NASUPROT POLITIČKE ŠKOLE, GRADIT ĆE SE POS-ovi STANOVI: Direktor APN-a u Kumrovcu najavio da bi izgradnja prve od tri planirane zgrade, mogla započeti iduće godine

VEĆ 19 PRIJAVA: “U Zagorju se do sada izgradilo svega 89 POS-ovih stanova, i to zadnji u Krapini prije 15-ak godina. Nadamo se da ćemo projektom u Kumrovcu promijeniti taj trend”

Objavljeno: 11.05.2021. zagorjeinternational

Općinu Kumrovec posjetio je direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov, koji je obišao lokaciju u naselju Kladnik, nasuprot Političke škole, gdje bi se u bližoj budućnosti trebali graditi POS-ovi stanovi.

Nisu zadovoljni

– Agencija već 20 godina provodi program poticane stanogradnje. Do sada smo napravili preko osam i pol tisuća stanova u vrijednosti 4,3 milijarde kuna, od čega je država sa svojim poticajnim sredstvima sudjelovala u iznosu od preko 1,1 milijardu kuna. Što se tiče Krapinsko – zagorske županije, nismo baš previše zadovoljni u agenciji jer se napravilo svega 89 stanova i to zadnji prije 15-ak godina u Krapini. Nadam se da ćemo ovim projektom, koji započinjemo u Kumrovcu, promijeniti taj trend. Što se tiče izgradnje stanova u Kumrovcu, nakon što smo sredili liste zainteresiranih, APN će pristupiti daljnjim koracima, na način da ćemo najprije raspisati natječaj za izradu glavnog projekta i nakon ishođenja svih potrebnih dozvola, za koje se nadam da ćemo ih dobiti do kraja godine, sljedeće bismo godine započeli s izvođenjem radova. Izgradnja bi trajala oko godinu dana. Naše cijele su oko 1350 eura po četvornom metru, maksimalno, s time da ako Općina sudjeluje sa svojim sredstvima, odnosno, doprinosima za komunalno uređenje, ta cijena može biti i puno niža, odnosno, kretati se između 1100 i 1200 eura po četvornom metru – rekao je Hristov, koji je lokaciju obišao u društvu načelnika Kumrovca Roberta Šplajta.

– Izgradnja POS-ovih stanova nasuprot Političke škole u Kumrovcu vrlo je značajna za našu općinu, ali i za cijeli kumrovečki kraj. Direktor Dragan Hristov došao je vidjeti do koje smo faze došli na projektu koji radimo već dvije godine. Zadovoljni smo odazivom mladih, zasad imamo 19 prijava, što obitelji, što samaca, za kupnju ovih stanova te nam je sljedeći korak izrada liste prioriteta, a nakon toga će se potpisivati predugovori s APN-om. Idejni projekt je gotov, a nakon što potpišemo ugovor s APN-om, slijedi skupljanje potrebne dokumentacije i izgradnja prve od tri predviđene zgrade – kazao je načelnik Šplajt, dodajući kako je planirano da svaka zgrada ima po 16 stanova.

Državno zemljište

– Moram naglasiti da je ovo državno zemljište koje će, kada krenemo u pripremnu fazu, ići izravno na APN i tako će sve biti spremno za početak gradnje, što očekujemo početkom sljedeće godine. Ovo je uistinu odličan projekt, ne samo za naš kraj, čitavo Zagorje bi trebalo razmišljati na takav način, kako bismo zadržali mlade ovdje, odnosno da im omogućimo dobro školovanje, visoko obrazovanje, posao i trajni smještaj. Zagorje je Bogom dano i šteta je da nam mladi odlaze u svijet ‘trbuhom za kruhom’, umjesto da ostanu ovdje i da svi zajedno razvijemo bolju budućnost – zaključio je Šplajt.

Dožupan za gospodarstvo i HNS-ov kandidat za župana na predstojećim izborima, Anđelko Ferek – Jambrek, pohvalio je načelnika Šplajta i njegovu ekipu te zahvalio direktoru APN-a Hristovu na angažmanu.

– Znamo što mladima znači rješavanje ovog egzistencijalnog pitanja. Hvalevrijedan projekt za malu općinu kao što je Kumrovec, nadam se da će barem polovica zagorskih gradonačelnika i načelnika biti toliko ažurna i uporna, jer treba truda, energije i zalaganja, a treba imati i ekipu, za ostvariti takav projekt. To je jedna od pravih demografskih mjera jer već sad 19, a vjerujemo uskoro i puno više mladih obitelji, želi ovdje kupiti stan i doseliti u Kumrovec. Ovo je odličan primjer što i kako treba učiniti da biste mlade obitelji zadržali na svom području – zaključio je Ferek – Jambrek. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba