KZŽ POTIČE EKOLOŠKU PROIZVODNJU: Na OPG-u Drempetić u Donjoj Stubici za deset zagorskih OPG-ova uručene županijske potpore od gotovo 290 tisuća kuna

ZDRAVA HRANA SVE TRAŽENIJA: “Da bismo zadovoljili potrebe tržišta, proizvodnju bismo trebali povećati za sto posto – računamo i dalje na ovakvu vrijednu potporu Županije”

Objavljeno: 12.05.2021. zagorjeinternational

Na OPG-u Drempetić u Donjoj Stubici uručeni su ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu Krapinsko – zagorske županije za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje.

– Natječaj je raspisan po prvi puta, iako smo na natječajima koje smo imali prethodnih godina, davali dodatne bodove ekološkoj proizvodnji. No, nastavno na veliki broj registriranih ekoloških proizvođača u našoj županiji, 87, raspisali smo ovaj natječaj. Potpora iznosi do 50 tisuća kuna ili maksimalno 60 posto od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Vrijednost minimalnog ulaganja trebala je iznositi 15 tisuća kuna. U startu smo imali osigurano 200 tisuća kuna. Zaprimili smo 12 zahtjeva, nažalost, dva od njih nisu bila u skladu s pravilnikom, tako da je prihvatljivo bilo deset zahtjeva, za koje smo osigurali 289.519 kuna. Naime, odlukom župana povećao se iznos, tako da su svi korisnici koji su se prijavili na natječaj, dobili potporu – otkrila je Sanja Mihovilić, županijska pročelnica za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu.
Prisutne je pozdravio domaćin Stjepan Drempetić.

Do 50 tona

– Naš mali OPG broji sedam članova i obrađujemo pet hektara zemlje, od čega je hektar i pol ekološka proizvodnja. Na tih hektar i pol, zahvaljujući Županiji, imamo natkriveno 3500 četvornih metara – dvije tisuće četvornih metara tunela, gdje su jagode, a ostatak je povrće. Proizvedemo oko 30 tona povrća, ali da bismo mogli zadovoljiti potrebe naših kupaca, trebali bismo to povećati za sto posto. Dakle, povećati plastenike na barem pet tisuća četvornih metara. Zdravi proizvodi se sve više traže, a mi mislimo da ćemo uspjeti doći do 50 tona povrća – rekao je Drempetić, pa dodao kako njihove proizvode uzimaju lanci trgovina u Zagrebu i Rijeci, a tu su i kupci koji ‘dolaze na kućni prag’.
Za svoje su proizvode dobili brojne nagrade, a vrhunac je bio 2018. godine, kada ih je Županija prijavila za natječaj “Zlata vrijedan”, na kojem se bira najbolji hrvatski OPG, pa je OPG Drempetić osvojio drugo mjesto. Te iste godine bili su i šampion Sajma zimnice u Zagrebu, sa svojim krastavcima.

– Tada je bilo javno rečeno – Zagorci su najbolji proizvođači krastavaca u Hrvatskoj. Da bismo tako nastavili, nadamo se da će nam Županija, a moram zahvaliti i Savjetodavnoj službi, bez koje ne bismo bili tu gdje jesmo, i dalje omogućiti ovakve poticaje koje smo do sada dobivali. Jer ovdje nema kraja, zovu nas iz Austrije, Slovenije, Njemačke, no radije mi ćemo dati našim ljudima, ovdje doma da se zdravo hrane, ne možemo proizvesti za sve – istaknuo je Drempetić.
Dodjeli ugovora nazočio je i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

– Zadovoljstvo mi je kada vidim da su od deset dobitnika subvencije Krapinsko – zagorske županije, tri iz Donje Stubice. To je samo znak da je u Donjoj Stubici ekološka proizvodnja jedna od najjačih u Krapinsko – zagorskoj županiji, a i ove dvije nagrade koje je spomenuo gospodin Drempetić, govore u prilog tome. Grad pomaže koliko je to u našoj mogućnosti, u zadnje dvije – tri godine uveli smo sufinanciranje eko certifikata, čime pokušavamo pomoći OPG-ovcima u smanjenju troškova, kao i u osnovnoj infrastrukturi koja im je potrebna za razvoj. Sve ostalo je njihova zasluga. Izuzetno mi je drago, ali i žalosno čuti da mojih OPG-ovaca u Rijeci nema zato što su posljednjih godina stvorili ondje takav lanac da više nemaju potrebe ići na “100 posto zagorsko” jer, nažalost, nemaju dovoljno proizvoda – kazao je Gospočić.
Župan Kolar je ekološkim poljoprivrednicima poručio da i u sljedeće četiri godine mogu računati s istim takvim natječajem, a iznos potpora svake će godine povećavati za deset posto, pa mogu unaprijed planirati svoju proizvodnju.

Otvorili tržište

– Iz govora gospodina Drempetića više je nego jasno da imate kvalitetan proizvod, da imate tržište i da ne možete proizvesti dovoljno, s obzirom na to kolika je potreba za vašim proizvodima. Mnogim OPG-ovima i poduzećima, pomoću manifestacije “100 posto zagorsko u Rijeci”, otvorili smo Primorsko – goransku županiju i grad Rijeku kao jedno novo tržište, gdje su do tada bili potpuno nepoznati, a danas ondje neka poduzeća imaju i svoje ispostave, OPG-ovi imaju lance u koje dostavljaju svoje proizvode i to je naš zadatak kao Županije – da otvaramo prostor za plasiranje proizvoda. Zapravo, ono najteže – brendiranje i plasman, jer za proizvodnju ste vi odavno savladali sve tehnike. Siguran sam da će se u budućnosti sve više cijeniti ekološka proizvodnja, da ćete postizati sve veću cijenu na tržištu, a na nama je da svima onima koji se žele zdravo hraniti, to i omogućimo. Pratit ćemo što se događa na tržištu i ove potpore ne u četiri godine povećati za četrdeset posto, nego, ako treba, i godišnje četrdeset posto, ako ćete vi povećati proizvodnju četrdeset posto – najavio je Kolar.

Potpore su dobili SOPG Karlo Konjić iz Đurmanca, 10.092 kune za kupnju žičanog pletiva, žice, zatezača i stupova; OPG Pišković iz Oroslavja, 11.793 kune za kupnju sadnica crnog oraha i ograđivanje voćnjaka ekološkog oraha; OPG Pogačić Ivan iz Pregrade, 22.170 kuna za kupnju zemljišta i kupnju krave buše; OPG Knezić Ivica iz Donje Stubice, 26.294 kune za produljenje postojećeg plastenika i postavljanje opreme; OPG Izletište Lež iz Zaboka, 29.488 kuna za kupnju zemljišta, sadnica lijeske i sadnica pitomog kestena; OPG Vinceljak Vanja iz Radoboja, 29.737 kuna za kupnju sadnica i opreme; OPG Slatko moje zeleno iz Donje Stubice, 30.462 kune za opremanje plastenika; OPG Korade Franjo iz Lobora, 37.481 kunu za kupnju plastenika i opreme; OPG Merkaš Slavko iz Krapine, 42 tisuće kuna za kupnju zemljišta i OPG Drempetić Andrija iz Donje Stubice, 50 tisuća kuna za kupnju plastenika. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba