Uz Dan grada Zaboka, župan Kolar i gradonačelnik Hanžek obišli novouređeno dječje igralište u zabočkom naselju koje ne bilježi negativne trendove poput nekih drugih dijelova KZŽ

U ŠPIČKOVINI PROTEKLIH GODINA PRAVI ‘BABY BOOM’: U školu će iduće godine krenuti čak 17 prvašića, pa se ide u projekt izgradnje škole i vrtića

Objavljeno: 21.05.2021. zagorjeinternational

Uz Dan grada Zaboka, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek jutros su obišli novouređeno dječje igralište u Špičkovini.

– Nalazimo se u najpopularnijem naselju grada Zaboka, Špičkovini, koja je već dugi niz godina u eteru. Područje na kojem se nalazimo naziva se Gmajna. Dugogodišnja želja stanovnika ovog dijela Špičkovine bila je da se uredi dječje igralište i nakon mnogih peripetija koje smo imali, vezano uz suglasnost Hrvatskih voda zbog potoka koji je u neposrednoj blizini, riješili smo taj problem, no višu silu, a to su kiša i nepovoljni vremenski uvjeti, nismo mogli riješiti, kako bismo radove završili u planiranom roku. No, sprave dječjeg igrališta su montirane, nadstrešnica se montira i za svoje obećanje koje smo dali građanima i građankama ovog dijela Zaboka, možemo reći da je ispunjeno. To nas veseli zato što sam prije nekoliko godina u svom obraćanju uz Dan grada rekao da postoji mali problem na području Dubrave i Špičkovine, a to je da će se, ako trend rađanja djece bude takav, morati zatvoriti područna škola. Ne znam je li to pomoglo, ali nakon toga krenuo je ubrzani rast broja novorođenih i sada smo u situaciji da radimo na projektu izgradnje nove područne škole i dječjeg vrtića – rekao je gradonačelnik Hanžek, najavivši da bi uređenje dječjeg igrališta službeno moglo biti gotovo za desetak dana.

Model financiranja

Županu Kolaru danas u podne službeno počinje treći mandat.

– Novi mandat, kao i uvijek, najbolje je započeti na gradilištu. Uz Dan grada Zaboka, grada prijatelja djece, nalazimo se na gradilištu dječjeg igrališta. Radi se o jednoj lijepoj investiciji u mjestu koje bilježi možda najveći porast broja djece u našoj županiji. Zato smo, u dogovoru s Gradom, krenuli u pripremu za izgradnju nove područne škole u Špičkovini. Školu trenutno pohađa 48 djece, s trendom rasta, a u novu školsku godinu bit će upisano čak 17 prvašića i to nas je motiviralo da krenemo u pripremu projekta. Razgovarali smo i o tome da se uz školu napravi i vrtić, kao što je to u Martinišću, a model financiranja bit će približno isti. Ono što bi mene najviše veselilo, jest da Vlada Republike Hrvatske uspije ispregovarati s Europskom komisijom da se u novoj financijskoj omotnici može financirati izgradnja novih škola novcem iz EU fondova, što u prethodnoj omotnici nije bilo moguće, pa da 85 sredstava dobijemo bespovratno, a još bi me više veselilo da se u Mehanizmu za oporavak i otpornost, gdje je sto posto financiranje, omogući financiranje izgradnje novih škola i sportskih dvorana. Imamo spremno sedam građevinskih dozvola za izgradnju sportskih dvorana i dvije su u postupku dobivanja, kao i šest spremnih građevinskih dozvola za dogradnju novih škola, a i dokumentacija za ovu školu bit će spremna negdje do kraja rujna i čekati mogućnost aplikacije na natječaj. Dakle, realizacija ovog projekta ovisit će o tome kako će Vlada to ispregovarati s Europskom komisijom, no, u svakom slučaju u izgradnju škole će se ići, bez obzira na model – najavio je Kolar.

Sreća i ponos

Naravno, takve lijepe vijesti najviše vesele mještane Špičkovine.

– Kada naša politička elita u naše malo mjesto dolazi s ovako lijepim projektima, odnosno pogledati radove koji su već u tijeku, mogu samo u ime svojih sumještana reći da sam izuzetno sretan i ponosan, jer Špičkovina ima svoju snagu i bez obzira na to što nemamo preveliki broj građana, oni to svakako zaslužuju. U najmanju ruku već smo to trebali imati, ali evo, nikad nije kasno, sretni smo što se takvi projekti odvijaju u našem mjestu. Hvala na tome i županu Kolaru i gradonačelniku Hanžeku – kazao je zabočki gradski vijećnik Mario Videk. (ab, jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba