Povodom Dana općine, razgovarali smo s načelnikom Robertom Grebličkim

“Veliko Trgovišće je prekrasno mjesto za život. A nakon gradnje sportskog kompleksa, dječjih igrališta u svim naseljima i još 10 stambenih zgrada, bit će još ljepše. Takvu politiku želimo preslikati na Zagorje, bez utega pripadnosti velikim strankama”

Objavljeno: 14.05.2021. Alen Brodar

Povodom Dana općine Veliko Trgovišće, o realizaciji projekata u posljednjih godinu dana, planovima za buduće razdoblje, ali i što predstavlja ‘srčana’ inicijativa nezavisnih načelnika te koji je cilj njihove liste za Županijsku skupštinu, koju predvodi, razgovarali smo s načelnikom Robertom Grebličkim.

Trenutno se intenzivno gradi u Velikom Trgovišću. Koje su kapitalne investicije pokrenute, a koje se planiraju?

Počet ćemo od klizišta, na čijoj sanaciji trenutno radimo. Ove godine su nam preostala četiri klizišta. Radovi su krenuli na klizištu Krivaki – Kanturi u Dubrovčanu. Još imamo klizišta u Domahovu i Klanječkom Jezeru te bi ove godine zaokružili tu priču i sanirali sva postojeća klizišta. Nadamo se da neće biti novih. Vrijednost radova je dva milijuna kuna, za sva četiri klizišta te će Hrvatske vode sufinancirati dio troškova. Nakon sanacije klizišta u Klanječkom Jezeru, spojit će se nogostup do Bregane, tako da smo zaokružili ovu cestu u punom profilu.  U pripremi je i rekonstrukcija ceste kroz industrijsku zonu te rekonstrukcija ceste kroz Mihanovićevu ulicu. Industrijska cesta će po završetku grubih radova ići u kompletnu rekonstrukciju. Bit će građena u punom profilu, a kroz nju u trupu ceste treba proći kolektorski vod za aglomeraciju. Radovi koji se odnose na odvodnju i oborinsku odvodnju trebali bi krenuti uskoro. Planiramo rekonstruirati ulicu na jesen, tako da će do otvaranja novih pogona cesta biti u funkciji. Također, potpisali smo ugovor te je u tijeku javna nabava za kompletnu rekonstrukciju javne rasvjete na cijelom području općine Veliko Trgovišće, uz dogradnju svih onih zaseoka i mjesta koja tu javnu rasvjetu nemaju. Dakle, radi se o energetski učinkovitoj rasvjeti na području cijele općine. Dobili smo odobrenje Vlade i HBOR-a te je savjetovanje u samom postupku. Uskoro kreće i savjetovanje za reciklažno dvorište te javna nabava, a oba projekta bi trebala krenuti vrlo brzo. U pripremi smo i prve faze asfaltiranja nerazvrstanih cesta. U toj fazi je za ovu godinu planirano pet kilometara nerazvrstanih cesta, a u prvoj fazi će biti određenih rekonstrukcija i jedan dio asfaltiranja, a drugi nam ovisi o sanaciji klizišta te će najvjerojatnije ići na jesen. U narednih par godina, trebali bi zaokružiti kompletnu sliku asfaltiranja. Dakle, svi oni koji su izrazili želju, prema našem pravilniku asfaltiranja bi trebali biti uključeni u taj proces. Otkupili smo zemljište klaonice koje se projektira za izgradnju novog stambenog kompleksa. Dogovorili smo se s Veterinarskom stanicom Zabok za otkup zgrade, pa će se i ovdje raditi jedna stambeno-poslovna zgrada, a za ovu godinu planiramo početi uređenje trga ispred Doma zdravlja. Nadamo se da će napraviti fasadu na Domu zdravlja jer imamo u projektu zajedničku rampu za invalide te se nadam da ćemo ovu godinu to riješiti.

Koliko se u posljednjih osam godina izgradila gospodarska zona te koji su planovi za naredno razdoblje?

Počelo se dosta toga događati u našoj gospodarskoj zoni. Mi smo dva puta već u mojem mandatu mijenjali prostorni plan, kako bi omogući investitorima sve uvjete koje su tražili. Počela je graditi tvrtka Würth, trebala bi graditi i tvrtka Peri. Imamo još dvije tvrtke zainteresirane za zemlju te smo na nekih 20 posto popunjenosti. Imamo puno upita i mislim da bi u narednom razdoblju mogli jako dobro zaokružiti priču gospodarske zone. Trudimo se osigurati sve moguće uvjete investitorima, naravno, uz sve moguće olakšice koje nam Zakon dopušta, a odnose se na komunalne doprinose, naknade, a sve kako bi privukli investitore. Općina isto radi na tome da dođe u vlasništvo određene zemlje, tako da smo mi otkupili, uz zemlju koja nam je potrebna za reciklažno dvorište, još jedan dio zemlje. Pregovaramo i dalje za otkup jer do prije četiri godine Općina nije imala ni kvadrata zemlje u gospodarskoj zoni. To je bitno za razvoj mjesta. Nadam se da ćemo u sljedećih pet do maksimalno deset godina doći do 50 posto popunjenosti gospodarske zone i to bi nam onda omogućilo da se kroz komunalne naknade i doprinose vrati sve ono što je uloženo u infrastrukturu.

Koliko Općina brine za svoje mještane, pogotovo one najmlađe?

Maksimalno. Sufinanciramo boravak u dječjem vrtiću, nadogradili smo ga kako bi se smanjile liste čekanja. Pomažemo koliko god možemo te ćemo pomagati još više jer su nam mještani prioritet. Dajemo stipendije, sufinanciramo prijevoz, radne bilježnice, a ove smo godine stipendije dodijelili svima koji su tražili te imamo 54 stipendista. Odlučili smo se na ovu mjeru zbog trenutne situacije s pandemijom, a da se olakša malo našim učenicima i studentima. To je dobar poticaj i u narednom periodu, s obzirom na činjenicu da su se počele graditi zgrade, za koje je izdano dosta građevinskih dozvola te samim time, mladi ljudi nam dolaze ovdje. Bit će još više doseljavanja, a mi ćemo još više proračunskog novca osiguravati za mlade. Bitno je napomenuti kako smo povećali naknadu za novorođenčad, bila je 1000 kuna za prvo dijete, a sad izdvajamo 3000 kuna, dok smo za treće, četvrto i svako iduće povećali s 3000 kuna na 5000 kuna, a plan je povećavati naknade još. No, ove mjere koje su nas zadesile, s obzirom na pandemiju, su prouzročile nešto slabije punjenje proračuna što se tiče izvornih prihoda. Proračun nam ipak svake godine sve više raste te me veseli činjenica što smo iz proračuna nešto manjeg od sedam milijuna kuna, na kojeg sam došao 2013. godine, ove godine izglasali proračun od skoro 30 milijuna kuna. Vjerujem da će nam ove godine realizacija biti oko 25 milijuna kuna jer imamo potpisanih ugovora nešto manje od 15 milijuna kuna, već u prvom dijelu godine.

Do kraja ove godine će se završiti sportski kompleks kod osnovne škole, s igralištima, šetnicom, atletskom stazom, street workout parkom…

U Velikom Trgovišću je uz tamošnju Osnovnu školu započela gradnja sportskog kompleksa, vrijednog pet milijuna kuna. Tako će igralište koje su do sad koristile brojne generacije, dočekati potpuno novi izgled s brojnim sadržajima, prilagođenima svakom uzrastu. Prostor oko osnovne škole, dobit će potpuno drugačiji izgled. Sa stražnje strane, prema nogometnom igralištu, bit će smješteno igralište za rukomet i mali nogomet te dva igrališta za košarku, koje će biti osvijetljena, bit će tu i dva igrališta za badminton, igralište za odbojku na pijesku, atletska staza, zaletište za skok u dalj s jamom s pijeskom, a ispred škole će biti polje sa spravama za vježbanje, odnosno street workout park te dva stola za stolni tenis. Također, osigurano je dodatnih 17 parkirnih mjesta za korisnike terena, kao i višefunkcionalna šetnica kroz čitavi obuhvat parcele. Uredit će se i manji školski trg u dvorištu škole. Naravno, dječje igralište koje je ispred škole, i dalje će biti zastupljeno. Ta šetnica se proteže cijelom parcelom i na taj način se pokušalo aktivirati cijelo školsko dvorište i potaknuti na sportske aktivnosti i boravak na otvorenom. Sličan projekt ovome je u izradi i za Dubrovčan, gdje je naglasak na vježbanju na otvorenom te igrališta za djecu. Procijenjena projektantska vrijednost projekta kod osnovne škole je pet milijuna kuna, a pošto radove obavlja Trgokom, to će biti daleko manje, oko dva do dva i pola milijuna kuna. Projekt financira Općina te je prijavljen na državni natječaj, za kojeg nam još nisu poznati rezultati. Pomoći će i Županija. Također, uz ta dva kompleksa, planirana je i izgradnja dječjeg igrališta u svakom mjesnom odboru te jedno sa spravama prilagođenima djeci s teškoćama u razvoju, što ćemo ove godine i zaokružiti. Napravili smo dječja igrališta u Velikom Trgovišću i Vižovlju, a do kraja ove godine je planirana izgradnja za Dubrovčan, Družilovec i Mrzlo Polje.

Slijedom navedenoga, koliko je Veliko Trgovišće poželjno mjesto za život?

Mislim da imamo prekrasno mjesto za život. Naravno da nam je tu pomogao i projekt elektrifikacije pruge. Mi ćemo se truditi da komunalnu infrastrukturu još poboljšamo, da zainteresiramo mlade ljude s ovim sadržajima koje sad radimo. Važno je naglasiti da imamo određena sredstva i za sportsko-rekreativnu namjenu te da ne možemo sav novac staviti u održavanje cesta, gradnju i asfaltiranje jer trebaju biti i nekakvi drugi sadržaji. Govorim ovo jer je bilo par kritika da možda nije bio potreban novi sportski park u Velikom Trgovišću, da je možda bilo prioritetnije nešto drugo. Mi smo projektirali praktički sve ovo da slika samog Velikog Trgovišća, ali i svih okolnih sela bude na jednoj visokoj razini. Slijedom toga, također smo i sa Županijom dogovorili i na Vladi je prošla odluka za gradnju sportske dvorane u Dubrovčanu, tako da će se to u skorije vrijeme sigurno realizirati. Župan je rekao da će se dograđivati matična osnovna škola, s kompletnom energetskom obnovom. Također, kompletna energetska obnova će ići i u Područnoj školi Dubrovčan te čekamo svi tu drugu omotnicu i ne vidim razloga zbog kojeg se to sve ne bi napravilo. Projektirali smo i nogostup u cijeloj dužini ceste od Velikog Trgovišća do završetka Dubrovčana, kojeg mislimo početi graditi na jesen ove godine ili ako ne stignemo, najkasnije na proljeće iduće godine. Krenut ćemo od centra, Ulice kardinala Stepinca i od Područne škole u Dubrovčanu, u isto vrijeme te će se spojiti na sredini. Rado bih napravio sve te projekte u dvije godine, ali je potreban određen period. Imamo puno projekata, puno sadržaja da još poboljšamo infrastrukturu i da ljude potaknemo na život ovdje. Ujedno, gradi se parkiralište pored rodne kuće dr. Franje Tuđmana, vrijedno 350 tisuća kuna. Stanovi će se graditi na području gdje je danas klaonica, našim će se mještanima, koji će odlučiti imati ovdje prebivalište, osigurati poticaji za kupnju tih stanova. Nismo još odlučili o kakvim će poticajima biti riječ, no bit će cijena stanova nešto jeftinija za naše sumještane. Trenutno se na tom projektu radi i on će se moguće mijenjati. Želim još dodati kako se trenutno grade tri zgrade na području općine, za tri su izdane još dozvole, a sveukupno će se, prema informacijama kojima raspolažemo, graditi desetak zgrada. Želim uvijek napraviti više, a u ovom smo periodu napravili maksimalno. Hvala svim mještankama i mještanima na potpori i sugestijama te vam ovim putem želim čestitati Dan općine.

Osim što ste istaknuli kandidaturu za još jedan mandat na čelu Općine, predvodite i listu broj 3 za Županijsku skupštinu KZŽ, inicijative ‘Srcem za Zagorje’, na kojoj su, osim vas, još četvorica zagorskih nezavisnih načelnika. Što točno predstavlja ta inicijativa, za što se zalažete i koji su vam politički ciljevi?

Predstavlja sve ono što treba Hrvatskom zagorju da zaštiti svoje lokalne interese, a u političkom prostoru nije jasno artikulirano. Zalažemo se za razvoj sredine u kojoj živimo i projekte koji su nam od strateškog interesa, ali bez utega pripadnosti velikim strankama. Cilj nam je u ovom izbornom ciklusu ući u Županijsku skupštinu i ostvariti ulogu svojevrsnog političkog korektiva između politika velikih stranaka i interesa samog Hrvatskog zagorja. Što ne mora nužno uvijek biti oprečno jedno drugome. Dakle, ne iz bunta, već iz ljubavi. Što prije Zagorke i Zagorci prepoznaju našu viziju i politiku koju zastupamo, to će prije Krapinsko – zagorska županija prosperirati. Sve zajedno treba nas voditi ideja ‘Srcem za Zagorje’. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba