Održan 16. Susret Dječjih vijeća Hrvatske na temu “Kako uključiti djecu u procese donošenja odluka na europskoj razini?“

Projekt “Grafiti preko zida”, Dječjeg gradskog vijeća Zabok, proglašen je najoriginalnijim u Hrvatskoj!

Objavljeno: 24.05.2021. zagorjeinternational

Održan je 16. Susret Dječjih vijeća Hrvatske, u online obliku, na temu “Kako uključiti djecu u procese donošenja odluka na europskoj razini“. Na Susretu su sudjelovala djeca i mentori iz 22 dječja vijeća diljem Hrvatske – Bedekovčine, Bjelovara, Crikvenice, Čakovca, Jastrebarskog, Koprivnice, Križevaca, Kumrovca, Našica, Nove Gradiške, Omiša, Opatije, Osijeka, Pregrade, Siska, Svete Nedelje, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice, Vidovca, Vodica i Zaboka, kao i članovi prvog saziva Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda – NEF Hrvatske.
Po izboru Dječjeg povjerenstva, na Susretu su predstavljeni i proglašeni najoriginalniji projekti dječjih vijeća u 2020./2021. godini, a koje pokreću djeca zajedno s odraslima u svojim lokalnim zajednicama. Najprojekti su “Djeca Križevaca za djecu Gline“ i “Igrajmo se i rastimo zajedno“, Dječjeg vijeća Križevaca, a najviše je bodova za najoriginalniji projekt osvojio projekt “Grafiti preko zida“, Dječjeg gradskog vijeća Zabok.

Sara i Jakov

Dječje gradsko vijeće DND-a Zabok predstavljali su dječji vijećnici Jakov Kolar i Sara Premerl Peštaj, koji su imali i specijalnu čast predstaviti zabočki najprojekt. Volonterski projekt “Grafiti preko zida“ sastoji se od nekoliko volonterskih akcija kojima su djeca odlučila uljepšati svoj grad, oslikavanjem nekoliko gradskih površina u centru Zaboka. Tako je oslikan betonski zid u glavnoj zabočkoj ulici s dva slogana “Kad sva prava imaš, onda štimaš“ i “Smeće odvajaj i Zemlju obnavljaj“, oslikan je i pano na Trgu K.Š. Đalskog na temu “Zeleno nas zove kako bi nam u gradovima bilo bolje“, obojene su gradske tegle, odnosno žardinijere za cvijeće te je oslikan betonski zid na staroj zgradi policije ispred DND-a sloganom “Dječja prava naša su furka“.

Novi logotip

Na Susretu je predstavljen novi logotip Dječjih vijeća Hrvatske, a predstavnici iz DND-a Opatija predstavili su istraživanja Rand Europe i Eurochilda “Kako možemo poboljšati sudjelovanje djece u kreiranju politika EU?“ Sanja Škorić, voditeljica programa dječjih vijeća, predstavila je rezultate provedene ankete među dječjim vijećnicima “Koliko sudjelujemo u donošenju odluka u svom gradu/općini?“ te je održana online radionica “Kako ostvariti dječju participaciju i planiranje procesa sudjelovanja u donošenju odluka“.
Djeca vijećnici imali su prilike i otvoreno razgovarati sa zastupnicima iz Hrvatske u Europskom parlamentu. Na zanimljiva pitanja djece odgovarali su EU parlamentarci Romana Jerković i Tomislav Sokol. Djeca su zaključila da odrasli trebaju uvažavati dječje mišljenje i glas djece na svim razinama, od lokalne, regionalne, nacionalne pa sve do europske te da je važno da djeca sudjeluju u donošenju odluka, jer tko će bolje znati potrebe djece, od njih samih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba