Povodom Dana grada, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek govori o najznačajnijim ostvarenim projektima, stanogradnji i potražnji za stanovima te najavljenim ulaganjima na zabočkom području

“Zabok se razvija nevjerojatnom brzinom, a projekti koji se realiziraju u potpunosti će promijeniti vizuru našeg grada”

Objavljeno: 22.05.2021. zagorjeinternational

Povodom Dana grada Zaboka i Dan župe uz blagdan sv. Jelene Križarice, razgovarali smo s gradonačelnikom Ivanom Hanžekom o najznačajnijim projektima koji su realizirani ili su u tijeku, ima li najave investicija u zabočkoj poduzetničkoj zoni i kakva je situacija sa stanogradnjom u Zaboku, odnosno kolika je potražnja za novim stanovima. Zanimalo nas je i koliko je Grad Zabok povukao EU sredstava u proteklih godinu dana te što bi još volio ostvariti kao gradonačelnik, ako ostane na toj funkciji, s obzirom na činjenicu da ga još čeka drugi krug lokalnih izbora.

Koje biste projekte na području grada Zaboka istaknuli kao najznačajnije?

Ne lažemo kad kažemo da je Zabok u razdoblju ubrzanog razvoja. Projekti koji se realiziraju na njegovom području, u potpunosti će promijeniti vizuru grada. Nedavno su krenuli radovi na dugo sanjanom projektu re-GENERATOR, vrijedni gotovo 33 milijuna kuna, od čega je gotovo 28 milijuna kuna sufinancirano iz EU fondova. Kompleks je to koji će se sastojati od tri jedinice pod nazivima Regenerator, Silos i Inkubator, a sadržavat će malo kino, sviraone, hostel, prostor za koncerte i slično. Kad projekt bude realiziran, Zabok će se još jače pozicionirati kao centar volonterizma i urbane kulture. Kad već spominjemo EU projekte, valja spomenuti i biciklističku rutu BRZO, gdje je vrijednost samih radova gotovo 13,7 milijuna kuna. Ruta će spajati Zabok i Oroslavje, koji su i partneri u projektu, ali i dva modaliteta prometa, odnosno željeznički kolodvor u Zaboku i autobusni kolodvor u Oroslavju. MIPOS II nastavak je istoimenog projekta čija nas je provedba iznimno razveselila. U sklopu projekta zaposlene su 53 žene koje brinu o 343 korisnika. Jedan od projekata je svakako i uređenje poučnog parka re-GARDEN, gdje su nedavno postavljene i sprave za vježbanje na otvorenom. Posebno nam je drago što Zabočani vole provoditi vrijeme tamo jer bilo je i onih koji su bili protiv njegova uređenja, no takvima je vrijeme pokazalo koliko su bili u krivu. Iznimno nam je drago da se na području Zaboka odvijaju veliki projekti od šireg značaja, poput elektrifikacije i modernizacije pruge Zaprešić – Zabok  te rekonstrukcije industrijske ceste u Zaboku. To su projekti koji će dodatno učvrstiti Zabok kao prometno čvorište, ali i učiniti ga gospodarski atraktivnijim. Ono što mi planiramo, a kada je u pitanju prometovanje gradom, jest realizacija izgradnje podvožnjaka kod Obrtničkog doma, kako bi se riješilo pitanje gužvi i činjenica da je pruga presjekla Zabok na dva dijela. Proces ishođenja potrebnih dozvola pri samom je kraju, a sve su nam institucije za njega dale zeleno svjetlo.

Koliko ste onda sredstava iz EU fondova ukupno povukli u proteklih godinu dana?

Osigurali smo više od 42 milijuna kuna za naše projekte, a još dva milijuna kuna ostvarili smo putem natječaja ministarstava i nacionalnih izvora. Tim smo brojkama zadovoljni, no tu ne stajemo. Već imamo nekoliko projekta koji spremni čekaju prijavu, odnosno otvaranje pogodnih natječaja, poput uređenja Sportsko – rekreacijskog centra ZASEKA, uređenja parka za pse,  sportsko – rekreativne platforme re-KREATOR,…

Ima li najave novih investicija u poslovnoj zoni?

 Za lokacije u poduzetničkoj zoni uvijek je mnogo interesa i upita. Zbog trajanja dogovora i zaštite privatnosti pojedinih ulagača, za sada još ne možemo govoriti o imenima, no konkretni potezi bit će vidljivi kroz skorije vrijeme.

Kakva je situacija sa stanogradnjom, kolika je potražnja za novim stanovima?

Potražnja je enormna. Stanovi u svakom stambenom objektu koji se sagradi vrlo brzo budu prodani ili rezervirani i prije samog dovršetka gradnje. Zabok je postao poželjno mjesto za život mladim obiteljima, kojima se svi potrebni sadržaji i institucije nalaze u blizini.

Kakvi su planovi za buduće razdoblje – što biste još voljeli ostvariti u gradu, ako ostanete gradonačelnik?

Imamo mnogo planova i jasnu viziju što želimo ostvariti u gradu u narednom periodu. To su, već spomenuti podvožnjak kod Obrtničkog doma u Zaboku, ali i jedan veliki projekt u sferi školstva. Riječ je o izgradnji nove područne škole i vrtića u Špičkovini. Isto tako, želja na kojoj se mnogo radi jest i izgradnja bazena pokraj Sportske dvorane u Zaboku. Takav sadržaj danas više nije nikakav luksuz ili viši standard, nego potreba svakog grada te njegovih mladih stanovnika. Jedan od najvažnijih i najvećih planova jest svakako, a kada je u pitanju prometovanje gradom, realizacija izgradnje podvožnjaka kod Obrtničkog doma. U planu je i uređenje našeg centralnog parka Milana Prpića kojem ćemo prionuti nakon završetka radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić – Zabok te nakon izgradnje mosta u sklopu projekta BRZO. Za to uređenje već imamo idejna rješenja, a u sam proces uključit ćemo i građane koji će moći dati neke svoje prijedloge. Nastavit ćemo i s uređenjem nerazvrstanih cesta, ostalih dječjih igrališta po gradu, ali i izgradnjom nogostupa. Spremna za prijavu na europske i druge fondove čekaju tri projekta. Riječ je o izgradnji i uređenju parka za pse pod nazivom ‘Bark park’, kompletnom uređenju Sportskog centra Zaseka te uređenju rekreacije staze re- KREATOR. Sigurno smo kako ćemo ih, uz sufinanciranje, vrlo brzo uspješno realizirati.

Što biste poručili svojim građanima povodom Dana grada?

Za početak bih svim Zabočankama i Zabočanima čestitao Dan grada i Dan župe uz blagdan sv. Jelene Križarice. Naš grad razvija se nevjerojatnom brzinom te sve više postaje prometno, gospodarsko i kulturno središte sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Pred nama su izazovna vremena koja će donijeti dodatan napredak našoj sredini, a tome će najviše doprinijeti upravo marljivi građani. Želim svima dobro zdravlje i puno zajedništva, jer upravo je to preduvjet da ostvarimo velike stvari.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba