JANAF u prvom kvartalu ostvario odlične rezultate uz rast prihoda

“Ovi rezultati šalju snažnu poruku kako je vrijeme kriznog upravljanja iza nas te se okrećemo novim razvojnim projektima koji će povećati vrijednost Društva”

Objavljeno: 20.05.2021. zagorjeinternational

JANAF d.d., Društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavilo je 28. travnja 2021. godine poslovne rezultate za prva tri mjeseca 2021. godine, koji pokazuju da je Društvo u prvom kvartalu ove godine ostvarilo ukupne prihode od 198,4 milijuna kuna, što je povećanje od gotovo 10 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine čime je nastavljeno iznimno uspješno poslovno razdoblje. Poslovni prihodi čine 99,3 posto ukupnih prihoda u tekućem razdoblju.
U prvom kvartalu ove godine, JANAF d.d. je ostvario bruto dobit u iznosu od 93,1 milijuna kuna, dok neto dobit iznosi 76,4 milijuna kuna. Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata iznose 195,1 milijun kuna i veći su za 11 posto od ostvarenja prethodne godine. Ovogodišnje poslovanje pokazuje snažnu izvoznu orijentiranost kompanije jer je više od 62 posto prihoda iz temeljne djelatnosti ostvareno u poslovanju s inozemnim kupcima.

Međunarodno tržište

Osim transporta nafte i naftnih derivata za brojne međunarodne i domaće kupce, JANAF d.d. gotovo 50 posto svojih prihoda iz skladištenja nafte stječe na međunarodnom mediteranskom spot tržištu, na kojem konkurira s jakim energetskim kompanijama iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena. Financijski pokazatelji Društva iskazuju iznadprosječne vrijednosti – stopa EBITDA 72,80 posto, koeficijent ekonomičnosti 1,95 te koeficijent tekuće likvidnosti 5,35. Društvo je u promatranom razdoblju investiralo više od 54 milijuna kuna u spremnički prostor, cjevovode, druge objekte i infrastrukturu te sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite, a nastavlja se i s projektom izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana na JANAF-ovim terminalima. U ovoj godini planira se započeti s projektom zamjene cjevovoda s ciljem povećanja sigurnosti transporta nafte. U skladu s razvojem nove poslovne strategije, koja se temelji na diverzifikaciji poslovanja i ulaganjima u obnovljive izvore energije, JANAF nastavlja suradnju s HEP-om i Agencijom za ugljikovodike putem stručnih timova i sastanaka.

Sklopljeni ugovor

– U nepovoljnim tržišnim okolnostima te unatoč reputacijskim i valutnim rizicima, JANAF je u prva tri mjeseca 2021. iskazao odlične poslovne rezultate. Riječ je o kontinuitetu poslovne politike nove Uprave iz zadnjeg kvartala 2020. godine, kada su sklopljeni brojni ugovori za transport i skladištenje nafte i naftnih derivata koje smo osigurali u jakoj konkurenciji na mediteranskom tržištu te zahvaljujući međunarodnom natječaju kojeg smo proveli prošle godine. Povjerenje domaćih i inozemnih partnera opravdava i upravo sklopljeni ugovor za skladištenje nafte s kompanijom DELTA-OIL INTERNATIONAL d.o.o., čime smo dodatno osigurali stabilnost prihoda i visoku popunjenost kapaciteta u idućih nekoliko godina. Ovi postignuti rezultati šalju snažnu poruku kako je vrijeme kriznog upravljanja Društvom iza nas te se okrećemo novim razvojnim projektima koji će povećati vrijednost Društva, a u skladu sa smjernicama energetske strategije Vlade RH i Zelenog plana EU – istaknula je Uprava JANAF-a, predvođena predsjednikom Uprave Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom, koji s velikim optimizmom gledaju na nastavak profitabilnog poslovnog ciklusa Društva te stabilizaciju svjetske ekonomije, što će, kažu, povećati potražnju za energentima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba