JOŠ NIŠ' OD SVADBI: Nacionalni stožer donio odluku o produženju svih mjera, do popuštanja bi moglo doći 1. lipnja

BOŽINOVIĆ: Moramo postići da brojevi i dalje padaju kako se o Hrvatskoj ne bi govorilo kao o turističkoj destinaciji s visokom incidencijom

Objavljeno: 14.05.2021. zagorjeinternational

– Stožer je danas donio odluku o produženju ovih mjera koje vrijede na nacionalnoj razini. Tiču se nužnih epidemioloških mjera, mjera ograničenja, javnog prijevoza putnika, rada trgovina i granica. Iako mjesec dana bilježimo pozitivan trend, smatramo da još nije došlo vrijeme za ublažavanje mjera jer se ne možemo opustiti i prestati odgovorno ponašati. Jedina promjena je u odluci o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko graničnih prijelaza, gdje se izuzeće od obveze predočenja testa ili karantene za osobe koje su preboljele COVID produžuje na šest mjeseci od cijepljenja, a bilo je na pet mjeseci. Do ublažavanja dolazi na regionalnoj razini temeljem prijedloga županijskih stožera – rekao je na press konferenciji Stožera civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Stožer je govorio o i pilot projektu okupljanja i hoće li, ako njihovi rezultati budu dobri, doći do ublažavanja mjera, piše Jutarnji list.

– Do određenog popuštanja može doći od 1. lipnja, što je u skladu s produženjem ovih mjera koje vrijede do 31. svibnja. Što se tiče pilot projekata, vidjeli ste da je jedan od dva koja smo dogovorili na razini nezavisne Udruge ugostitelja, u suradnji sa Stožerom i HZJZ-om, održan sinoć. Radilo se o eventu na kojem je bilo nazočno 87 uzvanika koji su primili dvije doze cjepiva. Nazočno je bilo i 17 organizatora pratećeg osoblja i tridesetak novinara. Svi su potpisali informativni pristanak kojim pristupaju projektu i pojedinosti za GDPR, kao i to da će pristupiti PCR testiranju nakon tjedan dana. Drugi će biti održan ove subote, odnosi se na simulaciju svadbene svečanosti za 120 sudionika. Osim osoba koje su primile dvije doze cjepiva će biti osobe koje su preboljele COVID unutar 180 dana i imaju negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Ključno je za prvo i drugo događanje da se održavaju po visokim epidemiološkim standardima te je važno da će svi biti testirani PCR testom nakon tjedan dana. Bit će još nekih događaj. Javili su nam se organizatori kongresa na kojima ćemo pratiti kako se mogu organizirati događaji s većim brojem sudionika pod uvjetom da je okruženje sigurno – kazao je Božinović.

– Na početku smo turističke sezone, incidencija nam je visoka i moramo postići da brojevi i dalje padaju kako se o Hrvatskoj ne bi govorilo kao o turističkoj destinaciji s visokom incidencijom, da ne bi Vlade zemalja odakle nam dolazi najviše turista uvele ograničenja, kao što je bilo prošle godine na povratku iz Hrvatske. Trend je dobar, obećavajući, sigurno idemo u smjeru manjeg broja novozaraženih, međutim, još uvijek to nisu brojke zbog kojih se možemo osjećati komotno. Kombinacija svih mjera, uključujući i veću brzinu cijepljenja koju provodi Ministarstvo zdravstva, sve to će stvoriti uvjete u kojima možemo imati dobru, bolju turističku sezonu nego prošle godine – kazao je Božinović.

Da opuštanja još nema, ponovio je i ministar zdravstva Vili Beroš.

– Na respirator je priključena nova 21 osoba, a u KB-u Dubrava imamo 366 bolesnika koji su hospitalizirani. Imamo čak 63 od njih u jedinicama intenzivnog liječenja, od čega je njih 55 na respiratoru – kazao je Beroš. 

Kazao je i da se očekuje da će se ovih dana protiv COVID-a cijepiti milijunti građanin. 

– Time je Hrvatska u društvu zemalja koje su procijepile 29 posto starijeg stanovništva. Proces cijepljenja je dinamiziran dolaskom većih doza i on se nastavlja u budućnosti – kazao je.

Kazao je i da vjeruje da će se postići plan da se do kraja lipnja procjepi 55 posto stanovništva. 

– Osobno sam sudjelovao na cijepljenju putem masovnih punktova. Mislim da su masovni punktovi optimalan način odgovora zdravstvenog sustava na dolazak povećane količine cjepiva. S obzirom na činjenicu da u funkcioniranju istih sudjeluju liječnici primarne zdravstvene zaštite, liječnici hitne medicinske službe, brojni volonteri, jasno je da zajedničkim naporom možemo doći do planiranog cilja procjepljivanja građana – kazao je Beroš te pozvao sve koji nisu razmišljali o cijepljenju da to učine. 

– Poslušajte struku i cijepite se danas, koristeći brojne kanale za cijepljenje – kazao je Beroš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba