Udruga distrofičara Krapina na krapinskom Trgu Ljudevita Gaja obilježila Nacionalni dan osoba oboljelih od mišićne distrofije i ostalih neuromuskularnih bolesti

“I VAŠE SRCE JE MIŠIĆ”: Jedno od najučestalijih kroničnih dječjih oboljenja često ostaje neotkriveno više godina, ali postoje naznake – otežano penjanje, nesiguran hod, padanje…

Objavljeno: 21.05.2021. zagorjeinternational

Danas se obilježava Nacionalni dan osoba oboljelih od mišićne distrofije i ostalih neuromuskularnih bolesti. I ove godine Udruga distrofičara Krapina na krapinskom Trgu Ljudevita Gaja obilježila je spomenuti datum provođenjem kampanje “I vaše srce je mišić”, a njihov štand obišli su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, njegova zamjenica Jasna Petek i županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

– Moram istaknuti da su društveno vrlo angažirani, sudjeluju u brojnim aktivnostima i projektima, partneri su nam u mnogim aktivnostima kroz niz godina. Ova nam je udruga važan suradnik i partner u projektu osiguravanja pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju i ovim putem pozdravljam sve članice i članove te udruge i sve osobe oboljele od mišićne distrofije i neuromuskularnih bolesti na području Krapinsko – zagorske županije. U slučaju potrebe, neka se obrate udruzi, Županiji ili Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, gdje provodimo ranu intervenciju za djecu s teškoćama u razvoju. Nemojmo zaboraviti, jedno od 1000 rođene djece ima neuromuskularno oboljenje i jedno na 2000 rođene djece ima mišićnu distrofiju – rekla je Petek.
Mišićna distrofija, sa srodnim mišićnim i neuromišićnim bolestima, jedno je od najučestalijih kroničnih dječjih oboljenja. Bolest počinje neprimjetno i često ostaje neotkrivena više godina, prvi primjetni znaci manifestiraju se otežanim penjanjem uz stepenice, nesigurnijim hodom, padanjem i teškoćama pri ustajanju. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima 4500 oboljelih od mišićne distrofije i srodnih neuromišićnih oboljenja. Nema lijeka niti uspješne terapije da se zaustavi ili spriječi razvoj mišićne distrofije niti drugih poznatih neuromuskularnih bolesti, ali postoje brojni tretmani koji ublažavaju neke od simptoma ili usporavaju neizbježan napredak bolesti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba