MINISTAR OLEG BUTKOVIĆ U ZAGORJU: Obišao Đurmanec i Krapinu, a posjetit će i Sveti Križ Začretje, Zabok i Konjščinu

“Ni u jednom trenutku nije bio upitan završetak spojne ceste Zabok – Krapina. Radi se i dokumentacija za elektrifikaciju pruge prema Krapini, i to sve paralelno s izgradnjom pruge Zaprešić – Zabok i Lepoglavske spojnice, koja se projektira”

Objavljeno: 10.05.2021. zagorjeinternational

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u posjetu je Krapinsko – zagorskoj županiji. Svoj obilazak Zagorja započeo je u Đurmancu, gdje je s načelnikom Damirom Beloševićem razgovarao o strateškom projektu rekonstrukcije državne ceste D207.

– U suradnji s Ministarstvom i Vladom Republike Hrvatske ostvarujemo mnoge projekte na području naše općine, a jedan od strateških projekata, koji je već u fazi projektiranja, je rekonstrukcija ceste D207, na kojoj ove godine očekujemo početak radova – otkrio je načelnik Belošević.
Butković je rekao da resor prometa trenutno u Hrvatskoj ima mnogo projekata, čija je vrijednost veća od 25 milijardi kuna.

– Veliki dio njih strateški su projekti, ali tu si i ove manje obnove cesta, između ostaloga, i u Krapinsko – zagorskoj županiji, gdje su projekti vrijedni preko 2,5 milijarde kuna. Radi se o obnovi i izgradnji pruga i cesta. Dajemo apsolutno punu potporu obnovi spomenute ceste u Đurmancu, što je bio i zaključak sjednice Vlade koja je održana u Zagorju. Hrvatske ceste rade kompletnu dokumentaciju, kao što je i rekao načelnik, ove godine očekujemo natječaj za raspisivanje radova i početak obnove ove ceste – otkrio je ministar Butković, pa odgovorio na novinarsko pitanje o izgradnji druge cijevi tunela autoceste Zagreb – Macelj koja prolazi kroz područje općine Đurmanec.

– Budući da je to ulaz u Hrvatsku, to je ključna stvar. S koncesionarom smo već dugo u konkretnim razgovorima, potpisali smo i memorandum o sporazumijevanju. Sva ta priča projektno ide svome kraju. Naravno, ono što nam je na raspolaganju, europska su sredstva i budući da se radi o koncesiji, postoje modeli kako to što prije izgraditi, kao što smo radili i završili drugu cijev Učka i puni profil Istarskog ipsilona. Dakle, na isti takav način završit ćemo i ovu dionicu autoceste Zagreb – Macelj – poručio je Butković.

Projekt rekonstrukcije ceste D207 važan je i za općinu Hum na Sutli, istaknuo je HDZ-ov kandidat za načelnika Huma na Sutli Mario Antonić.

Desetljeće željeznica

– Veseli nas što je ministar Butković danas u Zagorju, na ovom zapadnom dijelu. Zasigurno, prometna infrastruktura jedan je od ključnih segmenata humskog gospodarstva koje je na visokoj razini, tako da rekonstrukcija ceste D207 iz Đurmanca prema Humu na Sutli, što uključuje i prometno rješenje na Brodu – Donjem Humu, jedan je od jako bitnih elemenata za Đurmanec, Lupinjak i Hum na Sutli s gospodarskih, ali i sigurnosnih razloga. S druge strane, jako je bitno što slijedi završetak državne ceste iz Pregrade prema Humu na Sutli, koji je zastao zbog određenih problema, no to se sada rješava. Također, moramo zahvaliti ministru Butkoviću i Hrvatskim cestama što su nas podržali u najvećoj mjeri u izgradnji nove industrijske ceste na Drajži, koja ide prema industrijskoj zoni i koja bi se ubuduće trebala nastaviti prema graničnom prijelazu Mali Tabor – rekao je Antonić.
Butković je svojim dolaskom u Zagorje dao i podršku kandidatima za načelnike na nadolazećim izborima, načelniku Đurmanca Damiru Beloševiću koji se bori za novi mandat i kandidatu za načelnika Huma na Sutli Mariju Antoniću.
Istaknuo je i kako će naredno desetljeće biti desetljeće željeznica te da ga veseli što se na području KZŽ trenutno događaju investicije baš na tom području.

– Ova je županija dugo vremena bila zanemarena i u tom smislu Vlada Republike Hrvatske daje punu potporu tim strateškim projektima – rekao je Butković, koji se nakon Đurmanca, uputio u Krapinu, gdje je s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem obišao gradilište II. faze spojne ceste Zabok – Krapina.

– Bit će izgrađeno preko 10 kilometara ove ceste, a ostatak od 2,5 kilometra s priključkom i prolazom kroz gospodarsku zonu, Hrvatske ceste projektiraju u ovoj godini, što znači da ni u jednom trenutku nije u pitanju nastavak i završetak te dionice. Osim toga, amandmanom na državni proračun, ove godine HŽ infrastruktura radi na projektnoj dokumentaciji za elektrifikaciju pruge prema Krapini, tako da paralelno s ova dva velika projekta koja idu, a to su izgradnja pruge Zaprešić – Zabok i Lepoglavske spojnice, koja se projektira, ide i elektrifikacija pruge. Naravno, svi ti veliki infrastrukturni strateški projekti imaju podršku Vlade Republike Hrvatske – istaknuo je Butković.

Rekao je i kako pruža apsolutnu podršku Zoranu Gregoroviću, koji se bori za novi mandat na čelu grada.

– Zorana poznajem dugo, naši politički počeci bili su negdje u isto vrijeme. Podržavam ga, cijenim ga zato što je marljiv i puno je učinio kao gradonačelnik Krapine. Često me zove i bori se za interes ovog kraja i svoga grada te ima moju apsolutnu podršku – zaključio je ministar.

Dobar partner

Gregurović je rekao kako mu je izuzetno zadovoljstvo što je mogao ugostiti Butkovića u svome gradu.

– On je jedan uistinu dobar partner Grada Krapine, ali i naše županije. Moram reći da su u ovom mandatu, od kada je ministar Butković na čelu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ispravljene brojne nepravde. Pri kraju je druga faza spojne ceste Zabok – Krapina, vrijednosti preko 50 milijuna kuna bez PDV-a. Ove godine započinje natječaj za treću fazu, a moram spomenuti i ono što je nama jako važno, a to je da se na sjednici Vlade održanoj u Krapini ispravila nepravda da cesta ne prođe kroz našu gospodarsku zonu i da se ne spoji prema Krapini. Na toj je sjednici Vlada donijela odluku, a Hrvatske ceste raspisale natječaj za izradu svih vrsta projekata do ishođenja građevinske dozvole vrijednosti 1,1 milijun kuna bez PDV-a, tako da će i ta cesta doći u Krapinu. Ono što moram posebno spomenuti je da je pozitivan efekt ostvaren već samo odlukom i time što se zna da se krenulo, pa je u gospodarskoj zoni već otkupljeno od investitora preko 100.000 kvadrata zemljišta. Dakle, tvrtka Knauf gradi svoj jedan pogon, jedna proizvodna tvrtka je kupila preko 50.000 kvadrata zemljišta, 36.000 kvadrata zemljišta za trgovačke namjene i samim time što će cesta proći kroz gospodarsku zonu, vide se pozitivni pomaci – otkrio je Gregurović.
Ministar Butković će danas obići i Sveti Križ Začretje, radove na rekonstrukciji pruge i kolodvora u Zaboku, vozeći se državnom cestom kratko će se zaustaviti na čvoru Poznanovec, a svoj će posjetiti Zagorju završiti u Konjščini.

U obilasku Zagorja s Butkovićem su i HDZ-ov kandidat za župana Ernest Svažić i kandidatkinja za njegovu zamjenicu Ana Kruhak. (jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba