanc de blancs.
Peti slijed otvorila je Rozalia Vuglec, pjenušavo ružičasto vino od frankovke i crnog pinota, koja je okusom, mirisom i bojom pratila pizzu Rosetinu (rajčica, mozzarella, pršut, maslinovo ulje, svježa rikola, cherry rajčice, parmezan). Šesti slijed bili su deserti – kreme od crne i bijele čokolade i “Rapsodija Rosetina” te Jasminka, pjenušavo slatko vino nastalo u suradnji dviju vinarija, Vuglec i Bodren.
Iznenađenje za kraj – prvi crveni zagorski, ali i hrvatski crveni pjenušac od sorte cabernet sauvignon iz 2010. godine koji više nije na tržištu, već samo u arhivi vinarije. Sudionici radionice sudjelovali su u nagradnoj igri, u kojoj su trebali napisati haiku na temu pjenušca i pizze, a dvoje najsretnijih nagrađeno je ručkom za dvoje u “Rosetini” i pjenušavim vinima Vuglec.

Evo pobjedničkih stihova:
„U iskričavo jutro
Uživanje u osjetilima
Zagorska ljepota.“ (T.H.J.)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba