Na listi HDZ-a u Jesenju nema nijedne žene, a trebalo bi ih biti 40 posto

Četiri liste u Zagorju nisu ispoštovale načelo ravnopravnosti spolova – čeka ih kazna od 20, odnosno, 40 tisuća kuna

Objavljeno: 12.05.2021. zagorjeinternational

Četiri liste za općinska i gradska vijeća u Krapinsko – zagorskoj županiji nisu ispoštovale načelo ravnopravnosti spolova. Radi se o listi HDZ-a Jesenje, na kojoj nema nijedne žene, dok je na listama HDZ-a Oroslavja i Domovinskog pokreta u Mariji Bistrici te na Listi grupe birača Mladena Majcena u Konjščini pet, umjesto minimalno šest žena, odnosno, 40 posto, kako propisuje Zakon o ravnopravnosti spolova, doznaje Ni Zagorje Malo.
S obzirom na to da ove četiri liste iz KZŽ nisu ispoštovale Zakon o ravnopravnosti spolova, DORH će protiv njih pokrenuti prekršajni postupak.

Dostavlja povjerenstvo

Obavijesti o kršenju Zakona DORH-u i Uredu za ravnopravnost spolova trebala su dostaviti nadležna izborna povjerenstva. Do 7. svibnja, kako je za Ni Zagorje Malo otkrila Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, njezin je Ured zaprimio tek obavijesti Općinskog izbornog povjerenstva Marije Bistrice i Gradskog u Oroslavju, dok Konjščina i Jesenje nisu dostavili obavijesti.
– Oni koji su prekršili Zakon za prekršaj će se kazniti novčanom kaznom od 40.000 kuna za izbore za članove gradskih vijeća, a s 20.000 kuna za izbore za članove općinskih vijeća – potvrdila je za Ni Zagorje malo pravobraniteljica Višnja Ljubičić.
Otkrila je i da za stranačku kandidacijsku listu odgovaraju stranke, a za onu grupe birača nositelj liste.

Pokreće se ovrha

– U trenutku kada sudska presuda postane pravomoćna, okrivljenik je dužan platiti kaznu u roku koji odredi sud. Ukoliko to ne učini, pokreće se ovrha po sili zakona – pojasnila je Ljubičić.
No, KZŽ je ipak od svih hrvatskih županija na posljednjem mjestu po kršenju načela ravnopravnosti spolova, s 2,9 posto. Na ovim, kao i na lokalnim izborima 2017., Dubrovačko – neretvanska županija ima čak 27,2 posto lista bez zadovoljenja kvote, a iznad 20 posto su i Splitsko – dalmatinska, Zadarska i Vukovarsko – srijemska županija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba