Na Fakultetu organizacije i informatike održani 13. Dani međunarodne suradnje – FOI International Days 2021., u virtualnom obliku

Sudionici iz 20-ak zemalja podijelili svoje prakse i ideje te promovirali međunarodne i projektne aktivnosti FOI-ja i partnerskih sveučilišta i fakulteta

Objavljeno: 22.05.2021. zagorjeinternational

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu održani su 13. Dani međunarodne suradnje – FOI International Days 2021. Iako je manifestacija ove godine održana virtualno, ciljevi ovog dvodnevnog događaja ostali su jednaki kao i prošlih godina. To su u prvom redu umrežavanje sudionika, dijeljenje najboljih praksi i ideja, promoviranje međunarodnih i projektnih aktivnosti FOI-ja, kao i partnerskih sveučilišta i fakulteta.
Glavni dan događanja bio je četvrtak, kada je program započeo uvodnim pozdravnim govorom dekanice Fakulteta Nine Begičević Ređep, nakon čega je Matija Matoković iz Europske komisije imao izlaganje na temu “Kako biti dio zelene i digitalne tranzicije – naše prilike u EU”, na što se nastavila zanimljiva panel diskusija pod nazivom “Rethinking higher education for new EU programmes”, pod moderiranjem Igora Balabana, prodekana za znanost, projekte i međunarodnu suradnju na FOI-ju.

Petero znanstvenika

U panelu je sudjelovalo petero znanstvenika i stručnjaka s pet različitih institucija: Blaženka Divjak s FOI-ja, Matija Matoković iz EK, Martina Rašticova s Mendel University in Brno, Nomeda Gudelienė s Mykolas Romeris University in Brno i Bart Rienties s The Open University.
U drugom dijelu programa, četiri predstavnika partnerskih sveučilišta predstavila su svoje studije, međunarodnu suradnju i projekte: Katharina Reh s Karlsruhe Institute of Technology iz Njemačke, Audra Dargyte Burokiene s Mykolas Romeris sveučilišta iz Litve, Martina Rašticová s Mendel sveučilišta u Brnu iz Češke i Bart Rienties s The Open sveučilišta iz Ujedinjenog Kraljevstva.
Nakon predstavljanja stranih sveučilišta, uslijedila je sekcija znanstveno – istraživačkog umrežavanja “Research. Innovation. Network – Growing through sharing ideas”. Unutar ove sekcije, organizirano je pet paralelnih virtualnih rasprava na različite teme (ICT in Education, Internet of Things, Digital Transformation, Entrepreneurship and Innovation i Data Analytics). Navedene sekcije moderirali su predstavnici laboratorija te centara s FOI-ja, a sudionici sekcija bili su zaposlenici FOI-ja, vanjski suradnici te međunarodni znanstvenici i istraživači.
U poslijepodnevnom dijelu, u sklopu predmeta Pregovaranje u međunarodnom okruženju, održana su dva pozvana predavanja stranih gošći – Victorije Appatove s University of Cincinnati iz SAD-a i Andrei Carite s University of Applied Scinces in Amsterdam iz Nizozemske.

Dva meetupa

Program drugog dana bio je posvećen ponajprije studentima FOI-ja. Održana su dva zanimljiva i motivirajuća virtualna meetupa.
“Sve je počelo s Erasmusom!“, ime je prvog meetupa na kojem su studenti imali priliku uživati u inspirativnim pričama četiri bivša studenta koji trenutno žive i rade u različitim dijelovima svijeta (Nikoleta Glamuzina, Novi Zeland; Petra Bilić, Njemačka; Kristina Kunštek, Španjolska/Hrvatska i Ivor Šebalj, Portugal). Oni su opisali svoj put od dana kada su sudjelovali u Erasmus razmjeni i/ili stručnoj praksi, završetka školovanja na FOI-ju do danas, kada imaju uspješne inozemne karijere.
U drugom dijelu, pod nazivom “Erasmus+ for young people – youth exchanges“, studenti su mogli saznati više o mogućnostima koje imaju mladi u okviru Erasmus+ programa, a nisu duže mobilnosti. Udruga za mlade iz Novog Marofa (Mladi za Marof) predstavila je kratke mobilnosti za mlade u okviru tog programa, a nekoliko studenata s podijelilo je svoja iskustva.
Virtualno okruženje 13. Dana međunarodne suradnje FOI-ja omogućilo sudionicima iz različitih dijelova Hrvatske i stranih zemalja da se priključe ovom međunarodnom događanju iz svojih domova i ureda, te usprkos tome, steknu nove vrijedne kontakte.

– Sudionici ovogodišnjeg FOI International Days bili su iz 20-ak različitih zemalja Europe te iz Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, nadamo se da ćemo dogodine imati priliku Dane međunarodne suradnje FOI-ja održati na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu – kažu iz FOI-ja.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter